Gyöngyösi Pelyhes 4-szeres Aranykoszorús Mestertenyészet

Gyöngyösi Pelyhes 4-szeres Aranykoszorús Mestertenyészet | 2015.11.20

Tresó Brigitta vagyok és a lányommal Adriennel egy gyönyörű kisvárosban élünk a Mátra lábánál Gyöngyösön, melyről a kennelünk kapta a nevét.

1994 karácsonya olyan ajándékot adott a családunknak, mely megváltoztatta az életünket. Ez nem volt más, mint az első bolognese kiskutyánk Aphra, melyet Fekete Rózsától és férjétől Fekete Lajostól vásároltunk, aki bearanyozta ünnepünket. Elindultunk egy úton, melyen 20 éve haladunk folyamatosan. Szeretettel és tisztelettel emlékszem ezekre az időkre, hiszen a Fekete házaspárnak köszönhetjük, hogy az országba bekerült a Bolognese és a Havanese faj. Én személy szerint pedig, hogy a „tenyésztés” rögös útjára léptem és azt járom azóta is.

Ha nem is értettünk mindenben egyet a tisztelet és a barátság azóta is megmaradt közöttünk. Az akkori bolgnese állomány nem mutatott egységes képet, gyakori volt a sima szőr, pigmenthiány, barna orrtükör, harapáshiba, stb. Úgy éreztem , minden tőlem telhetőt el kell kövessek, hogy a nálam született kiskutyák egészségesek, tipusosak, jó idegrendszerűek legyenek. Fontos volt, és ma is az, hogy a kutya kisméretű, szép fejű, qvadrikus, göndör szőrű legyen, ahogy a standard írja. Ennek érdekében az elmúlt évek alatt több import kutyát vásároltam állomány javításra, köszönet érte, a külföldi kollégáknak.

Mára már büszkén mondhatom, hogy kutyáim, s az ő utódaik a világ bármely részén kiállitásokon az elsők között szerepelnek, dicsőséget hozva nekünk és Magyarországnak. Mindkét magyar klub tenyésztői munkánkat 2-szere Aranykoszorús Mestertenyésztői oklevéllel, s blankettával igazolta. Az elmúlt években Kanadától Brazílián át Európában, Ázsiában és Japánban is a Gyöngyösi Pelyhes kutyákat választották, tenyész és hobby célokra egyaránt.

Ami még ennél is fontosabb, hogy sok gazdival ápolok jó kapcsolatot és igaz barátokra tettem szert a kutyáim által. Tervezés után megélni a születés  csodáját, egy új életet, első levegővételétől kézben tartani, látni felnőni egy csodálatos dolog, s volt benne részem az elmúlt években. Sok-sok kiállitáson vettünk részt, népszerűsítettük különféle rendezvényeken a bolognese fajtát, sikerrel.

További terveim a tenyésztői munkában nem változnak, mert nem is lehet más a cél. Az út lesz egy kicsit más. Nyilas jegyben születtem, s mint a jó vadász, ki gondozza, félti és tiszteli a vadat, kevesebb lesz a dörrenés és sokkal több az erdőzúgás.

www.gyongyosipelyhes.hu

IMG-20151030-155647.jpg