Kutya a kisgyermek mellett

Kutya és gyerek : két családtag, akikre figyelni kell, akikkel törődni kell. Vajon hogy férnek meg egymás mellett? A Népszigeti Kutyaiskola szakembereit kérdeztük.

 
 
 
- Milyen kutya való kisgyerek mellé?
- Bármilyen fajtájú kutyát lehet gyerek mellé vállalni. - mondja Monoki Nikolett a Népszigeti Kutyaiskola vezetője. – Leginkább az a fontos, hogy milyen szabályok szerint neveljük, illetve, hogy milyen együttélést tudunk kialakítani. Ha van kutyusunk és kisbabát tervezünk, a kutyának már előre vezessünk be szabályokat. Ha nem szeretnénk, hogy bemenjen a gyerekszobába, akkor már a baba érkezése előtt meg kell neki tanítani, hogy az neki tiltott terület. Ha már megvan a kisbaba és utána lesz kiskutyánk, akkor arra kell figyelni, hogy fokozatosan szoktassuk őket egymáshoz. Elsődleges szabály, hogy csakis szülői felügyelet mellett lehetnek együtt! 
 
- Vannak problémás kutyák. Hogyan lehet őket gyerekek mellett tartani?
 
- Ha agresszív, mindenképpen keressünk szakembert. Semmiképp sem ajánlom, hogy agresszív vagy félős kutya mellé gyereket vállaljunk, vagy gyerek mellé vigyünk haza ilyen kutyust. Egy félős állattal előfordulhat, hogy ha beszorítva érzi magát (márpedig egy gyerek játék közben óhatatlanul is sarokba szoríthatja) a kutya félelmében kitámadhat.  Ebben az esetben ajánlott egy jó kutyaiskola, ahol akár az agresszivitást, akár a félelmet a szakemberek megfelelően és hatásosan tudják kezelni. 
 
Csereklyei-Jármai Nóra, a Népszigeti Kutyaiskola oktatója jól tudja, saját életében is megtapasztalta, milyen a kisgyerekes családban házikedvencet tartani.
 
- Kutya vagy gyerek volt előbb a családban? Hogy sikerült összeszoktatni őket?
- Kutyánk 2006 óta van, az első kislányom pedig 2010-ben született.  Az összeszoktatás rendkívül sok energiát igényelt. Nehéz volt megoldani, hogy a kutyával ugyanannyit foglalkozzak, mint korábban. Ma már két gyerekünk és két kutyánk van. 
- Hogy lehet a kutyát felkészíteni a kisgyerek érkezésére?
 
- Úgy, hogy megengedjük neki, hogy mások gyerekeivel játsszon, jóban legyen velük, hozzájuk szokjon. Ha az állat és gazdája között megfelelő a kapcsolat, akkor elfogadja, hogy gyerek érkezik a családba. Figyelni kell arra, hogy véletlenül se okozzon kárt a gyerekben. Az egyik kutyám 50 kilós és, ha óvatlanul fordul, fellökheti a gyereket. Kutyát és gyereket együtt hagyni felnőtt felügyelete nélkül szerintem se tanácsos. A kutyának meg kell tanítani, hogy nem nyúlhat a gyermek ételéhez, nem veheti el a játékait, nem lökheti fel. A gyereknek ugyanígy meg kell tanítani, hogy a kutyát alkalmasint hagyja békén, hova ne nyúljon, hogyan ne nyúljon hozzá. Fontos, hogy hagyjunk mindkettőjüknek időt arra, hogy egyedül legyenek. 
 
- A kutya nem volt féltékeny a gyerekre? 
 
- Nem, soha! Eleinte zavarta a gyerek sírása, olyankor látványosan távozott a szobából, és meg kellett szoknia, hogy ilyenkor nem tudok vele menni.
 
-Higiéniai szempontból mire kell figyelni?
 
- Egyik oldallal sem kell túlzásokba esni. Volt, aki furcsállta, hogy az én gyerekeim megsimogathatják a kutyákat, hogy egy lakásban élünk velük. Nyilván a kutyának a szükséges oltásai meg kell, hogy legyenek, illetve a féregtelenítés, valamint a bolha-, és a kullancs elleni védelem is elengedhetetlen. Ha ezek megvannak, akkor egy egészséges gyerek egy egészséges kutyával jól megvan. Legfeljebb összekoszolják egymást. Igyekszem úgy alakítani, hogy mindig legyen időm velük külön-külön is foglalkozni. Figyelek arra, hogy mindenki megkapja a megfelelő törődést. Így szép a családi élet.  
 
Prófusz József