Kutyavezetők és Szolgálati kutyák Országos Versenye

Mancsos felügyelők akcióban

Három napon keresztül kutyaugatástól volt hangos a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és környéke. Idén intézetünk rendezhette meg a Kutyavezetők és Szolgálati kutyák Országos Versenyét (09. 26-28.), a megmérettetés sikeresen ért véget, minden résztvevő legnagyobb megelégedésére, élményekkel, szakmai tapasztalattal és érmekkel térhettek haza.

palhalma-kutyaverseny-20170928-496x330-006.jpg

Lábhoz! Szimat! Balra át! hangzottak a vezényszavak, melyeket az okos és jól képzett négylábúak azonnal végrehajtottak. Nagy erőpróbának voltak kitéve a szolgálati kutyák a verseny teljes időtartama alatt. Húsz csapat, 49 versenyező és több szakterület mérhette össze tudását, a nyomkövető, őrző-védő és a kábítószerkereső kutyák és kutyavezetők változatos és szakmai felkészültségüket mérő feladatokon kellett átküzdeniük magukat, hogy a harmadik nap végén győzteseket hirdethessenek. Hazánk büntetés-végrehajtási intézetei mellett a társszervek képviselői is indultak a viadalon, a NAV, hadsereg, készenléti rendőrség, TEK és az ORFK is nevezett versenyzőket. Két külföldi csapat is elfogadta a szervezők meghívását, Csehországból és Szlovákiából érkeztek a büntetés-végrehatásban szolgálatot teljesítő csapatok. Intézetünk sporttelepén és a sándorházi alegység kijelölt területén rendezték a verseny oroszlánrészét, illetve Dunaújváros utcáin is kaptak feladatokat a résztvevők. A szakmai zsűri szigorúan pontozott és a versenyszámok végén tanácsaikat érdemes megfogadnia a résztvevőknek. Az engedelmes feladatoknál zsúfolásig megtelt a sportpálya lelátója, szem alig bírta követni a lelkes szolgálati ebek mozgását, ahogy fegyelmezetten hajtották végre a kutyavezető utasításait, a jutalom nem maradhatott el a feladatok végén, repült a kedvenc labda és önfeledt játék kezdődött. A sándorházi alegység kijelölt körletrésze is különleges, életszerű helyszínnek bizonyult, hiszen a zárkákban valóban fogvatartottak vannak elhelyezve, akik a verseny idejére másik zárkákba költöztek. A gépműhelyben többtonnás monstrumok, teherautók és munkagépek várták, hogy átvizsgálják őket és megtalálják az elrejtett drogokat. Igazi csapatmunkát láthattak a nézők, a kutyavezetőknek teljes mértékben meg kell bízniuk kutyáik ösztöneiben, megérzéseiben hiszen egy egy figyelmen kívül hagyott jelzés értékes pontokba kerülhetett a versenyen. Volt olyan résztvevő, akivel már a második szakterület versenyszámainál találkozhatunk, viszonylag új irányvonal, hogy úgynevezett duál kutyákat is kiképeznek, így több feladat ellátására képesek, nagyobb segítséget tudnak nyújtani, több munkát tudnak elvégezni. A betanulási folyamat fontos eleme az, hogy a kutya nem munkának fogja fel a mindennapi tevékenységet, hanem játéknak, így ha olyan dolgot mutatnak, amit elvárnak tőlük, akkor játszhatnak és ezért bármire képesek lennének. A kutyák között zömében németjuhász és malinois fajtájú versenyzők voltak, de rottweiler, sőt igazi különlegességnek számító, spániel is indult a viadalon.

palhalma-kutyaverseny-20170928-496x330-002.jpg

A verseny harmadik napján megkérdeztünk pár résztvevőt, hogy milyen érzésekkel zárják a versenyt: 

Miroslav Dajc, Csehország: Nagyon jó a verseny szerezése, szép a környezet. Több verseny van már a hátam mögött, van összehasonlítási alapom, jól éreztem magam itt Pálhalmán. Maximálisan elégedett vagyok a teljesítményemmel, úgy érzem, hogy meg fogom nyerni a kábítószer kereső kategóriát, amiben indultam.

