Amit a „szőrtelen macskákról” tudni kell, egy tenyésztő szemszögéből…

Szfinx

zaramon

Az első szőrtelen macskák létezését már az aztékok idejében feljegyezték, akik már kopasz kutyákat is tartottak ebben az időben. Hiteles, fényképpel is igazolható történet viszont csak 1903-tól létezik. Mexikóban fedezték fel a két, szinte teljesen csupasz macskát, akik akkor még a mexikói szőrtelen macska nevet kapták. Ez a genetikai mutáció, ami a szőrtelenséget okozza, nem korlátozódik semmilyen állatfajra, vagy macskatípusra. Időről-időre különböző országokból jelentették csupasz cicák felbukkanását, melyek szülei átlagos házimacskák voltak. A legtöbb európai szfinxet viszont két teljesen szőrtelen nősténytől származtatják, akik a kanadai Ontario utcáin kóboroltak az 1970-es években. A két állatot egy macskarajongó vette magához, tőle kerültek Hollandiába, ahol már akkoriban is kapósak voltak a kopaszmacskák. Innen indult a fajta tenyésztése és vissza-keresztezése, kezdetben elég szűkös tenyészalappal. A beltenyésztés elkerülése végett normális szőrű és nem fajtatiszta macskákat is bevontak. A génállomány szélesítése miatt, sok tenyésztő még mindig ezt a keresztezési formát kedveli. Az eljárástól függetlenül a cél ugyanaz: egy teljesen szőrtelen, ideális, szfinx típus elérése!

A szfinx teste izmos, hordó alakú. Hátsó lábaik kicsit hosszabbak, mint a mellsők. Mancsai nagyok, oválisak. Farka elkeskenyedő. Feje módosított ék alakú. Az orrvonalon enyhe stop látható. A pofa eleje erős, kerek. Álla erőteljes. Fülei nagyok, szélesek. Szemei citrom formájúak. Szinte minden szfinxnek van szőre a fültőnél, farkon, a mancsokon és az orrnyergen. A kölyök bőre nagyon ráncos. A felnőtt állatnál főleg a fejen lévő ráncokat, nagyra értékelik. Minden szín megengedett, a szemek színe a test színétől függ.

Csak minőségi táppal etethetők, a száraztáp mindig előttük van. Szeretnek fürdeni. A kádban, az előre megengedett vízben fürdetem őket, hetente egyszer, mert nagyon nem szeretik, ha hallják a csapból jövő víz hangját. A fülüket is hetente tisztítom, a körmüket kéthetente vágom. A szemüket minden nap letisztítom. Testápolót nem szabad használni, mert eltömíti a pórusokat. Szóval igényelnek egy kis gondozást, de nagyon nagy előnyük, hogy nem hullajtják szőrüket. Nagyon szeretnek fára mászni, én nyáron pórázon naponta kiviszem őket a kertbe. Szeretnek napozni, télen a radiátorról el sem mozdulnak, nagyon embercentrikusak, ezért a szfinxeket soha ne tartsuk egy ketrecben elzárva!

Nagy Fatima
Zaramon Cattery
http://www.zaramon.hu

Zaramon szfinx

Zaramon szfinx

Zaramon szfinx

Zaramon szfinx