A zsírok

A makrotápanyagok második csoportját a zsírok alkotják.

A zsírok vízben oldhatatlan, állati vagy növényi eredetű anyagok, melyek lehetnek folyékonyak, szilárdak vagy félkemények szobahőmérsékleten. Eredetük szerint lehetnek állati eredetűek, mint a halolaj, az állati zsiradékok (pl. bárány vagy csirkezsír), marhafaggyú, disznózsír. Lehetnek növényi eredetűek, mint a kókuszolaj, kanola/repceolaj, kukoricaolaj, lenmagolaj, sáfrányolaj, szójaolaj, napraforgó olaj. Lehetnek az őket alkotó zsírsavak telítetlen (egyszeresen és többszörösen) és telített zsírsavak.

Szerepük az állati szervezetben az energiatermelés, zsírtartalékot képeznek, a zsírban oldódó vitaminok felszívódását ill. eloszlását segítik. A szervezet számára esszenciális zsírsavak forrásai, a bőr megfelelő kondícióját biztosítják illetve részt vesznek a faggyúképzésben.Fontos szerepet játszanak a sikeres szaporodásban a sejtmembrán épségének biztosításával. Az állateledelekben fokozzák az ízletességet, illetve javítják az eldel textúráját.

Lehetnek esszenciális zsírsavak, melyeket a kutya szervezete nem tud előállítani, ilyen a felnőtt kutya számára a linolsav, illetve növendék és szoptatós kutya számára az arachidonsav, a DHA, és nem esszenciálisak, melyeket előállít a szervezet.

Az esszenciális telített zsírsavakat két nagy csoportra oszthatjuk, az Ω6 csoportra (linolsav, arachidonsav), melyek forrása leggyakrabban a csirkezsír, a napraforgó olaj, a kukoricaolaj, vagy a szójaolaj, illetve a tojássárgája. Legfontosabb szerepük a sejtmembrán alkotása, így a szaporodásban, növekedésben, az immunrendszer működésében, a kültakaró egészségében és a sebgyógyulásban kiemelt szerepük van. A sejtfalak regenerálódásához, épségéhez elengedhetetlenek, valamint gyulladáskeltő hatással bírnak. A másik csoport az Ω3 csoport (pl. DHA), melynek forrása elsősorban a halolaj vagy a szójaolaj. A szervezetben a központi idegrendszer (agy) és a szem fejlődésében esszenciális szerepük van, segítik a véralvadás gátlását, szabályozzák a gyulladásos folyamatokat és megőrzik a kültakaró épségét. A DHA-t a kölyökkutya szervezete a szoptatás idején elő tudja állítani, de a választás után ez a képessége megszűnik, ezért a szoptatás során az anya szervezetét fel kell tölteni elegendő DHA-val, innen a tejjel elegendő kerül a kiskutya szervezetébe. Az elválasztás után a táplálékkal kell biztosítani, a megfelelő kölyök eledellel. Fontos tudni, hogy csak állati eredetű forrásból biztosítható!

Végül, de nem utolsó sorban a telítetlen zsírsavak szerepet játszanak a gyulladás folyamatában. Minden, a szervezetet érő kedvezőtlen hatás sejtfalkárosodással jár, mint a fertőzések, stressz, egyéb eredetű gyulladások. Ennek során arachidonsav szabadull fel (Ω6 zsírsav), eebből számos egyéb biológiailag aktív anyag képződik, melyek egy része az immunrendszer hatékony működését segíti, mások a gyulladás normális, kívánatos folyamatát segítik, de ezáltal a kellemetlen tünteteket is előidézik, fenntartják, mint láz és a fájdalom. Abban az esetben, ha a táplálékkal túlzó mennyiségű arachidonsav (Ω6) kerül a szervezetbe, az folyamatos, alacsony szintű gyulladásos folyamatot tart fenn, ezáltal további sejtfalkárosodások következnek be, így a folyamat önmagát gerjesztve elhatalmasodik. Abban az esetben, ha nincs jelen megfelelő mennyiségben a folyamatot megszakító vegyület (pl. gyulladáscsökkentő gyógyszer), vagy az Ω6 zsírsavak hatását kiegyenlítő mennyiségű Ω3 zsírsav (gyulladáscsökkentő hatás), ez a folyamat nem szűnik meg. Mindezeket figyelembe véve úgy tartják, hogy a táplálékkal bevitt ideális zsírsav arány Ω3:Ω6=1:3-1:5 közötti.