ZARÁNDOKOLJ A KUTYÁDDAL! Gyertek együtt négylábú társaddal az el Caminora!

 A Kutya-Gazda Asztrotréning program Caminot megjárt kutyaszakértő párosának szervezésében és kíséretében.

 

Mi már megjártuk a kutyánkkal azt az Utat, ahova most Ti készültök.

Nekünk sikerült, Nektek is fog!

Ebben szeretnénk segíteni!

 

  • Nem vesszük le válladról a terhet, mert az a Tiéd, neked kell cipelned, de megszabadítunk a felesleges súlyoktól.
  • Hagyunk végigmenni a belső utadon, kiteljesíteni kapcsolatodat magaddal és négylábú társaddal, de csendben kísérünk, és ha szükséged van a tapasztalatunkból illetve a kutyákhoz való hozzáértésünkből adódó segítségünkre, ott vagyunk!
  • Nem akarjuk meghatározni, hol hajtsd álomra fejedet, de ha nem találsz hajlékot, mi biztosítunk.
  • Az út mindig megadja amire szükséged van, ám ha a “szűk”-ségnél többel szeretnéd táplálni kutyádat az úton, hogy jól bírja gyaloglást, akkor tudd, nálunk mindig van élelem az ő számára.
  • Nem törvényszerű, de előfordulhat, hogy néhány kilométert járművel szeretnél megtenni az úton. Mi elviszünk.
  • Vannak, akik a gyaloglás során olyannyira eggyé válnak a Caminoval, hogy nem jönnek haza onnan. Ha Ti közéjük tartoztok majd, ígérjük ott hagyunk! De ha nem, akkor nem jövünk haza Nélkületek.
  • Megszervezzük az utatokat és Veled/Veletek tartunk mindvégig!

Itt az idő!

Tavaly, amikor a Párommal -aki több mint húsz éve trénerként és tenyésztőként foglalkozik kutyákkal- és a kutyánkkal, Tangoval hármasban végiggyalogoltuk az el Camino francia útját, vagyis azt a 800 kilométeres szakaszt, ami St. Jean Pied de Portból Santiago de Compostellába vezet, mindvégig tudtuk, nem csupán azért kaptuk az Út hozta különleges élményeket -csodákat, ajándékokat és embert próbáló kihívásokat-, hogy gazdagodjunk velük, hanem ezért, hogy mások javára is fordítsuk majdan. Ennek most jött el az ideje!☺

 

Hív az Út!

Élménybeszámolóinkon, kutyás körökben zajló beszélgetéseink alkalmával gyakorta tapasztaljuk, hogy sokak fejében megfordult már az ötlet, miszerint a kutyájukkal vágnak neki ennek a fantasztikus útnak és belső utazásnak. Ám mivel minimális az információ a kutyás caminozásról, hiszen egyelőre meglehetősen kevesen vállalkoznak ilyen jellegű zarándoklatra, információ és egyéb okok hiányában a legtöbben napolták tervüket. Olyanokkal is találkoztunk, akik azért készülnek kutyás zarándoklatra, mert nem szívesen hagyják másra, vagy egyszerűen nem tudják kire hagyni kedvencüket több, mint egy hónapon keresztül, vagyis a gyaloglás idején.

 

Adott a lehetőség!

Nos, saját tapasztalatainkat összegezve, úgy döntöttünk, a kutyájukkal zarándokolni vágyó társaink számára megszervezünk egy olyan utat, amelyen segíteni tudunk mindazokban az út hozta általános nehézségekben, amelyek a kutyával érkezőkre várnak a Caminon. Tesszük ezt annak érdekében, hogy magát a zarándoklatot és az annak során kiteljesedő kutya-gazdi kapcsolat alakulását minél mélyebben át tudja élni az, aki bármiért is úgy érzi, hogy négylábú társával együtt hívja őt ez az Út.

  

FELMERÜLŐ KIHÍVÁSOKL

 

FELKÍNÁLT MEGOLDÁSOKJ

Ki- és hazautazás nehézségei kutyával.

