Csau csau - chow-chow

A Csau csau története

A Csau csau megjelenésében a Spiccekre hasonlít (a fajtabesorolás szerint is a spiccek csoportjába tartozik) ami nem véletlen sarkvidéki eredetű fajta ez is. Jellegzetes “plüss maci” szőrzete védelmet nyújt a szélsőséges hidegek ellen. Ezen felül azonban nem sokban hasonlít a spiccekre. Génkészlete erősen eltér a többi mai kutyáétól. Oroszlánsörény szerű nyak szőrzete, kékes-fekete nyelve, egyenes hátulsó végtagjai és macskamancs szerű tappancsai is mind mind egyedi megkülönböztető jegyei. 

Ősi kutyafajta

Az egyik legősibb kutyafajta, feltehetően 3000 éves. Írásos feljegyzések is talán erről a fajtáról maradtak fent legrégebbről. A Krisztus előtti XI.-ik századból már vannak feljegyzések egy kékes-fekete nyelvű, egyenes lábú kutyáról, ami leírásában nagyon hasonlít a mai Csau csaukra. Egyes történetek szerint a fajta nem is Kínából származik, hanem Mongol barbárokkal érkezett Kínába. Ezen leírások hatalmas oroszlán szerű, fekete nyelvű kutyákról szólnak. A Tibetben is régóta megtalálhatóak és a mai napig tenyésztik őket egyes kolostorokban. Más források feltételezik, hogy a kutya ősei akitákkal keveredtek Japánban. Az őslakosok az Aniuk vadászatra, őrzésre és szánhúzásra használták őket.

I.e. VII. században farkas- és párducvadászatra használták őket Kínába, de ezek a kutyák már akkor is makacsok, önfejűek és félelmetes harcosok voltak így hevederekkel tudták csak visszafogni őket. Emellett haszonállatok őrzése volt a feladatuk. A mai napig tartják munkára Kínában. Elmondható, hogy igen sok oldalú munkakutyáról beszélünk. Hiába sok jó tulajdonsága, a Tang dinasztia idejében elég ellentmondásos helyzetbe került a fajta. Egyrészről tisztelték őket, más részről állítólagos ízletes húsuk miatt elfogyasztották őket, bundájukat pedig hasznosították.

A Szertartások Könyvében is megemlítik a fajtát. Ekkoriban kialakultak a kínai császárságban a mai tenyészetek elődei, ahol kennel sorokon éltek ezek a nagyszerű kutyák. I.e.150-ből fürjvadászatokon ábrázolt Csau csau portrék maradtak fent. De kerámia képek is fennmaradtak róluk. Ling Ti uralkodása alatt kerültek még nagyobb becsbe a Csauk, ekkoriban külön szolga személyzet gondoskodott a kutyák ápolásáról és értékes szőnyegeken aludtak és katonák őrizték őket. A mai Kínában fellelhető kutyaszobrokon is érezhető a Csau csau vonal.

Gondos szelekció és a fajta elterjedése

Ekkoriban elkezdődött a tenyésztői szelekció minek részeként a “selejt” kölyköket száműzték a palotából (így a többi kutyával keveredni kezdtek) vagy egyszerűen felszolgálták őket. A nép és az uralkodói ház elszegényedésével kevesebb udvari oroszlánkutya tartására volt pénz ekkor kerültek át a kolostorokba, nemesekhez és paraszti házakhoz. A szerzetesek házi kedvencként nagy becsben tartották őket. Kínai népszerűségének számos oka volt. Jó vadászkutya, jó szánhúzó, teherhordó, jó őrzővédő és alkalmas pásztorkutyának, bírta a kinti tartást, kézenfekvő választásnak tűnt. Emellett húsáért és bundájáért is tenyésztették, és egyes falvakban a mai napig tenyésztik is.

Útja Európába

A fajta a 18. században jelent meg először Angliában, ahova kínai kereskedők hozták magukkal őket, mint egzotikus állatot, hús állatot. A londoni állatkertben ekkoriban egzotikus állatként voltak megtekinthetőek. Házi kedvencként az futtatja fel karrierjüket mikor Viktória királynő kap egy ajándék Csaut Kínából. Ezután megjelenik a kutyakiállításokon és nemsokára elkészül a fajtastandard. Ma is töretlen népszerűségnek örvend a fajta, Európában jellemzően családi kutyaként tartják.

csau_csau_kolyok_labdaval.jpg

Csau-Csau kölyök

Külleme

Eredeti megjelenésű kutya. Koponyája lapos, arcorri része rövid, szögletes, stopja kifejezett. Szeme kicsi, sötétbarna, keleties metszésű. Füle hegyes, apró, felálló. Orrtükre fekete. Szájpadlása és ajkai ugyancsak feketék. Nyelve kékeslila. Nyaka izmos, rövid, gallérszerű szőrzet borítja. Háta erős, egyenes, ágyéka széles, masszív, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai párhuzamosak, közepesen hosszúak, erőteljes csontozatúak. Farkát a hátára kunkorítja. Szőrzete rendkívül tömött, dús, hosszú, a koponyatetőn és az arcorri részen rövid. Színe vörös, fekete, krémszínű, kék, vagy fehér. Különlegessége lilás vagy lila nyelve. 

