A kutya emésztése, tápanyag és energiaigénye

A kutya eredendően húsevő állat, de a háziasítás során az emésztőtraktusa alkalmazkodott a növényi eredetű táplálék hatékonyabb emésztéséhez is, így a macskával ellentétben „mindenevő húsevőként” szokás említeni. A fogazata húsevőre jellemző, de az emésztőrendszer hossza már megnövekedett és termel a szénhidrát emésztésére alkalmas amiláz enzimet. A táplálkozási szokásai a húsevőkére jellemzők, az állati eredetű összetevőket jobban kedvelik, az íz az elsődleges tényező a táplálék elfogadása során, és hajlamosak a túlevésre, mely bizonyos fajtákban rejt magában egészségügyi veszélyt is, illetve napi 1-3 részletben, nagyobb adagokban preferálják a szükséges táplálék felvételét.

A táplálékkal felvett alapanyagok tartalmazzák a tápanyagokat, melyek az emésztés során felszívódásra képes kisebb alkotóelemekre bomlanak a különféle mechanikai (rágás, nyelés, bélperisztaltika) és kémiai (enzimatikus folyamatok) folyamatok segítségével. A felvett tápanyagok a szervezet anyagcseréjében és különböző funkcióiban vesznek részt, mint az energiatermelés, növekedés, regeneráció és az immunrendszer működése.

purina

A tápanyagokat két nagy csoportba sorolhatjuk, az esszenciális tápanyagok csoportjára, melyeket a szervezet nem képes előállítani, így mindenképpen a táplálékkal kell őket biztosítani; valamint a nem esszenciálisakra, melyeket más tápanyagokból elő tud állítani. Ezen kívül a szükséges mennyiségük alapján is besoroljuk őket mikro- és makrotápanyagok csoportjába. Előbbiek kis mennyiségben szükségesek, nem biztosítanak energiát, de számos életműködéshez nélkülözhetetlenek, ilyenek a vitaminok és a mikroelemek; utóbbiak vesznek részt az energiatermelő és anabolikus folyamatokban, nagy mennyiségben szükségesek, mint a fehérjék, a zsír és a szénhidrátok. Ide soroljuk még a vizet is, mely nem termel energiát, de a szervezet működéséhez elengedhetetlen.

Az állatok esetében a táplálkozás az energiaigény kielégítését szolgálja, mely az életfenntartás ill. növekedés alapfeltétele. A különböző tápanyagok különböző mennyiségű energiát biztosítanak, és eltérő mértékű az emésztésükhöz szükséges energiafelhasználás is, így az etetett eledel értékességének meghatározásához azt az energiatartalmat vesszük elsősorban figyelembe, mely a valóban értékesíthető a szervezet számára (ME, metabolisable energy).

A kutya számára minden életkorban, kondícióban és a különböző aktivitás, illetve használat (munkakutya, tenyészállat, kiállítási kutya, sport kutya, házikedvenc stb.) során más és más az életfenntartáshoz vagy a kondíció megtartásához, visszanyeréséhez szükséges energiaszükséglet, illetve az sem mindegy, hogy milyen forrásból fedezzük azt, hiszen az értékesülés is változik a korral, aktivitással, egészségi állapottal.