Repülőn külön “csomagként” kell utaznia a kutyának, Spanyolországban pedig még szájkosárral sem lehet felszállni buszra és vonatra kutyával, ha az nem egészen kisméretű. Autóban csak ketrecben szállítható a kutya (ketrecet pedig nem cipel magával a zarándok). Így már a Camino kiindulópontjára, a franciaországi St. Jean Pied de Portba is rettentő nehéz és költséges eljutni Budapestről.

 

Buszos ki- és hazautazás lehetőségei kutyával.

Kisbusszal (8 személy és 8 kutya) kivisszük, végig kísérjük az úton, majd hazahozzuk a zarándokokat és kutyáikat. A busszal minden nap reggel, este, valamint a szükséges helyeken napközben akár többször is találkozik a zarándok. A boxok, amikben a kutyák ki- és haza utaznak, az  egész út ideje alatt a buszban maradnak.

 

Szállást találni kutyával

A zarándokszállásokra –néhány kivételtől eltekintve- alapvetően nem fogadnak be kutyával. Ezért kutyás zarándoklatra mindenképpen szükséges sátrat vinni. Ám azt fontos tudni, hogy Spanyolországban a sátrazás komoly szabályokhoz kötött, illetve nem kis pénzbírsággal büntetik a vadkempingezést, ami pedig elkerülhetetlen a Caminon, hiszen senki nem fog azért plusz 10-20 kilométert gyalogolni naponta, hogy letérve a zarándokútról keressen egy kempinget. Illetve magán szállásokon van lehetőség megszállni, aminek ára a normál zarándokszállások  5-10 Eurós áraihoz képest 35-50 Euró között mozog.

 

Szállás a kutya saját helyén

Amennyiben a napi célponton nem sikerül a gazdinak a kutyával együtt szállást találni (85%), akkor a kutyák a buszban alhatnak a saját boxukban, a gazdi pedig a zarándokszálláson kipihenheti magát. A busz mindig a zarándokszállás közelében parkol. A napi gyaloglás utáni szabadidőt a gazdi természetesen a kutyájával töltheti. Csupán éjszakára kell megválniuk egymástól, ha a helyzet úgy kívánja. Mindez sátor cipelése és extra szállásköltségek nélkül lehetésges.

A kutya táplálékának beszerzése

A zarándokkutyának érthető módon több energiabevitelre van szüksége, hogy teljesíteni tudja a napi távokat. Ehhez megfelelő mennyiségű és minőségű élelemre van szükség, amit bizonyos helyeken, amikor nagyvárosokon halad át az út, be lehet szerezni, ám erre nap mint nap nincs lehetőség. Sőt, vannak az útnak olyan szakaszai, amikor több napon át nem találkozunk olyan üzlettel, ahol tudnánk a kutyánknak megfelelő élelmet vásárolni. Ilyenkor az a lehetőségünk marad, hogy több kilogrammnyi tápot napokig cipelünk a hátizsákunkban.

 

Kutyatáp biztosítása egész úton

A szervezők gondoskodnak arról, hogy a kutyáknak az úton mindvégig legyen magas energiatartalmú minőségi táplálékuk, amit a busz szállít. A gazdinak nap mint nap csak annyi tápot kell a hátizsákjában vinnie, amit a reggeli és az esti étkezés között szeretne a kutyájának adni.

A hátizsák terhe

Fontos, hogy a hátizsákunk súlya ne legyen több a testsúlyunk tíz százalékánál. Aki már valamelyest próbált felkészülni az útra és vannak információi, az tudja, hogy minden plusz gramm sokszorosan érzett tehernek hat a nap mint nap cipelt hátizsákban. Márpedig, aki kutyával indul útnak, annak a saját holmiján kívül a kutya élelmét, vizét és az úton szükséges felszerelését is vinnie kell, ami adott esetben nem csupán plusz grammokat, de 3-5 kilót is jelent. Amennyiben a hátizsák irreálisan súlyos, nagyon elvonja a figyelmet a zarándoklat élményeire való nyitottságtól és fizikailag elviselhetetlenné válhat egy idő után.

