A gyilkos xilit - olvasói levél

Az alábbi levelet kaptuk egy Ebugattásunktól, aki most "harcot" folytat, hogy felhívja a figyelmet a xilit veszélyeire állatainknál. 

 
2015.februárjában terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak nálam. Egészségem és a babám megóvása érdekében étrendembe beépítettem a xilit édesítőszert. Márciusban a Hajdúszoboszlói szupermarketben vásároltam egy 1000 g kiszerelésű Xilit édesítőszert. Március 27-én süteményt készítettem, melyet ezzel édesítettem. A sütemény széléből pár falatot kapott három kutyám, akik igen hamar betegség tüneteit produkálták (hasmenés, hányás, levertség). Hívtam az állatorvost (Dr. Török Zsuzsanna) kiderült, hogy a xilit mérgező a kisállatok számára, amely nem volt a dobozon feltüntetve, ellenben más xilit, nyírfacukor termékkel. Ha azt vásároltam volna, a kutyáim ma is élnének. Az orvos több órán keresztül próbálta a kutyáimat megmenteni, sajnos kettő elpusztult, egy pedig májkárosodást szenvedett, aki  az esetet követően hetekig gyógyszeres kezelés alatt állt. A kutyák tenyész állatok, sheltie és collie fajtájúak voltak.
Jogi képviselőm útján megkerestem a Kereskedelmi Kft-t, miután a termék dobozán csak ők vannak feltüntetve, hogy káromat  térítsék meg, továbbá tüntessék fel, hogy milyen hatása van a kisállatokra a termék. Válaszukban arra hivatkoznak, hogy nekem ezt tudnom kellett volna, illetve az állatorvost megkérdezni, hogy ez a termék adható-e a kutyának. Ez nem igazán életszerű. Azt gondolom, hogy a vásárló a dobozon lévő termékismertető alapján tud tájékozódni. Hivatkoztak még arra is, hogy ez a termék nem takarmány. Erről azt vélem, hogy a 21. században, amikor a kiállatok már társként élnek velünk, az ember szívesen kedveskedik nekik finomságokkal. Az, hogy a csokoládé, vagy burgonya, esetleg a tej nem emészthető a kutya számára, elterjedtebb az állattartók körében, de nem okoznak halált. A xilitből még a legapróbb mennyiség is komoly egészségkárosodást okoz, vagy halált.
A családnak nagy megrázkódtatás volt az eset, én 7 hónapos terhesként estére belázasodtam, félő volt, hogy a szülés is beindul. A 6 éves kisfiam sírva ásta a kutyája sírját, és a mai napig nem hajlandó a boltban azon a soron végig menni, ahol a xilit termékek vannak.
 
A Fogyasztóvédelmi Hatóságot is megkerestem, de ők a közérdekű bejelentésemet továbbították a NÉBIh-hez. Levelüket tegnap kaptam készhez, melyben ők is azt írják:
" A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet, sem más jelölési jogszabály nem írja elő olyan figyelmeztető felíratok feltüntetését, hogy a xilit cukoralkohol kisállatoknak, házi kedvenceknek nem adható."
 
Ezt nem kellene tudatni...?
A petícióval a célom az, hogy az élelmiszer gyártók és forgalmazók a xilit/nyírfacukor termékeik csomagolásán tüntessék fel, hogy kisállatoknak nem adható, mert halálos számukra. 
 
Kneifel Zsuzsanna
Reggie-a-sheltie.JPG
Scotty-a-collie.JPG