A jutalomfalatokról

Jutalomfalat

Pom-Pom meséiből Gombóc Artúr minden olyan csokoládét szeretett, amit csak készítenek a világon, valahogy így lehetnek kutyáink is a jutalomfalatokkal.

Miért jutalmazunk? Alapvetően azért kellene, mert valamit okosan, jól csinált kedvencünk, a motiváció, megerősítés kulcsa, de szerintem – velem együtt - sok gazda azért is, mert olyan jó érzés, amikor kutyánk boldogan csóválja farkát. Más való természetesen egy képzéshez (ott az oktató fog tanácsot adni), illetve otthoni rágcsáláshoz, játékhoz, nagymamáknak és gyerekeknek, akik mindig szeretnek kedveskedni.

Milyen a jó jutalomfalat? Semmiképpen sem ami az „asztalról” esik le, sőt van amiket mi szívesen nassolunk, de már kis mennyiség is a kutyáknak mérgező lehet, mint pl. az avokádó, a szőlő, a dió, a kávé, a hagyma és a csoki! Ugyanúgy, mint a szárazeledeleknél, figyeljen arra, hogy a jutalomfalat is „természetes” legyen, ne tartalmazzon tartósítószert, színező anyagot, stb. A kutyák kalóriaszükséglete súlytól, kortól és fizikai aktivitástól függ, egy 4,5 kilós ebnek mindössze 290-450 kalóriára van szüksége, ezért nagyon fontos megnézni, mennyire hizlaló az a kis falat, amit többször is kiosztunk naponta.

Mire való a jutalomfalat? Ez egy cseles kérdés! Ugyanis az emberi „nasi”-tól eltérően, ami szinte mind csak hizlal, vagy rontja a fogakat, stb. a kedvencek számára készült csemegék különböző „funkciókkal” is rendelkeznek, és olyan összetevőket tartalmaznak, ami még egészségesebbé is teszi!

Jutalomfalat

Következő nagy csoportba tenném a jutalomfalatok világában a keményebb anyagokból készült rágcsálnivalókat, melyek segítenek abban, hogy kutyánk elfoglalja magát, és ne a lakás vagy kert értékesebb tárgyain próbálja ki fogait. Az egyszerű műcsonttól a fogkő eltávolítóval bevont fánkokig széles a választék. Mivel ezek elfogyasztásához rágni kell, így mindig megfelelő méretűt válasszon, így megelőzhető, hogy a falánkabb eb véletlen egyszerre nyelje le. 

Jutalomfalat

Végezetül hagytam a legnépszerűbb családot a dropszok, szárított húsok, rudak csoportját, melyben a legnagyobb a választék. Több, mint 30 féle ízesítésű szimpla vagy dupla rúd, csokis-tejes vagy fogkő eltávolítós dropszok, szín hús filék közül választhat  a gazda négylábú családtagjának.  

Számtalan ínycsiklandozó jutalomfalat és rágcsálnivaló közül lehet választani kedvencünk számára, mely természetes és egészséges csemege, amit minden kutya imád. Nem szabad elfelejteni azonban, ha megfelelő alkalommal jutalmazunk, nemcsak finom falatot kap, hanem jól motiválható, engedelmes kutyává is válik. 

Jutalomfalat