Arion Team - Óriások táplálása a Prima Primissima német dog kennelben

 arion2.jpg

13 éve tartok óriás testű fajtát, tapasztalataim szeretnem megosztani Önökkel.

Első és talán legfontosabb, hogy egy prémium táp tökéletesen megfelel minden kutya igényének. E mellé sem a növekedési korszakban, sem a későbbiekben nem kell semmilyen kiegészítőt adni a kutyának, egészen addig, ameddig bármiféle degeneráció nem lép fel a növekedésben. A fajtatiszta kutyáknál rendkívül fontos a megfelelő táplálás, mivel ez nem egy egyszerű biológiai szükségletet elégít ki, az elhasznált energia, vitaminok és nyomelemek pótlását, hanem ennél a funkciónál jóval több és összetettebb rendeltetése van. A tenyésztés eredményeképpen létrejött rizikókra adott helyes válasz semmiképpen sem a betegségek kialakulása utáni kezelés. Az eredményesség és az anyagi ráfordítások tekintetében is a meglőzés a leghatékonyabb módszer.

A megfelelően megválasztott táplálással, a betegségek megelőzésében bizonyított vitaminok, nyomelemek és természetes kivonatok hozzáadásával csökkenthetjük kutyánk kitettségét a tenyésztés okozta egészségi problémáknak.

A betegségek kialakulása után, a gyógyszerek mellett a táplálás nagyban segítheti a gyógyulás, szintentartás és a kezelés folyamatait. Ilyenkor nem elég az általános javaslat szerinti tápfajtát alkalmazni, hiszen akár több probléma is jelen lehet egyszerre, ezért ezekben az esetekben egyedi megoldást javasolt, állatorvos, a tenyésztő és a tápszakértő bevonásával.

 arion4.jpg

Egy német dog bár kb.24 hónapos koráig növekedik, de a testtömegének és magasságának 80%-át 12 hónapos korára elérik, utána már egy lassabb növekedési szakasz következik. Másik nagy probléma a gyomorcsavarodás, ami az ekkora testű kutyáknál a vezető halálokok között szerepel. Ez sem írható már a táppal etetés számlájára, sőt tapasztalataim, és tenyésztő társaim véleményéből kiindulva sokkal inkább a vegyes etetés eredménye a bevitt táplálékok különböző emésztési ideje miatt. Házikosztot, és egyéb népi praktikát semmiképpen nem ajánlok ehhez a fajtához, mert a Ferrarinkba se tankolunk sima 95-ös benzint.

 

Én olyan tápot választottam, ami nemcsak, hogy megfelelő összetételű, és kölyök koruktól élvezhetik kutyáim a lazac jótékony hatásait, hanem a fejlődés minden egyes szakaszában teljes táplálási programot nyújt. A felnőtteknek is lazacos tápot adok, mert a természetes omega3, chondroitin szulfát és glükózamin tartalma miatt optimális ízület karbantartási hatással rendelkezik. Emellett megfelelő kondícióban tartja őket folyamatosan, ami egy ekkora termetű rövid szőrű kutyánál főleg a kiállítási szezonban elengedhetetlen, ugyanis ez az a fajta, amely rejtélyes módon egy éjszaka alatt úgy le tud fogyni, hogy szombat hajnalban vakargatod a fejed, vajon elindulj-e vele a kiállításra!

 

A professzionális kutyatáp tehát nem egy étel, hanem egy összetett hatóanyag amely kutyafajtánként és fejlődési szakaszonként biztosítja az optimális egészségi állapotot és késlelteti a genetikai jellegű betegségek kialakulását.

Megfelelő tápfajtával sokáig és problémamentesen élvezheti kedvence társaságát.

Zsók Polgár Rita

arion1.jpg