„Csokoládé és egyéb jutalomfalatok…”

A csokoládéban és a szaloncukrokban nagy mennyiségben fordul elő cukor (répacukor), mely nem kívánatos kutyák és macskák számára, mert nem tudják megfelelő mértékben hasznosítani, illetve nagy mennyiség adása esetén hasmenés is felléphet.

Egyes diétás desszertekben, csokoládékban Xylit(ol)-t, nyírfacukrot használnak édesítőszerként, mely ugyan az ember számára (cukorbetegek, fogyni vágyók) jó, de húsevőkre, főleg kutyákra toxikus hatású lehet, egészen kis adag is inzulinszint növekedést eredményez, ami akár életet veszélyeztető hypoglycaemiát (alacsony vércukorszintet) tud kialakítani.

Veszélyes lehet továbbá, a csokoládéban felhasznált kakaó (ill. esetleg kávé) is. Mivel nagy mennyiségben tartalmazhat metil xantin származékokat, mint a koffein (paraxantin), teofillin, teobromin, aminofillin, és egyebek. A metil xantin származékok kis - közepes mennyiségben mérgezőek lehetnek háziállatainkra. A szimpatikus idegrendszert serkentik, növelik a vérnyomást, a szívverésszámot, a szív perctérfogatát, a légzésfrekvenciát és egyebeket.

A tejcsokoládékban előfordulhat tejcukor is, és bizony a felnőtt húsevők egy része némileg intoleranciát mutat a laktózzal szemben.

Ha kiegyensúlyozottan, igénybevételének, anyagcsere intenzitásához és korához mérten rendesen, jó minőségű takarmánnyal, megfelelő mennyiségben tápláljuk kedvencünket alapvetően semmi szüksége nincs kiegészítésre, komolyabb mennyiségű jutalomfalatra.

Ha kiképzés, vagy egyéb okokból kell kiegészítő takarmányozásban részesíteni állatunkat, mindig figyeljünk arra, hogy az ne legyen nyers, hő kezeletlen állati eredetű termék (hús, nyesedék) (fertőzésveszély!); illetve az összerágható apróbb – közepes csontok adását is kerüljük, mivel ezek mechanikusan sérthetik a tápcsatorna nyálkahártyáját, vagy elakadhatnak, komoly bajokat idézve elő. (Ha mindenáron csontot akarunk adni a kutyának, vásárolható olyan füstölt marhacsont, ami hő kezelve, tartósítva van és a rágcsálás során nem törik szilánkosan.)

Tartózkodjunk továbbá az állott - romlott, maradék élelmiszer föletetésétől is, mivel ez mérgezést és fertőzést is kialakíthat kutyánkban, macskánkban.

Adható alacsony energia- (szénhidrát- és zsír-) tartalmú funkcionális jutalomfalat is, amiben vitaminok, ásványi anyagok és akár olyan rostanyagok (FOS, MOS) vannak melyek kedvezően hatnak szervezetükre és mégsem hizlalják el őket. (Sok féle ilyen kiegészítő funkcionális takarmány érhető el a piacon, állatkereskedésekben, pet-shop-okban, és takarmányáruházakban, vagy állatorvosi rendelőkben.)

Dr. Dobos Attila Balázs

a www.innomarket.hu megbízásából.