Fogjunk kutyával párt magunknak!

Régóta tudjuk, hogy a kutya az ember legjobb barátja: hűséges társ, segít a bajban.

Egy kutatásból azonban most az is kiderült, hogy még párra lelni is segíthet a gazdájának. Lássuk, vajon hogyan és miért!
Vonzóbbá tesz

A kutyások gyakrabban szólítják meg egymást, mint az egyszerű parkban sétáló járókelők, közvetlenebb hangnemben tudnak szót váltani, van közös témájuk, s míg kedvenceikről társalognak, óhatatlanul sok személyes dolgot is megtudhatnak egymásról. A kutyatulajdonosok ráadásul nemcsak egymásra, de azokra is különös hatást gyakorolnak, akik nem tartanak háziállatot. Egy eb gazdija felelősségteljes benyomást kelt, hiszen az állatra időt kell szakítani, gondozni kell. Ha a négylábú rá­adásul ápolt és jól nevelt, akkor még kedvezőbb színben tünteti fel gazdáját: feltehetően lelkiismeretes, gondoskodó, türelmes és határozott is egyben, s maga is tudja, mi az illem.
 

Megéri nevelni

A kutya nevelése persze abból a kézenfekvő okból is megéri a ráfordított energiát, hogy csak barátságos, illemtudó kutyával lehet közel kerülni másokhoz – ami a szó szoros értelmében is igaz. Ha például a kedvenc ok nélkül is védi a gazdit – mindenkire morog és vicsorít –, akkor kifejezetten nehéz lesz vele az ismerkedés. Ugyanez áll a rakoncátlan ebekre, valamint azokra is, amelyek nem tudják, hol a helyük, féltékenyek, s elvárják az állandó figyelmet, amit rendszeres csaholással jeleznek. 

Nem kell kiöltözni


Normális esetben persze kutyasétáltatáshoz az ember nem úgy öltözik, ahogyan randira menne. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy vajon lehet-e valaki vonzó kitérdesedett melegítőben vagy joggingban, agyonmosott, divatjamúlt pufidzsekiben? Az említett vizsgálat eredményei szerint azonban bátran állítható, hogy a póráz végén sétáló hölgyeket nem a csomagolás alapján ítélik meg az urak. A férfiak értékelik az „alkalomhoz illően" öltözött nőt, tisztában vannak azzal, hogy senki sem kisminkelve, magas sarkúban sétáltatja kedvencét.

 Labradorral könnyű

Egy tanulmányban azt is vizsgálták, vajon milyen fajtájú kutyák tulajdonosai­val ismerkednek az emberek a legszívesebben. Eszerint a megkérdezett férfiak 45 százalékának a Jack Russell-terriert tartó nők voltak a legszimpatikusabbak. Ugyanez nem mondható el azonban a hölgyekről, akiknek a válaszok szerint mind­össze 30 százaléka flörtölne szívesen egy terrieres úrral. A pudlit (uszkárt) vagy pincsit, valamint harci kutyát vezető férfiak szintén nem voltak túl népszerűek, örülhetnek viszont a golden retrievert vagy labradort tartó urak és hölgyek: őket a megkérdezettek 71 százaléka szólítaná meg szívesen.