Szibériai husky

A fajtát körülbelül 3000 évvel ezelőtt a Chiukchi törzsnek köszönhetően született.

A szibériai husky Ázsiából ,Kelet Szibériából került Amerikába. Érkezése egész pontosan a századforduló táján kitört Aranylázhoz kapcsolódik .  A viszontagságos időjárási viszonyok miatt az egyetlen használható közlekedési eszköz a kutyaszán volt. Sokféle kutyával próbálkoztak, de csak nagyon kevés felelt meg erre a feladatra.

Az „aranyláz” idején Amerikában egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek a szánhúzó versenyek, ahol nagyon fontos volt a sebesség a megbízhatóság és a kitartás.A szibériai husky népszerűsége annak köszönhető, hogy 1909-ben egy orosz prémkereskedő Goosak,benevezte  a 9 szibériai huskyból álló fogatát az „All Alaskan Sweeptakes” versenyre.

leonhard_seppala_with_dogs.jpg

A fogatot Turstrup hajtotta.

Az akkori alaszkai kutyák nehézkesebbek nagyobb termetűek voltak.

Goosak szibériai huskykból álló fogata törékenynek és gyengének tűnt mellettük,ami koránt sem látszott bíztatónak.Sokan kinevették és gúnyos megjegyzéseket illették őket „szibériai patkányoknak” nevezték ,de a meglepetés nem maradhatott el….Remek időeredményt futottak és sok vetélytársat megelőzve értek a célba.

Bár nem győztek, mégis ezzel a meglepő eredményükkel felkeltették az alaszkaiak érdeklőddését.

A következő évben 1910-ben már 3 szibériai huskykból álló fogat indult a versenyen és az eredmény egy első egy második és egy negyedik helyezés volt. Óriási sikert arattak! Az érdeklődés méginkább megnőtt irántuk és egyre többen importálták a fajtát.

A szérum futam:

1925 telén Nome-ban difftéria járvány tört ki. A zord időjárási viszonyok miatt csak kutyaszán fogattal tudták a szérumot a helyszínre juttatni

A kutyaszánok egymást váltva vitték az oltóanyagot Nome-ba. A 658 mérföldes utat, melyet a korabeli amerikai posta 25 nap alatt tett meg a „szérumváltó” 5 és fél nap alatt teljesítette.

Az utolsó váltó hajtója Gunner Kason volt, aki 1925 február 2.-án ért a városba .

A leghosszabb távot azonban nem Ő, hanem Lonard Seppala és kutyái teljesítették. Ő és fogata 340 mérföldet tettek meg szemben a többi fogat átlag 50-55 mérföldes szakaszával.

Tiszteletükre és emlékükre minden évben megrendezik a nagy alaszkai 1049 mérföldes Iditarod Trail versenyt.

Leonard Seppala az egész életét a szánhúzásra és a céltudatos szibériai husky tenyésztésnek szentelte, ezért méltán vált az idők során a szibériai husky szinonimájává.

1930-ban az American Kennel Club hivatalosan   elismerte a fajtát és megalakult az American Siberian Husky Club , amely 1932-ben kiadta az elő hivatalos fajta standard-et.

 A fajta elismertségét Monadnock és Chinook  kennelnek is köszönhetjük akiknek  legfőbb célkitűzésük az volt, hogy olyan huskykat tenyésszenek, akik mind a sportban, mind a szépségkiállításokon megfeleljenek. Munkájuk eredményességét  igazolja  hogy a kutyáik nem csak napjaink show kenneleinek alapítóit adta, hanem számos versenycsapat is az ő kutyáikkal tenyésztett.

Az első szibériai husky 1985 -ben érkezett Magyarországra.  Jankovics Attila (Amulett Kennel), volt a fajta honosítója és a hazai szánhúzó sport atyja is egyszemélyben.

