Vadász-Kutya-Iskola – első osztály

ul-2.jpg

„A’ kitanult öreg vizsla mindenkor jobb a’ fiatalnál ; azért is eleitől fogva ugy kell azt használnunk, hogy nálunk megöregedhessék ’s fiatal korában el ne romoljék”
Pák Dienes – Vadászattudomány 1829

 

A kutya, mint falkaállat alapvetően hajlamos az engedelmességre, de nem értheti meg emberi szempontok szerint az általunk elvárt viselkedést. Amikor a kiskutya a családba kerül, első perctől kezdve legyünk következetesek a házirend terén. Ha az aranyos kölyök jól mutat a kanapén, ne csodálkozzunk, ha később egy esős hajtás után is ott találjuk.
A tanítás során minden jó megmozdulást kövessen dicséret, azonban a helytelen cselekedeteket ne toroljuk meg, inkább mutassuk meg, hogyan kell helyesen végrehajtani a feladatot. Természetesen a vadászkutya számára is nagyon fontos az általános engedelmesség, hiszen hiába hajt végre egy feladatot, ha máskor meg megzavarja a vadászatot engedetlenségével. Ezért először a hétköznapi kutyák számára szükséges gyakorlatokat is el kell sajátítani, mert ezek éppen olyan fontosak lesznek a vadászat alkalmával, mint a speciális gyakorlatok.

Póráz
A pórázhoz szoktatás néhány hetes korban elkezdődhet azzal, hogy a kiskutya nyakára valamilyen könnyű nyakörvet teszünk, hogy megszokja az idegen anyagot a testén. Először rövidebb, majd fokozatosan hosszabb ideig hagyjuk rajta a nyakörvet, és amikor ez már nem irritálja, csatoljuk fel a pórázt, és hagyjuk, hogy egy kicsit húzgálja maga után. Ezután vegyük kezünkbe a póráz végét, és úgy hívjuk a kiskutyát.

Figyeljünk arra, hogy a póráznál fogva ne rángassuk a kutyát, és ha ő húzza vagy rángatja, passzívan tartsunk ellent, így csakhamar rájön, hogy ha nyugodtan tűri, akkor nincs kellemetlen élmény.

- Folytatjuk-