Berni pásztorkutya - Berner Sennenhund Bencési-Berni Éber kennel

Berni pásztorkutya - Berner Sennenhund Bencési-Berni Éber kennel

A berni pásztorkutya név a német "Berner Sennenhund" névből származik.Ez a fajta régebbi korokban hegyi kutyaként, igavonásra kitenyésztett fajta volt.

Masszív, nagytestű, széles mellkasú, tricolor (3 színű) félhosszú, enyhén hullámos szőrű. Mandulavágású, szeretetet, melegséget árasztó barna szemű mackó. Nyugodt, békés, kiegyensúlyozott családi kutya. Mély, öblös hangjával és tekintélyt parancsoló megjelenésével viszont a legjobb testőr! Figyelemmel kíséri, hogy mi történik körülötte, értelmi képességei jóval átlag felettiek. Gazdájával nagyon készséges, megfelelő kezekben és tanítás mellett szuper kutyát tudunk belőlük faragni, erre egy nagyon jó példa, hogy Magyarországon már berni pásztorkutyákat képeznek többféle munkaterületre, köztük pl.:terápiás munkára.

Tanításánál fontos a szeretet és a következetesség. Mondhatni, mindenki felé irányuló szeretete és hűsége hamar bebizonyította, hogy erre a feladatra is tökéletes ez a fajta. A berni pásztorkutya rendszerint csodálatos játszótárs a gyerekek számára, főleg ha pihe-puha párnaként heverészik a gyerkőcök mellett. A gyerekek nyugodtan belenyúlhatnak a szájába, húzhatják fülét-farkát, egy jó idegrendszerű kutya ezt türelemmel fogja eltűrni. Ha valaki megkérdezi tőlünk, hogy kinek ajánljuk ezt a fajtát, arra nagyon egyszerű a válasz: leginkább családoknak ajánljuk, gyerekek mellé kifejezetten jó méreteit meghazudtoló társ. Leginkább kertes házba javasolnánk, ahol nagy kert és udvar tárul a berni pásztorkutyánk elé. Mindenképpen fontosnak tartom megemlíteni azt, hogy aki egy ilyen fajtát szeretne, az csakis megbízható kennelből, tenyésztőtől vásároljon kiskutyát. Hisz tudnunk kell, hogy 8-10 évre is választhatunk egy remek társat magunk és családunk mellé.

 

Bencési-Berni Éber kennel

Berni pásztorkutya - Berner Sennenhund Bencési-Berni Éber kennel