Fajta adatlap

Néhány alap adat:
Fajta pontos neve (angolul is): Szibériai Husky (Siberian Husky)
FCI fajtacsoport:A szibériai husky az FCI V fajtacsoportjába, azaz Spiccek és Ősi Típúsú Kutyák csoportjába,azon belül az 1. szekcióba az Északi Szánhúzókutyák Szekciójába tartozik.
Származási ország: A fajtagazda ország pedig az USA,de eredetileg Kelet.Szibériából származik,onnan terjedt el Alaszkában és Észak-Amerikában.
Súly + magasság (hím/nőstény): Közepes méretű. A felnőtt kan kutya mérete:53,5cm-59,9cm. Súlya 20,5-28,5kg.Felnőtt szuka kutya magassága:50,5-56cm,súlya:15,5-23kg.

 

Standard:

 

Siberian Husky FCI Nr. 270/ 24. 01. 2000


Általános megjelenés

A szibériai husky átlagméretű munkakutya, gyors és könnyű lábú, kecses mozgású. A viszonylag tömör testet borító dús szőrzet, a felálló fül és a bozontos farok emlékeztet északi származására. Jellegzetes járásmódja egyenletes és láthatóan könnyed. Eredeti feladatát hámba fogva képes a legjobban ellátni, ily módon könnyebb terhet mérsékelt sebességgel nagy távolságra is elhúz. Testi felépítése és alkata erőegyensúlyt, gyorsaságot és nagy tűrőképességet sugároz. A szibériai husky kan erős, de sohasem durva megjelenésű, a szuka kecses, de sohasem gyenge felépítésű. Normális körülmények között az erős és jól kifejlett izomzatú szibériai husky nem cipel túl nagy terhet.

sziberiai_husky_altalanos_megjelenes.png

Fej

Koponya: Közepes nagyságú, a testmérettel arányos; feje teteje kissé kerek és a szem irányában fokozatosan keskenyedik.

Hibák - esetlen vagy súlyos fej; túl finom metszésű fej.

Pofa: Közepes hosszúságú, az orrhegy és a stop közötti távolság ugyanakkora, mint a stop és a nyakszirt közötti távolság. A stop hangsúlyos, és az orrhát a stoptól az orrhegyig egyenes. A pofa középszéles, az orr felé fokozatosan keskenyedik, csúcsa se nem hegyes, se nem szögletes. Az ajkak jól pigmentáltak és szorosan zárnak. A fogak harapása ollós.

Hibák - túlságosan metszett vagy túl durva pofa; túl rövid vagy túl hosszú pofa; túl mérsékelt stop; az ollóstól eltérő bármilyen harapás.

Fülek: Középnagyok, háromszög alakúak, szorosan illeszkednek, a fejtetőhöz közel állnak. Vastagok, szőrzetük dús, hátul enyhén íveltek, feszesen felállnak, enyhén lekerekített végük egyenesen felfelé irányul.

Hibák - a fejhez mérten túl nagy fülek; túl vaskos fülek; nem eléggé felálló fülek.

Szemek: Mandulavágásúak, egymástól közepes távolságra állnak és kissé ferdék. A tekintet élénk, de barátságos; érdeklődő vagy egyenesen csintalan. A szemek színe kék vagy barna, a kevert színű (az egyik barna, a másik kék) szem elfogadható.

Hibák - túl ferde szemek; túlságosan közel álló szemek.

korrekt_fej_es_szemek.png

bite.png

Törzs

Nyak: Középhosszú, a kutya álló helyzetében ívelt és büszkén fenntartott. Ügetéskor a nyak megnyúlik, a kutya a fejét enyhén előretartja.

Hibák - túl rövid és vastag nyak; túl hosszú nyak.

Vállak: A váll-lapok nagymértékben hátradőlnek, a földhöz képes körülbelül 45o-os szögben állnak. A felkarok a válltól a könyökig enyhén hátrahajlanak, és a talajhoz képest sohasem függőlegesek. A vállat a bordákhoz kötő izmok és ínszalagok erősek és fejlettek.

