Ahol a kémia és a biológia találkozik a takarmányozástannal és az orvoslással… Tények a DHA-ról és az esszenciális zsírsavakról.
A DHA, az angol vegyületnévből adódó rövidítése, a Dokozahexaénsavnak, mely a manapság (és a XX. és XXI. század táplálkozástudományában) divatossá vált, egészséges Omega – 3 (N – 3) zsírsavak csoportjába tartozik, (vagyis telítetlen kettős szén - szén kötést tartalmaz a lánc végén lévő metil-csoporttól éppen 3 kötésnyire). 22 darab szénatom van a vegyületben és teljes neve: „all-cis-4,7,10,13,16,19-docosahexaenoic acid”.
Ez volt a kémiai rész, remélem nem rettentettem el az olvasót a továbbiaktól.
A telítetlen, eszenciális zsírsavakra szinte mindenhol szükség van a szervezetben; megtalálhatók az idegrendszerben, a keringési rendszerben illetve a szaporítószervekben, a bőrben és a szemben is. Szervezet bizonyos alkotóelemeinek prekurzorai, fontosak a gyulladásos folyamatok szabályozásában, a gyomorsavszekrécióban, a megfelelő ivari működésben, az izomösszehúzódásban és még az értónus befolyásolásában is indirekt módon, hogy csak néhány példát említsek… Nélkülözhetetlenek.
A kutya a takarmánnyal felvett nyerszsírból, - amennyiben az jó összetételű, megfelelő mennyiségű (és nem avas) - hozzájut a szükséges esszenciális zsírsav szükségletéhez.
Olvasd tovább itt: https://www.innomarket.hu/blog/post/dha-esszencialis-zsirsavak