Szigeti Gábor, NAV Reptéri Igazgatóság: A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren dolgozunk Aidával, a szolgálati kutyámmal. A szervezésről csak jót tudok mondani, kiváló munkát végzett mindenki, nagy élmény volt részt venni ezen a versenyen. A saját teljesítményünkkel kapcsolatban mindig van olyan elem, ami lehetett volna jobb. Kicsit beteg most a kutyám, szóval elsősorban a részvétel volt a fontos most és tapasztalatszerzés. Jobban szerepeltünk, mint ahogy azt elvártam, elégedett vagyok.

Szabó Csaba, Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet: Teljes mértékben elégedett vagyok, nagyon jó volt a szervezés. A teljesítményünkön lehetett volna még javítani. Ez a második ilyen jellegű versenyem, most nyomkövetésben második helyezettek lettünk, amire büszke vagyok és nagyon örülök neki. Taz a kutyám hívóneve, 2015-ben végeztem vele a Dunakeszi Rendőrségi Oktatási Központ Kiképző Iskolájában.

Stein Mária, BVOP Biztonsági Szolgálat: Rettenetesen pörögtek az események, nagyon élvezetes verseny volt. Élmény dús napokon  vagyunk túl, tudom hogy ahogy kipihentem magam, már holnap hiányozni fog ez az esemény. Azt gondolom, hogy szakmai szemmel is nagyon jól sikerült, a bírók rendvédelem különböző területeiről jöttek és beszéltem velük nagyon meg voltak elégedve a szervezéssel és a szakmai háttérrel egyaránt. Kiváló volt a verseny és nagyon köszönöm a Pálhalmai Intézetnek, a vezetőknek és a végrehajtó személyzetnek, hogy ilyen gördülékenyen lezajlott a program és a sok munka mellett volt idő a szervezésre is.  Én olyan ember vagyok, akinek mindig vannak tervei és mindig nagyon előre szoktam gondolkozni, remélem meg tudom valósítani őket és sok versenyt tudunk még szervezni a közeljövőben.

palhalma-kutyaverseny-20170928-496x330-001.jpg

A verseny végeredménye kategóriánként:

Fizikai ügyességi kategória

 1. Bujáki Dániel     Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
 2. Peter Ruman    Szlovákia
 3. Radek Urban     Csehország

Nyomkövető kategória

 1. Nagy Zsolt          ORFK
 2. Szabó Csaba      Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
 3. Csaba Mihály    Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Fegyelmező kategória

 1. Varga Tibor        Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
 2. Nagy Zsolt          ORFK
 3. Pataki László      Szegedi Fegyház és Börtön

Kábítószer-kereső kategória

 1. Miroslav Dajc    Csehország
 2. Bagdi Zoltán      Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
 3. Lakatos Zoltán  Márianosztrai Fegyház és Börtön

Őrző-védő kategória

 1. Vajda Ferenc    Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
 2. Peter Ruman    Szlovákia
 3. Németh Tamás                Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Összesített egyéni eredmények

Járőr kategória

 1. Vajda Ferenc    Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
 2. Barna Imre         Szegedi Fegyház és Börtön
 3. Nagy Gábor       Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Nyomkövető kategória

 1. Lakatos Zoltán  Márianosztrai Fegyház és Börtön
 2. Szabó Csaba      Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
 3. Berényi Péter   Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Csapatverseny eredményei

Járőr csapat

 1. Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
 2. Budapesti Fegyház és Börtön
 3. Szegedi Fegyház és Börtön

Vegyes csapat

 1. Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
 2. Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Legjobb elméleti tesztlap eredménye

 1. Tóth István        Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Vendég versenyzők eredményei

Legjobb vendég járőr kategóriában

 1. Peter Ruman    Szlovákia
 2. René Kubálek   Csehország
 3. Szabó Imre        ORFK

Legjobb vendég nyomkövető kategóriában

 1. Nagy Zsolt ORFK
 2. Juraj Kamenski Szlovákia
 3. Radek Urban     Csehország

Legjobb vendég a kábítószer-kereső kategóriában

 1. Miroslav Dajc    Csehország
 2. Szigeti Gábor    Nemzeti Adó- és Vámhivatal
 3. Tremmel Nándor ORFK

Vegyes csapat

 1. Csehország
 2. Szlovákia
 3. ORFK

 palhalma-kutyaverseny-20170928-496x330-005.jpg

palhalma-kutyaverseny-20170928-496x330-004.jpg

DSCN1292.JPG