Hibák - egyenes vállak; laza vállak.

Mellkas: Domború és erős, de nem túl széles. Legkiemelkedőbb pontja a könyök mögött, pontosan a könyök magasságában van. A bordák ívesen indulnak a hátgerincből, de a mozgást szabaddá téve oldalt laposabbak.

Hibák - túl széles mellkas, "hordó" bordázat, túl lapos vagy túl gyenge bordázat.

Hát: A hát erős és egyenes, vonala a martól a farig azonos szintű. Közepes hosszúságú, nem zömök, s nem elég hosszú ahhoz, hogy ernyedt legyen. A lágyék feszes és sovány, a bordáknál keskenyebb, kissé kidudorodik. A far lejtősen ereszkedik a hátgerincből, de hajlása soha nem annyira meredek, hogy a hátsó lábak hátrafelé mozdítását akadályozná. Oldalnézetben a törzs a vállcsonttól a far leghátsóbb pontjáig valamivel hosszabb, mint a kutya marmagassága.

Hibák - gyenge vagy ernyedt hát; görbe hát; ereszkedő hátvonal.

Lábak és mancsok

Elülső végtagok: Álló helyzetben szemből nézve a lábak egyforma távol állnak a törzs középvonalától, párhuzamosak és egyenesek. A könyökök közel állnak a törzshöz, nem fordulnak sem befelé, sem kifelé. Oldalnézetben a csüdök kissé ferdék, a csüdízületek fejlettek, de rugalmasak. A csontok erősek, de sohasem nehezek. Az alkarok magassága valamivel nagyobb, mint a könyöktől a mar legmagasabb pontjáig mért magasság.

Hibák - gyenge csüd; túl nehéz csontozat; szemből nézve túl keskeny vagy túl széles lábak; kiugró könyök.

Hátsó végtagok: Álló helyzetben hátulról nézve a lábak egymástól közepesen távol állnak és párhuzamosak. A felsőcombok izmosak és erősek, a combvonal erősen ívelt, a térdízület sarkos és közel van a földhöz. A farkaskarmokat el kell távolítani.

Hibák - egyenes combvonal, tehéncsánk, hátul túl keskeny vagy túl széles láb.

Lábtő: Ovális alakú, de nem túl hosszú. A mancsok középméretűek, a lábujjak jól zártak, az ujjak és párnák között szőrösek. A talp kemény és vastagon párnázott. Természetes állásban a mancsok nem fordulnak sem kifelé, sem befelé.

Hibák - puha vagy szétálló ujjak; túl nagy és esetlen mancs; túl kicsi és kényes láb; befelé vagy kifelé álló ujjak.

sziberiai_husky_front.png

Farok

A dús szőrzetű, bozontos farok töve alig valamivel a hátvonal alatt van. A farok általában kecsesen a hátvonal fölé domborodik. A fent hordott farok nem hajolhat oldalra, nem simulhat a hátra sem. Nyugalmi állapotban vagy munka közben általában a farok lelóg. A farok szőrzete közepes hosszúságú, nagyjából azonos a faroktőnél, a végén és az oldalán; egy kerek kefe benyomását kelti.

Hibák - megtört vagy erősen kunkorodó farok; túlságosan bozontos farok; túl alacsonyan vagy túl magasan álló farok.

a_korrekt_farok_huskynal.png

Járásmód

A szibériai husky jellegzetes járásmódja egyenletes és láthatólag könnyed. Gyors és könnyű lábú. Amikor a kutya a kiállítási ringben laza vezetéssel közepesen gyorsan üget, az első végtagok mozdulatai tért ölelőek, és a hátsó végtagok mozgása jól irányzott. Séta ütemű járáskor elölről hátrafele nézve a láb nem egyenes vonalú, de ahogy nő a sebesség, úgy a lábak egyre inkább befelé hajlanak, míg a talppárnák pontosan a törzs hosszanti középpontja alá esnek. Amikor a talppárnák összefutnak, az első és hátsó lábak egyenesen előre haladnak, sem a könyökök, sem a combvonalak nem fordulnak befelé vagy kifelé. Mindkét hátsó láb az elülső lábak irányát követi. Ügetéskor a kutya hátvonala határozott és egyenes marad.

