Porckorongsérv kutyáknál

Mivel a porckorongsérvet eleinte tacskókon észlelték, ezért innen a betegség neve, tacskóbénulás, de sajnos mára már szinte az összes kutyafajtánál megjelenik: pekingi, mopsz, bichon, basset hound, shih-tzu, uszkár, spániel, dobermann.

 

Ezt a betegséget is, mint minden mást, több szempontból kell megközelíteni:

Az első ilyen szempont az alkat, genetika. Amennyiben lelkiismeretes tenyésztőtől vásároltad a kutyádat, akkor annak felmenői le vannak, pontosan el kellene végeznie az összes szűrést a tenyésztő – szűrve az összes betegségre. Ha a szűrés eredménye bármelyik betegségre is pozitív, akkor azt a kutyát ki kell venni a tenyésztésből, de tudjuk, hogy sokszor a pénz számít és nem pedig a kutya egészsége a fontos! Abban az esetben, ha szaporítótól, vagy beltenyésztésből vásároltad a kutyád, akkor bizony annyira sem vagy tisztában kutyád genetikájával, mintha tenyésztőtől vásároltad volna.

Nézzük meg a második szempontot, ami nem más, mint a kutya tartása. Ha egy kölyökkutyát nem fokozatosan szoktatsz a mozgatáshoz, hanem rögtön kilométereket gyalogoltok, vagy rosszabb esetben futtok vele, csak hogy kifáradjon a kutya, akkor nagymértékben hozzájárulhatsz a porckorongsérv kialakulásához. Egy kölyökkutyának az ízületei még gyengék, kialakulóban vannak, 18-24 hónapos korig záródnak le a növekedési zónák, addig fokozott figyelemmel szabad csak mozgatni a kölyökkutyát! Ha túl szűk, vagy tág helyen tartod kedvencedet, a fajtájától függően, akkor is kialakulhatnak a különböző ízületi problémák és maga a porckorongsérv, hiszen ezzel a tartással vagy beszűkíted a mozgásterét, vagy pedig annyira szabadjára engeded a mozgásában, hogy az ízületei tönkre mennek még időnap előtt! A lépcső helyett a rámpa ajánlott, de az is a megfelelő dőlésszögben legyen elhelyezve a lépcsőn.

Ha egy tacskó hosszú éveken keresztül, naponta háromszor használ 10 lépcsőfokot, az megfelel egy olyan 170 cm magas embernek, akinek naponta kellene átmásznia egy 150 cm-es palánkot! Fontos megemlítenem a csúszós talajt is, ami nem tesz jót a kutya ízületeinek és ezáltal a gerincének sem, nem tud helyesen járni rajta, mert mindig szétcsúsznak a lábujjai, állandóan korrigálnia kell! Érdemes csúszásmentes szőnyeget leteríteni és megtanítani a kutyát, hogy azon közlekedjen. Etetésnél is nagyon oda kell figyelni, hogy a tálak alatt csúszásgátló alátét legyen, valamint a kutya méretének megfelelően megemelni a tányérokat, hogy a kutyának ne kelljen olyan nagyot hajolnia, így meg tudod kímélni az ízületeit és a gerincét, elkerülhetitek ezzel a porckorongsérv kialakulását is akár. Egy elhanyagolt, hosszú karom is kiválthatja kutyádnál ezt a betegséget!

Olvasd tovább a cikket itt!