HOKKAIDO KEN (Ainu) – egy különleges, ritka kincs Japánból

hokkaido

Úgy tartják, a fajta Japán központi szigetéről, Honshu-ról Hokkaido-ra átkelő vándorokat kísérő közepes méretű kutyáktól származik. Az 1140-es évek során, a Kamakura-korszakban élénkültek meg a gazdasági kapcsolatok Hokkaido és a Tohoku körzet között. A fajtát 1937-ben nemzeti kinccsé nyilvánították, ekkor vette fel ősei otthonának nevét. Másik elnevezése az ún. "Ainu-ken", amely Hokkaido őslakosai, az Ainu nép nevéből ered, akik medvék és más nagyvadak vadászatára tenyésztettek kutyákat. Testi adottságainak köszönhetően jól bírja a hideget és a sűrű hóesés sem zavarja különösebben. Jó ítélőképességgel rendelkező, roppant kitartó eb.

Viselkedés/temperamentum:

Kiemelkedően jó állóképességéről elhíresült kutya. Jellemzően nemes, naiv tekintettel szemléli a világot. Temperamentuma: hűséges, engedelmes, roppant éber és merész.

Általánosmegjelenés:

Közepes méretű kutya. A másodlagos nemi jelleg jól fejlett. Arányos, mégis erőteljes felépítésű, erős csontozatú eb. Szép, fejlett, jól kirajzolódó izomzattal rendelkezik.

Bunda: Durva tapintású, egyenes fedő szőrzet, puha, sűrű aljszőrzet. A farkon hosszabb, elálló szőrszálak.

Szín: Szezám (fekete végű, vörösesbarna szőrszálak), barna csíkos, vörös, fekete, feketésbarna, illetve fehér.

Hokkaido szigeten tenyésztik az igazi, eredeti Hokkaidokat, színük túlnyomóan fehér.

Méret:
Kanok: 48,5 - 51,5 cm.
Szukák: 45,5 - 48, 5 cm.

 

TenyészszemleJapánban

A Hokkaido nagyon bátor vadász, szembe áll a medvével, szarvassal. A vadászat során megvédi gazdáját a nagyvadaktól. Ezért a Japán tenyésztők kizárólag bátor, erős idegrendszerű kutyákkal tenyésztenek.

A tenyészszemlén egy ring közepén ketrecben van egy medve. A ketrec köré rajzolnak egy 2m sugarú kört, amiből a kutyának nem szabad kilépnie. A kutyát hosszú pórázon odavezetik a medvéhez, és körbe kell járja a ketrecet, bátran, néha ugatva. Ha elhagyja a kört, kizárják a tenyésztésből.

AfajtaalakulásaEurópában

A Hokkaido nagyon rikta Európában, egyedszámuk 80 – 100 közé tehető!

Ez részben annak köszönhető, hogy a japán tenyésztők alig beszélnek angolul, a kapcsolat felvétel szinte lehetetlen. Ha mégis sikerül találni néhány tenyésztőt, akik válaszolnak is érdeklődő levelünkre, sokszor nem exportálnak Japánon kívülre...

Akik elég kitartóak, és van Japánban kapcsolatuk, azok kivételesen szerencsésnek mondhatják magukat, hogy hozzájuthatnak egy Hokkaido-hoz!

A másik ok, amiért kevés van belőlük, hogy nagyon kevés tenyésztő foglalkozik a fajtával, ami részben jó, nem lesz soha „tucat-kutya”, de kicsit szomorú, mert így kevesen ismerik ezt a csodálatos fajtát.

Nincs pontos adat arról, mikor érkezett az első Hokkaido Európába, de a Franciaországban élő Japán Takumi Ashibe (De Takara Kennel)  a 90-es évek elején importált 1 kant és 1 szukát Japánból, velük kezdődött a tenyésztés.

  hokkaido

Európábanéventekb1015kölyökszületik,ebbőladódóanazárukigenmagas,atenyésztőkvárólistájapedighosszú.

AfajtaMagyarországitörténete

Hazánkba 2003-ban érkezett az első Hokkaido, egy black&tan szuka (MultiCh.K'Yabu Tajgeta) Lengyelországból az Itadaki Kennelbe (Tul: Illés Krisztina) Utódai nem születtek, ő „csak” egy kiállítási kedvenc volt.

2012 októberében érkezett egy „igazi” fehér Hokkaido szuka Japánból, a fajta őshazájából, Hokkaido szigetről (CH.Kiruru Eito Kensha, ismertebb nevén Seta)  szintén az Itadaki Kennelbe, és 2013 tavaszán jött a párja is, egy fehér kan (CH.Maruto Hokkai Komatsu) Japánból.

Ők voltak a szülei az első Európában született fehér alomnak (2014-ben született 2 kölyök).

2012 decemberében érkezett egy vörös kan (Erai Hikaru Hakugetsu) Lengyelországból, aki egy családi kutya, nem lesz tenyésztve.

Illés Krisztina

(Itadaki Kennel)