A kölyökkutya táplálása 2.

Kölyök kutya táplálása

Milyen kutyaeledelt válasszunk?

Fontos szempont, hogy mindenképp a kornak és fajta igényeinek megfelelő szárazeledelt válasszuk. Kis, közepes és nagytestű kölyök kutyáknak is kapható csirke és bárányhús alapú táp. Lehetőleg olyan kölyökkutya eledelt válasszunk, mely kizárólag a legkiválóbb minőségű összetevőkből áll, nem tartalmaz genetikailag módosított összetevőket, mesterséges ízesítő anyagokat, színezéket vagy tartósítószereket. Kerüljük az ízletesség fokozása érdekében hozzáadott magas só és zsírtartalmú eledeleket, melyek magas vérnyomást és elhízást eredményezhetnek. Válasszunk kitűnően emészthető és nagy energiasűrűségű tápot, így kevesebbet is elég belőle etetni, így kevesebbet is kell költeni az etetésre, emellett csökkenthető az ürített bélsár mennyisége is.

 

Mit kell tartalmaznia egy minőségi kölyökkutya eledelnek?

  • Kitűnő minőségű fehérjét, mely támogatja az egészséges növekedést és az erős izomzat kialakulását.
  • Ásványi anyagokat, közöttük megnövelt mennyiségű kalciumot, mely biztosítja a növekedés és fejlődés optimális egyensúlyát, erősíti a fogak és csontok kialakítását.
  • Természetes rostokat, melyek elősegítik a szilárd állagú bélsár ürítését.
  • DHA omega-3 zsírsavat megnövelt mennyiségben a retina optimális fejlődésének elősegítésével javítja a látást, támogatja az agy fejlődését, ezáltal a kölyökkutyák könnyebben taníthatók lesznek.
  • A magas esszenciális zsírsavak szintje segít egészségesen tartani a bőrt és szőrzetet.
  • Egyedülálló antioxidáns formula csökkenti az oxidatív sejtkárosodást, elősegíti a növekedést és serkenti az immunrendszert.

 Kölyök kutya táplálása

Milyen hibákat követhet el egy kezdő kutyatulajdonos?

  • Amennyiben az új otthonba kerüléskor nem eszik azonnal kiskutya ne ijedjünk meg! Amennyiben jókedvűen játszik, iszik és nem lázas, gyakran előforduló probléma ez. Az alomtestvérek hiánya, a környezetváltozás kis hasmenést is tud okozni, és étvágytalanságot. Amennyiben azonban ekkor ijedségünkben kis csirkehússal, konzervvel, stb. kínáljuk a megszokott táp helyett, gyakran többet ártunk, mintha várunk egy napot, míg a kölyök megszokja az új környezetet. Amennyiben másnap sem akarja megenni a szárazeledelt, úgy ezt azonnal jelezzük a tenyésztőnek, aki tanácsot ad, illetve forduljunk állatorvoshoz!
  • A kölyök kutyának csak vizet adjunk inni (aki megteheti válassza a palackozott szénsavmentes vizet, mivel területenként eltérő a klór és vastartalma a csapvíznek, ami hasmenést okozhat), nem kell tejet innia, amennyiben mégis szeretnénk adni neki, úgy kizárólag laktóz mentes, kifejezetten kutyáknak készült tejporból állítsuk elő azt!
  • Ne hagyjuk a tápot a kiskutya előtt! Szoktassuk hozzá a napi rendszerességhez a táplálással is. Napi négy, később három alkalommal a napi adagot elosztva adjuk oda neki a tápot, amennyiben ezt rövidesen nem eszi meg, vegyük el előle, így elkerülhetjük, hogy később válogasson, rossz evő legyen.
  • A zacskókon és vásárlói tájékoztató füzeteken feltüntetett napi etetési mennyiséget tartsuk be!
  • Amennyiben szeretnénk „változatossá” tenni az étrendet, úgy válasszunk más hús alapú szárazeledelt a kölyöknek (pl. bárány húsost), vagy kifejezetten kölyök kutyáknak készült konzervből adjunk keveset a táphoz.
  • A legfontosabb, hogy következetesek maradjunk, és ne engedjünk a könyörgő szemeknek!

 Kölyök kutya táplálása

Amennyiben kölyök kutyánkat megfelelően tápláljuk, úgy könnyen észrevehető bármilyen betegség jele is, hiszen a rendszerességhez szokott, jó minőségű szárazeledellel etetett kölyökkutya nem válogat, nem játszik az étellel, rendszeresen és rendes bélsárt ürít, így ezen tünetek megjelenésekor azonnal tudjuk, hogy állatorvoshoz kell fordulni!

 

Azt szokták mondani, hogy a kölyökkutya etetés és nevelés olyan, mintha kisgyerekünk lenne. Mindkettőre rengeteg módszer létezik, és ugyanúgy ahogy szinte minden kisgyerek, úgy minden kiskutya is másképp, de végül felnőtté válik. A kutyák azonban azt eszik amit gazdájuk elé tesz, ezért is nagy felelősség egy kölyökkutya felnevelése, hiszen a kölyökkori táplálás meghatározhatja egész életét. Amennyiben egy jó minőségű szárazeledellel meg felelően etetjük, úgy egy egészséges, boldog kutyánk lehet, és akár meghosszabbíthatjuk velünk töltött életét is.

 

 

 Kölyök kutya táplálása