Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület

Kutyatar-Logo.jpg

A Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület 3. éve igyekszik nyomot hagyni szűkebb és tágabb környezetében. Magától értetődő feladatunk a város gyepmesteri telepének működtetése. Ezt első perctől menhelyekre jellemző elvek alapján működtettük, majd benyújtott menhelykérelmünk pozitív elbírálásban részesült és a közelmúltban nyilvántartásba is vettek bennünket, mint menhely.

A telep működtetésén kívül sokrétű tevékenységet végzünk. Mániákusan járunk iskolákba, óvodákba, egyéb oktatási intézményekbe, hiszen a jót itt kell elültetni. Küldetéstudatból, és a magunk örömére is szívesen veszünk részt rendezvényeken, akár meghívottként, akár saját szervezésű rendezvényen. Minden rendelkezésünkre álló eszközzel igyekszünk minél szélesebb körben megismertetni az embereket a problémákkal, és szeretnénk lehetőséget adni arra, hogy mindenki a maga módján segíteni tudja az ügyet. Számtalan mentésben vettünk részt, több feljelentést tettünk állatkínzásos ügyben, sok kutyát menekítettünk ki méltatlan helyről, akik azóta már új családban élhetnek. Rendszeresen járunk ellenőrizni a város problémásabb területeire, hogy folyamatosan tájékozottak legyünk az állattartási problémákat illetően, és látóterünkbe kerüljenek a kritikus helyzetben élő állatok. Minden erőnkkel igyekszünk javítani az állattartási fegyelmen, főleg azokon a helyeken, ahol hanyag állattartókkal kell számolni.

Nagy szerencsénk, hogy aki a Kutyatár vonzáskörébe kerül, az ugyanolyan elkötelezett, mint mi. Így mindenki arra törekszik, hogy amit csinálunk, az a legjobb legyen, és mindenki a maga eszközeivel, legjobb tudása szerint segítse a munkát. Nagyon jó csapat erősíti a Kutyatár-at, eddig elért eredményeink nagyrészt ennek is köszönhetőek. Természetesen fontos a tiszta, erős motiváció, fontos, hogy az egyéni törekvések, a gyarló emberi tulajdonságok háttérbe szoruljanak, hiszen ezek ugyanúgy, mint az élet egyéb területén (az állatvédelemben pedig különösen), itt is kárt okoznak. Csapatunk ilyen szempontból is egyre inkább letisztul, a kevésbé kitartó, vagy hamis motivációból idecsapódott emberek mára elhagyták a Tár-at, és „jó” emberi tulajdonság szerint már ellenséges térfélről igyekeznek rossz hírünket kelteni – ebben is hasonlít az állatvédelem színtere a politikához. Mi szeretnénk kimaradni a sárdobálásból. Az elvégzett munkában, és annak az eredményében hiszünk, minden energiánkat erre szeretnénk fordítani. Célunk, hogy a Kutyatár neve egybeforrjon a hatékony, korszerű állatvédelemmel, mely nemcsak a tűzoltást jelenti, hanem a probléma hosszú távú megoldását. Nagyravágyók vagyunk, szeretnénk, ha pár év múlva komoly „műhelyként” ismerne bennünket minden, a téma iránt érdeklődő ember.


A Kutyatár elkötelezett híve az ivartalanításnak, hiszen a körforgás - állatok mentése, elhelyezése, gondozása, örökbe adása (hiszen több száz kutyát adunk évente örökbe) – soha nem áll meg, ha nem ivartalanítunk. A probléma csak újratermelődik, és erre a mennyiségre nincs hely, nincs pénz, nincs emberi kapacitás, nincs ennyi felelős gazdijelölt, tehát csakis következetes ivartalanítással érhetjük el azt az állapotot, amit kezelni lehet. Ezért minden, a működtetésen felüli forrásunkat az ivartalanításra fordítjuk, hiszen hosszú távon ez fog eredményt hozni, így nem fog halálra születni több száz kutya és cica. Ezt szem előtt tartva a tavalyi évben a következő mérlegünk volt ez ügyben: 135 szuka kutya, 86 kan kutya, 25 nőstény cica, 9 kandúr cica ivartalanítását végeztük el. Ha átlagszámítást végzünk, hogy ez az ő életükben hány meg nem született almot jelent, akkor kiderül, hogy ebben az évben sok kutya- és cicahalált akadályoztunk meg, és számtalan reménytelen életű kölyök nem született meg. Ez kevésbé látványos része a tevékenységünknek, viszont a legfontosabb, és pénzigényes. Ennek előteremtését adományokból igyekszünk megoldani, hiszen a napi működés is jelentős anyagi forrást igényel, főleg ha az eddigi fejlesztéseket is számba vesszük. A fejlesztések nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy minél magasabb színvonalon tudjuk azt a tevékenységet végezni, amit felvállaltunk.

Nem szeretünk panaszkodni, igyekszünk a pozitív dolgokból meríteni az erőt, és igyekszünk ugyanezt közvetíteni kifelé. Mert fontos tudni, hogy van remény, nem szabad, hogy a sok negatív élmény cselekvőképtelenné tegye az embert. Szeretjük a humor segítségével túlélni a túlélhetetlent. Hiszünk abban, hogy együtt megsokszorozzuk az erőnket. Szeretnénk jókedvűen, hittel, akadályt nem ismerve járni az utat, amit választottunk. Minél többen vagyunk, annál többet tehetünk, és ez állatéletekben mérhető.

DE!
Mivel az állatvédelem országunkban nem államilag finanszírozott feladat, mindig is az ügyet a szívükön viselő, állatszerető emberek támogatására kellett és kell hagyatkozni. Ezért kérünk Mindenkit, aki szimpatizál velünk, akit meggyőzött az eddigi munkánk, és jó szívvel, bizalommal nekünk ajánlaná fel az 1%-át, az tegye meg, hogy dolgozhassunk, bizonyíthassunk továbbra is. A motivációnk azok az állatok, akiken segítünk, a mércénk pedig azok, akik segítik a munkánkat, így részeseivé válnak azoknak az eredményeknek, melyeket elérünk. Minél többen vagyunk, annál több eredményt érünk el. Mi készen állunk.

 Ado-1.-.jpg

Adatok.jpg