Hányás és hasmenés takarmányozási szempontból és az érzékeny gyomrú kutyák.

A különféle oktanú gyomor-bélrendszert érintő betegségek legmarkánsabb tünetei, - amik azonnal szembe tűnnek mindannyiunk számára – a hányás és a hasmenés. A hasmenés és a hányás mint tünet hátterében állhat számtalan betegség, probléma és takarmányozási rendellenesség, esetleg táplálék allergia, vagy intolerancia is. Fontos megkülönböztetnünk a hányást a regurgitációtól. A regurgitáció, a falat lenyelése utáni gyakoralatilag azonnali felöklendezését jelenti, a hányás során a lenyelt táplálék gyomorba jutásától több idő telik el ennél, de ez is változó lehet. Hasmenés és hányás esetén, amilyen gyorsan csak lehet forduljunk állatorvoshoz, éppen azért, mert ezen, tüneteket rengeteg akár egészen komoly dolgok is okozhatják.

A fontosabb kórokok közül néhány, ami hányást (regurgitációt) és hasmenést okozhatnak az alábbiakban olvashatók.

-Egy az állatot érintő veleszületett vagy szerzett fejlődési rendellenesség (például kölykökben Botalló szallag okozta nyelőcsőlefűződés, megaoesophagus, nyelőcső-szűkület, pylorus szűkület, stb.).

-A nem megfelelő bélflóra összetétel és mennyiség, vagy annak eltolódása, mely jellemzően hasmenést okoz.

-Egy fertőző ágens okozta gyomor-bél gyulladás, mely gyakran hányással és hasmenéssel is együtt járhat. (Vírus-, Baktérium-, ritkábban gomba-, vagy protozoon- fertőzés , esetleg más parazita, pl. féreg okozta bántalom)

-Mérgező anyag, vagy kemikália felvétele. (Esetleg szisztémás -(ön)-mérgezés, -betegség kísérő tüneteként.)

-A bélrendszert érintő ritka autoimmun betegség.

-A hasnyálmirigy exocrin részének elégtelen működése.

-A hasűri szerveket ért trauma után is előfordulhat hányás, vagy akár ritkán hasmenés is.

-A hasűri üreges szervek csavara, szögbetörése, helyzetváltozása esetén is felléphet kísérő tünetképp regurgitáció, hányás, vagy hasmenés. (pl.: gyomorcsavar, ileus, stb.)

-Lehet az állat allergiás egy adott takarmányalkotóra, mint pl. a baromfi fehérjére, vagy érzékeny (intoleráns), pl. a tejcukorra, ez is okozhat hasmenést.

-Daganatos betegségekben melyek a gyomor bél rendszert érintik, szintén előfordulhat hasmenés esetleg hányás és regurgitáció is.

-Rossz minőségű, nem az állatnak megfelelő vagy rossz szemcseméretű takarmány esetén is kialakulhat hányás, regurgitáció, akár hasmenés is.

-Rossz szokások is vezethetnek hányáshoz, ha például túl hamar behabzsolja egy kutya az elé rakott takarmányt, mert félti azt, vagy, mert nem megfelelő gyakorisággal van etetve, a hirtelen gyomormegterhelés miatt szintén kialakulhat hányás, regurgitatió. Gyakori lehet több kutya esetén egy háztartásban, hogy féltik egymástól az eledelüket és épp ezért történik meg a „baj”.

-Végezetül említést kell tennünk az úgymond érzékenyebb gyomrú kutyákról, macskákról. Egy igen kis hányadban orvosi okot nem-igen találni arra, hogy ők miért hánynak. Esetükben, ha tényleg minden egyéb fent említett tényező kizárható érdemes elgondolkozni a tápváltáson, valamint a fejadag akár napi 5-szöri adásán. Többször kevesebbet elv alapján. Kiválló választás lehet egyébként esetükben az Arion tápja melyet direkt erre találtak ki.

Összefoglalva, ahogy láthatjuk, rengeteg probléma vezethet hányáshoz (regurgitatio-hoz) és hasmenéshez, minden esetben a jó gazda gondosságával járjunk el kedvenceink esetében, ilyen problémák észlelésekor, mivel amikor ez velük történik, az ugyan olyan kellemetlen érzés számunkra és akár hasonló diszkomfort érzést okozhat, (nem beszélve a következményekről) mint nekünk, embereknek.

dr. Dobos Attila Balázs

a www.innomarket.hu megbízásából