Hibák - rövid léptű, ágaskodó vagy változó irányú járás, nehézkes vagy himbálódzó járás; keresztezés; ollózás.

standard_mozgas_husky.png

Szőrzet

A szibériai husky szőrzete két rétegből áll, és dús benyomást kelt. Hosszúsága közepes, de sohasem annyira hosszú, hogy a kutya éles körvonalait elmosná. Az alsó szőrzet puha és sűrű, elég hosszú ahhoz, hogy a fedőszőrzet elbírja. A fedőszőrzet szálai egyenesek és sima fekvésűek, soha nem durvák vagy testtől elállóak. Érdemes megjegyezni, hogy vedléskor általában nincs alsó szőrzet. A szakáll és a lábujjak közötti szőr, valamint a lábtövek szőrzetének rövidítése a takarosabb megjelenés érdekében megengedett. A szőrzet lenyírása a test bármelyik más pontján nem kívánatos, és súlyosan büntetik.

Hibák - hosszú, durva vagy gubancos szőrzet; túl érdes vagy túl selymes szőr; a szőr lenyírása, kivéve a fent említett helyeken.

Szín

A feketétől a tiszta fehérig minden szín megengedett. A fejen általános a sokféle mintázat, beleértve a más fajtánál nem található meglepő mintákat is.

Vérmérséklet

A szibériai husky jellegzetesen barátságos és kedves természetű, ugyanakkor éber és társaságot kedvelő. Az őrzőkutyákra jellemző birtokösztön a huskynál kevéssé fejlett, idegenekkel és más kutyákkal szemben nem különösebben gyanakvó, nem is agresszív. Bizonyos fenntartás és büszkeség megfigyelhető a felnőtt kutyánál. Intelligenciája, kezelhetősége és buzgó természete avatja kellemes társasággá és készséges munkakutyává.

Méret

Magasság: A kanok marmagassága 53,3 - 59,7 cm. A szukák marmagassága 50,8 - 55,9 cm.

Súly: Kanoknál 20,4 - 27,2 kg. Szukáknál 15,9 - 22,7 kg. A súly a magasságtól függően változik. A megadott magasság- és súlyadatok a végleteket tükrözik, a határesetek nem esnek kedvezőbb elbírálás alá.

Kizáró tényezők: Kanoknál az 59,7 cm-nél, szukáknál az 55,9 cm-nél nagyobb magasság.

Összefoglalás

A szibériai husky legfontosabb jellemzői a közepes méret, mérsékelt csontozat, kiegyensúlyozott alkat, a mozgás könnyedsége és fesztelensége, megfelelő szőrzet, megnyerő fej és fülek, hibátlan farok és jókedv. A túl erős csontozat vagy a túlsúly, a merev vagy esetlen járás és a hosszú, durva szőrzet minden jelét büntetik. A szibériai husky sohasem tűnik félelmetesen súlyosnak vagy gorombának; de nem is olyan könnyű és törékeny, mint egy rövid távon vágtázó versenyállat. Mind a kan, mind a szuka azt a benyomást kelti, hogy a fajta rendkívül teherbíró. A már említett hibákon kívül a szibériai huskynál nemkívánatosak - ahogyan minden más fajtánál sem - a nyilvánvaló felépítési hibák, noha itt külön nem kerültek említésre.

 

Forrás:

Rajzos illusztációk: Siberian Husky Club of America (SHCA) a forrás, bővebb illusztrációk: https://www.shca.org/forequarters

A fekete-fehér képek a Husky történetéhez kapcsolódó illtusztráció. Forrás: https://upload.wikimedia.org/

Jankovics Attila a fajtahonosítója fotójának forrása: http://extremlife.hu/