A-vitamin:
• Szerepe: látás, csontnövekedés, szőr- és bőrregeneráció, antioxidáns
• Hiány: farkasvakság, nem megfelelő növekedés, szaporodási problémák, nyálkahártya vagy bőrkárosodás, dermatozis
• Túladagolás: abnormális csontfejlődés, májbetegség
D-vitamin:
• Szerepe: csontnövekedés és fejlődés (kalciumkötő fehérjék szintézise), Ca-P anyagcsere szabályozása, csont mineralizáció elősegítése
• Hiány: angolkór, osteomalatia
• Túladagolás: hypercalcaemia, csontfelszívódás, lágyszövetek kalcifikációja
E-vitamin:
• Szerepe: antioxidáns, a sejtfalat védi az oxidatív stressztől, a táplálékkal felvett többszörösen telítetlen zsírsavak mennyiségével egyenesen arányos a szükséglet
• Hiány: szaporodási zavarok, izomsorvadás és izomerő gyengülés
• Túladagolás: nem toxikus
K-vitamin:
• Szerepe: véralvadás (protrombin)
• Hiány: véralvadási zavar
• Túladagolás: nem toxikus
C-vitamin:
• Szerepe: antioxidáns és szabadgyök-megkötő
• Hiány: nincs élettani igény, a kutya elő tudja állítani
• Túladagolás: nem toxikus
B-vitaminok:
• Szerepük:
• Tiamin (B1): idegrendszer működéséhez szükséges
• Riboflavin (B2): oxidatív folyamatokban vesz részt, illetve a sejten belüli tápanyagfelhasználásban
• Niacin (B3): tápanyagfelhasználás és energiatermelés, kutya triptofánból előállítja, macska nem
• Piridoxin (B6): fehérje és aminosav anyagcsere
• Pantoténsav (B5): szénhidrát, zsír és fehérje anyagcsere
• Biotin (B7): zsír és aminosav anyagcsere, szőr és bőr (bélflóra is termel)
• Folsav (B9) és ciankobalamin (B12): együtt felelősek a vörösvértestek képződéséért (a folsavat a bélflóra is termeli mind kutyában, mind macskában, de nem elegendőt)
• kolin: az acetlkolin neurotranszmitter előanyaga, membránalkotó (szerinből előállítja a szervezet)
• Hiány: anaemia, dermatitis, anorexia, idegrendszeri funkciózavarok
• Túladagolás: nem toxikus
A fentiek alapján egyértelmű, hogy azon zsírban oldódó vitaminoknak, melyek túladagolása egészségügyi kockázattal jár, a teljes értékű eledel mellett való kiegészítő adagolása nem javasolt, illetve speciális esetekben (betegség, lábadozás) kizárólag állatorvosi javallatra és felügyelettel tanácsos az adagolásuk.
Fontos tudnunk, hogy a jó minőségű eledelek előállítása során a gyártó törekszik arra, hogy a mikrotápanyagokat részben természetes forrásból tudja felhasználni, ezért az eledel összetevői között megtalálhatóak ezek forrásai is (pl.belsőségek, gabonafélék, tejipari melléktermékek, tojás, halfélék, konyhasó). Mindemellett a késztermék megfelelő összetételét hozzáadott kiegészítőkkel is szabályozzák, hogy megfeleljen a célállatfaj és korcsoport élettani igényeinek, és a hatályos jogszabályi előírásoknak.