Cerberos Kutyaiskola

CERBEROS-logo.png

A Cerberos Kutyaiskola 2007 júliusa óta, immár hét esztendeje működik a főváros X. és XVI. kerületének határán. Elsősorban viselkedés-problémás, antiszociális ebekkel foglalkozunk.

Kiképzőink sok éves tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. Számtalanszor találkoztunk kétségbeesett gazdikkal. Őket hallgatva felmerült egy kérdés: „Miért nem keresnek fel egy kutyaiskolát?” Hiszen egy hozzáértő szakember tudna segíteni a kutyával kapcsolatos problémákon. Feltéve a kérdést, mindig hasonló válaszokat kaptunk: ”Elvittem, de azt mondták: öreg, agresszív, összeférhetetlen, hiperaktív, harapós, félős… Egy szóval problémás.   A menhelyekre tíz kutyából hármat azért adnak be, mert megharapott valakit, vagy csak kezelhetetlen. Mivel ez a zavar általában tanult hibás viselkedésforma, a kutyák 98%-ánál a gazdák együttműködésével jelentős javulás érhető el.   Célunk, hogy munkánkkal csökkentsük a kutyatámadások számát, s hogy a kutyák élhetőkké – együtt élésre alkalmassá váljanak. Jelentős azon ebek száma is, amelyek ezáltal menekültek meg attól, hogy az amúgy is zsúfolt menhelyek egyikén, netán az utcán – veszélyeztetve embereket és állatokat – vagy injekció által fejezzék be életüket. Olyan szakemberek fogtak össze, akik szeretnék, ha Magyarországon is beszélhetnénk kulturált állattartásról. Van közöttünk kiképző, állatorvos, kutyakozmetikus, viselkedési szaktanácsadó…

Az elmúlt évek alatt több mint négyszáz eb és gazda fordult meg nálunk, köztük  Adrian Paul angol színész és élettársa kutyáikkal, Nógrádi Bence dél-afrikai író és családja kutyáikkal, Péter Szabó SzilviaNOX énekesnője kedvencével, Ganxsta Zolee és felesége argentin dogjaikkal és mentő csapatukkal, Dögei Éva szinkronszínésznő Szusi kutyájával, Dr. Böhm György rendező, színdarabíró, MüPa művészeti igazgató az örök ovis Fügével és más ismert személyiségek is.

A Cerberos Kutyaiskola 2009. májusában megnyitotta 2. iskolájának kapuit. A Kecskeméti iskola felépítésében, működésében teljes mértékben az anyaiskola elveit követi. Kiképzői országosan elismert szakemberek, akik munkájukkal szeretnék elérni, hogy a kulturált állattartás ne csak a fővárosban, hanem Budapesttől távol is elérhetővé váljon. 2012-ben a elindult nagykanizsai és váci iskolánk is. Így már az ország négy pontján vagyunk megtalálhatóak!

Klubtagjaink szabadidejükben menhelyeken, gyepmesteri telepeken segítik az ottani önkéntesek munkáját.Foglalkozásainkon, tanfolyamainkon, bemutatóinkon kívül ingyenes előadás-sorozatokat szervezünk (Mentési Alapismeretek Tanfolyam, Állatvédő Klub), ezzel is segítve a felelősségteljes és kulturált állattartás megismertetését.

És még miért pont a Cerberos?

Sokféle mítosz kering rólunk, mivel nehezen besorolhatók vagyunk: sem a tradicionális munkakutya-iskolák, sem a másik véglet klikkeres hobbikutya-iskolák közé nem tartozunk.

A viselkedési problémás kutyák rehabilitációjánál világszerte a falka-elv alapú módszer a legsikeresebb, mi is ezt használjuk, de nem csak a problémásoknál, hanem már a kutyaovitól kezdve erre tanítjuk a gazdikat, megelőzendő a későbbi bajokat. Hogy miért jó ez? Mert erőszakmentesen, földbe döngölés nélkül, egyszerű kommunikációval lehet elérni azt, hogy kutyáink minden körülmények között szót fogadjanak nekünk. Célunk, hogy ne csak a pályán, az oktatók irányítása alatt „működjenek” a kutyák. Nem halat adunk, hanem halászni tanítunk.

A kannát és a zörgős flakont nem mi találtuk fel, ám hazai elterjesztésében úttörők voltunk. Ezzel egy olcsó, biztonságos, minden helyzetben alkalmazható, a 3 hónapos csivavától a viadalra idomított pit bullig méretre szabható tiltási eszközt adunk a gazdik kezébe, mellyel már pici kortól sérülés- és fájdalommentesen meg tudják szabni kutyáik számára a korlátokat. Eloszlatnánk egy tévhitet: a palackot vagy a kannát nem rázogatni kell, a kutyáknak nem szükséges minden zörrenésre reagálniuk, hanem dobni (habitustól függően a kutyához, mellé, vagy csak magunk mellé), hogy a puffanást kössék össze a tiltó vezényszóval.

Mit használunk az engedelmes képzéshez?
Az engedelmes feladatok tanításánál kizárólag pozitív megerősítést használunk, tehát jutalomfalatot, simogatást, dicséretet, játékot. A motiváción, megerősítésen múlik, hogy egy kutya mennyire szívesen dolgozik, a falkavezérségen pedig, hogy a tanult feladatokat minden helyzetben végrehajtja-e.
Szöges és elektromos nyakörvvel nem fogsz találkozni nálunk. Felnőtt kutyáknál általában egysoros kiképző (fojtó) nyakörvvel dolgozunk, mellyel könnyebben áthidalható a gazdi és kutyája közötti fizikumbeli különbség.
Klikkert sem használunk kezdő szinten. A klikker arra tanít, hogy sok jutalomfalatot használjunk, amivel teljes mértékben egyet értünk, ám a „klikk” hang tökéletesen helyettesíthető az „okos kutya!” felkiáltással, és az újdonsült iskolába járó gazdiknak sem szükséges harmadik kezet növeszteniük, hogy egyszerre tudják kezelni a kutyát, a pórázt, a jutalomfalatot és a klikkert.

Szóval mindezeket kombinálva jön létre a „Cerbi-módszer”, mely stabil alapot biztosít akár a mindennapi életben, akár a különböző versenysportokhoz. Sportágazataink vezetői komoly versenymúlttal rendelkező kiképzők, így garantáljuk, hogy nálunk a gazdik és kutyáik is jó kezekben vannak.

 http://cerberoskutyaiskola.hu/