 

Tehermentesítés

Az út során a zarándoknak elég az aznapra szükséges holmit, valamint a kutyának szükséges felszerelést, mindkettőjüknek ennivalót és vizet cipelni. Többi terhét a buszban hagyhatja. Minden este és minden reggel van lehetősége összepakolni az aznapi cókmókját, ami így sem lesz könnyű, viszont nem válik irreálisan nehézzé.

 

Utazási információk

 

  • Előkészületek: Az útra való jelentkezés személyesen a zarándokkutya jelölttel együtt történő találkozással zajlik. Az együtt utazó kutyák összeszoktatása az indulás előtti két hétben, megbeszélt időpontokban, minimum három alkalommal történik.
  • Gazdik számára felkészítő találkozások, két alkalommal: Az első az utazásra és az útra vonatkozó szükséges tájékoztatások céljából akkor, amikor megvan az összes jelentkező. A második az indulás előtti héten, a még felmerülő konkrét kérdések megbeszélése céljából.
  • Odafelé:– indulás: 2014. augusztus 20. érkezés: augusztus 21. zarándoklat kezdete: augusztus 22.
  • Zarándoklat: 36 nap St.J.P.de P.-ból Santiago de Compostelláig + 4 nap SdC-ból Finisterréig. Összesen 40 nap
  • Hazafelé: – tervezett indulás: október 1. érkezés: október 2.
  • Résztvevők száma: 8 fő (ebben benne van a két szervező) + 8 kutya (ebben benne van a szervezők két kutyája). Tehát a buszban 6 szabad ülőhely és 6 szabad boxnak való hely van.
  • A szállításhoz szükséges boxokról minden gazdi maga gondoskodik.
  • A kutyatápok beszerzését és szállítását a szervezők vállalják, annak ára azonban pluszként jön a részvételi díjhoz.
  • Részvételi díj: 278.000 Ft / fő a kutyájával
  • Jelentkezési határidő: 2014. május 1.
  • Fizetési kondíciók: 100.000 Ft – jelentkezéskor a szerződéskötés alkalmával + 178.000 Ft - 2014. július 20-ig.
  • A részvételi díj tartalmazza a zarándok és kutyája oda-vissza történő utaztatását és az úton való, részben buszos részben személyes kíséretét. Igény szerint a kutya éjszakai elszállásolását a buszban lévő saját boxában. Igény szerint a kutya és a hátizsák vagy akár a gazdi szállítását az út egyes szakaszain. A kutya számára szükséges táp folyamatos biztosítását. Az együtt utazó kutyák összeszoktatását. A gazdik kutyás zarándoklatra való szóbeli felkészítését. Az út folyamán szakmai tanácsadás és segítségnyújtás biztosítását.
  • Extrém esetekben a segítség leszervezésében való közreműködést is tudjuk vállalni, ám a konkrét akár orvosi, vagy más jellegű ellátás költsége, illetve felmerülő extra fuvarköltség a résztvevőt terheli.

 

Miért érdemes velünk jönnöd?

  • Mert biztonságot jelentünk a jelenlétünkkel (kutyával való Caminos tapasztalat, kutyákhoz való hozzáértés, szálláslehetőség, táplálékforrás, utazási lehetőség), amit csak akkor veszel igénybe, ha szükséged van rá.
  • Mert a költségeid így kevesebbek lesznek, mintha egyénileg utazol és drága szállásokon kell megszállnod a kutyás kíséretből adódóan.
  • Mert vannak az útnak olyan szakaszai, ahol nem árt, ha több kutyás együtt “falkában” megy végig a falvakon, hogy könnyebben elhárítsa a “helyi erők” esetleges támadását.
  • Mert így igazán megélheted azt az élményt, amiért érdemes elmenni zarándokolni kutyával…

 

 

További információ és jelentkezés:  +36-20-533-55-88

http://azeletedesillata.hu/kutya/

Várunk szeretettel!

 Sziebig Tímea és Kovács László