Barátunk, a Komondor csoport

Komondor-Logo-jo-Layout-1-1-p1.jpg

A Barátunk, a Komondor csoport 2013. október 13-án alakult, mert nagyon hiányzott egy élő közösség a komondoros társakkal, akikkel tudnánk kirándulni. Később sok kedves kuvaszos barátunk csatlakozott a csoporthoz, mert minden nagy testű kutyásnak problémás, hogy hová viszi a kutyát, hol sétáltatja, kivel; hiszen általában a komondortól és a kuvasztól is félnek az emberek. Majd sorban, jött a többi magyar fajta gazdája is. Mára 182 tagot számlál a csoportunk. 
Tél utolján elkészült a logónk, és most készült el a csoport képeiből a közös jövő évi naptárunk, melyet egy házi "Fotópályázat" alapján készíttettem el. A legtöbbek által kedvelt képek kerültek bele. Ezt a Mesterprint nyomda vezérigazgatójával, Szita Lajos Úrral tárgyaltuk meg, a naptárháló és maga a képek elrendezése profi munka, kiváló minőség. Ugyanők tervezték meg a logónkat is. Tavaly tavasz végén fogalmazódott meg az igény, hogy bemutassuk kutyáinkat, hogy terjesszük és megmutassuk örökségünket: a kilenc magyar kutyafajtát. 
 
Az első bemutatónk 2014 szeptember 15-én volt Budakalászon, a II. Pilisi Kóstolón kaptunk lehetőséget, hogy bemutathassuk kutyáinkat. Tizennyolc kutyával voltunk jelen.  A bemutatónkon részt vett a von Thüringen Komondor és Puli kennel, a Magyarországi Erdélyi Kopó klub is. A bemutató során többször apró ajándékokért játszottunk a gyerekekkel. Pl. felvittük Zénót, a berni pásztort, és megkérdeztem, hogy ki tudja megmondani, hogy melyik kutya a kakukktojás? Pásztornak pásztorkutya, de nem magyar. :) A kis játékos bevezető után következett a bemutatónk, ahol mind a kilenc magyar fajtát ismertettük. Kétszer léptünk fel, délelőtt és délután is, a kettő között pedig a gyerekekkel játszottunk a bemutatón elhangzottakból, természetesen ajándékokért. A könnyebb kérdések fejében kisebb ajándék járt, a nehezebb kérdésekre adott helyes válaszért pedig nagyon szép, míves serleget és kupát adtunk ajándékba, melyen miniatűr festményen juhász volt a nyájjal, komondorral, kuvasszal és pulival. Egy kuvaszos barátnőnk kézi készítésű pulibábokat hozott, ennek volt a legnagyobb sikere a gyerekek körében. Nagy büszkeségeink voltak kuvaszaink, hiszen ezt a fajtát éri a legtöbb nagatív kritika, hiedelem. Kuvaszaink nem csak hogy jól szerepeltek, de egyenesen rajongtak értük a gyerekek. És láthatták a szülők, láthatták az emberek, hogy a Kuvasz nem fenevad, hanem nagyon jól szocializálható, kedves kutya. 
 
Immár a III. Pilisi Kóstolóra is meghívtak minket, és mi örömmel el is megyünk majd. Ez egy olyan program, ahol Dunakanyar és kistérsége lép fel, (néptáncosok stb.) és főzik a lehetőleg autentikus ételeket. A mi csoportunk a II. kóstolóra pásztortarhonyát készített, ezzel kedveskedtünk a látogatóknak. Az ételek árából befolyt összeget a Faluház idén defibrillátor vásárlására fordította. 
 
Egy szakmai megbeszélés során meghívták  a csoportunkat ez évre egy szentendrei városi programra, melynek célja, hogy a látássérült embereket közelebb hozzák az emberekhez, illetve minél több látássérültet vonjanak be a klubba, ehhez kérték a segítségünket, a bemutatónk által. Bemutató csoportunk nagy örömmel fogadta a felkérést. Erre az évre már néhány bemutató szervezése küszöbön áll, és még néhány egyelőre gyermekcipőben jár.  Ami még biztos, hogy idén egy budapesti óvodában is várnak minket nagy-nagy szeretettel.
 
Bemutató csoportunk célja, hogy az emberek láthassák csodás magyar kutyafajtáinkat, megérinthessék Őket, láthassák, hogy ezek a fajták hozzánk tartoznak, közösek a gyökereink, egy a múltunk, a jelenünk és a jövőnk is. Hisszük és egyen-egyenként valljuk, hogy a magyar kutyafajták értenek meg minket a legjobban, Ők azok, akikkel egy a lelkünk, akikkel sorsunk összefonódott. 
 
Pk1.jpg
 
A csoportról további információk: pengozsuzsanna@gmail.com