fekete_csau_csau2.jpg

Fekete Csau-Csau

Jelleme

Eredeti, semmilyen más fajtához nem hasonlítható egyéniség. Méltóságteljes, önálló, ellenálló, nyugodt, csendes kutya, nagyszerű fajta. Egyenes, hűséges, a túlzott gondoskodást nem igényli. Idegenekkel, más kutyákkal bizalmatlan. Igaz, a többi kutyafajta sem szereti a Csau csaut. Azért nem szeretik, mert állítólag nincs "kutyaszaga", így a többi állat bizalmatlan felé. Ő maga rendkívül makacs tud lenni, nem túl barátkozó, de hűséges. 

Fajtabetegségek

Ez a kutyafajta hajlamos az ekcémára, a szemhéj befelé- vagy kifelé fordulására, a könyök- és a  csípő diszpláziára. A rendszeres egészségügyi ellenőrzések és a megfelelő kezelés annyira lelassíthatja a betegség lefolyását, hogy sokszor nincs szükség műtétre. A genetikai hajlamok miatt különösen fontos, hogy a kölyökkutya vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a szülőállatok tesztelve legyenek: a komoly tenyésztők csak egészséges állatokat használnak tenyésztésre. 

fekete_kolyok_csau_csau.jpg

Fekete gyönyörűség

Ápolás, kozmetika

Az oroszlánsörényt bizony ápolni is kell: a hosszúszőrű Chow chow tulajdonosok legalább hetente 2-3 alkalommal, de még jobb, ha naponta szőrkeféhez nyúlnak. Ajánlott hetente egy alaposabb fésülés és naponta egy kevésbé intenzívebb kefélés. Különösen a fülek mögött és a nyak környékén hajlamos a szőr a csomósodásra. A fürdetést kerülje, kivéve persze, ha a négylábú úgy bekoszolta magát, hogy nem lehet kifésülni a szőrét. Egyes Csau csau fanok a havi egy fürdetésre esküsznek. Ha mindenképpen fürdetnie kell kutyáját, akkor használjon természetes alapanyagú (pl. kamillás) gyengédkutyasampont. Ez csökkenti az allergiaveszélyt. A nyári melegben tartsa szem előtt azokat a területeket, ahol a farok a bőrrel érintkezik, mert ezeken a területeken könnyen bőrirritáció léphet fel. A rövidszőrű típus kevesebb ápolást igényel. 

feher_csau_csau_kolyok.jpg

Csau-csau baba kiállítási pózban

Az antisport kutya

A friss levegő kedvelője, de a sportokhoz túl kényelmes agility, kutyatánc, kocogás? A kényelmes csau csaunak ezek nem kifejezetten vonzó dolgok. A dús bundáját és a meglehetősen meredek hátsófelét nem a hosszas megerőltetésekre találták ki. Ami már csak azért is érdekes, mert évezredekig komoly munkát végeztek az ősei. A Csau csau értékeli a hosszas sétákat, amik közben kedvére szaglászhat, de nem kíván túl nagy erőfeszítést gazdájától. Még a túrázások sem tartoznak a tömzsi kutya kedvenc időtöltései közé. A hosszú szőre miatt nem bírja a nagy hőséget, ezért mindig figyeljen rá a nyári melegben nehogy rosszul legyen.

Csau csau nevelése

Akaratos természete miatt a Csau csau a nehezen nevelhető kutyák közé tartozik. Tiszta és konzekvens parancsokra van szüksége. Minden alkalom, amikor megadja magát a plüssben csillogó aranyos szempárnak, későbbi problémákhoz vezet. Szeretetteljes konzekvenciával és empátiával természetesen azért egy Csau csaut is meg lehet nevelni, mindenesetre sosem lesz belőle olyan kutya, amelyik gazdája első szavára ugrik, hanem mindig is meg lesz a saját akarata. Legjobb, ha már a kutya érkezése előtt keres egy olyan kutyaiskolát a környéken, amelynek van tapasztalata Csau csaukkal. A kutyaiskolában kis oroszlánja más kutyákkal is megismerkedhet, a szocializáció márpedig rendkívül fontos ennek a fajtának. Akaratos természete miatt tapasztaltabb kutyatartókhoz illik, hiszen a kezdők tipikus hibáit kihasználják, és hektikus szituációkban kontrollálhatatlanná válhatnak.

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát törzskönyvvel, oltási könyvvel, korának megfelelően  oltva,  féreghajtva,  chippelve, szűrt  szülőktől 

Tuti Szigeti Kennel

http://tutiszigeti.hu

7.jpg

9.jpg

 5.jpg3.jpg