Tippek a kutyaház téliesítéséhez

Ahogyan egyre hidegebbé válik az időjárás, úgy kap a kutyaházak kialakítása egyre nagyobb jelentőséget. A törvényileg előírt jó gazda gondosságába természetesen az állat megfelelő elhelyezése is beletartozik, és hatósági eljárás folytatható le, közigazgatási szankció szabható ki – szélsőséges esetben állatkínzás állapítható meg – ha az állattartó – a kutya gazdája - e körben mulasztást követ el.

Lássuk, hogyan alakíthatjuk ki a téli kutyaházat.

A megfelelő kutyaház minden oldalról zárt, felülről nem esik be a csapadék, méretét tekintve pedig pontosan akkora, hogy a kutya testhőjével a hideg időben be tudja fűteni. Az ideális méretű kutyaház a kutya orrától a farkáig ér, a kutya fel tud benne állni, kényelmesen le tud benne feküdni. A nyitott, félig nyitott teraszok, a nyitott ajtajú, ill. ajtónélküli sufnik azért nem biztosítják az állat védelmét a téli hidegben, mert ezeket nem tudja felfűteni.

Ha több kutyát tartunk és már van közös kutyaház, akkor is létesítsünk nekik külön is kutyaházakat, hiszen amikor csak egyikük húzza meg magát bent, a testhője nem elegendő a két kutyára méretezett ház befűtésére. Ráadásul, ha csak egy kutyaház van előfordulhat, hogy a domináns kutya nem engedi be a másikat, így az - egy kutyaház esetén – fedél nélkül marad.

A hő bent tartásáról is gondoskodni szükséges a kutyaházban, ez megoldható pl. úgy, hogy hungarocell lapokkal borítjuk be a házat.

A ház anyaga lehet fa, műanyag, (régi) fagyasztó, hűtőszekrény. A fém nem javasolt, nyáron átveszi a forróságot, télen pedig a hideget.

A ház alját szalmával ajánlatos kibélelni, természetesen ezt a szalmát időnként jó, ha cseréljük. Ha mégis plédet teszünk be, ellenőrizzük gyakran, hogy nem ázott-e át, és ha igen, azonnal cseréljük.

Már a kutyaház felépítésekor, elhelyezésekor is gondoljunk arra, hogy ne közvetlenül a földre tegyük, hanem kisebb „emelvényre”, raklapra, így a téli hidegben alulról is jobban védve lesz. Száraz és szélvédett hely javasolt, a bejáratot se érje közvetlenül a szél, amellyel a csapadék bejuthat. A hőszigetelés megoldható hőfüggönnyel, rosszabb esetben szőnyeggel, vagy pléddel, amelyet, ha elázott vagy megfagyott, lecserélünk másikra.

Ha úgy gondoljuk, még ez sem elég a téli kuckó megteremtéséhez beszerezhetünk melegítőpárnát is egy-egy hidegebb napra.

Fontos, hogy a kutyaház állapotát gyakran és rendszeresen ellenőrizzük és arról se feledkezzünk meg, hogy a hidegben az eb ivóvize is hamar megfagy, és az ivóvíz folyamatos biztosítása elengedhetetlen.

Amennyiben az állat téli elhelyezése nem biztosított, vagy elégtelen, az állatvédelmi hatóság felszólíthat a mulasztások pótlására és közigazgatási szankcióval is sújthatja az állattartót, ezért is fontos, hogy télen is a jó gazda gondosságával gondoskodjunk sajátjainkról, és a hatóságnál bejelentést tegyünk, ha e körben más portáján mulasztást tapasztalunk.

Nagy Csilla LL. M.

állatvédelmi szakjogász

Budapest, 2023. december 5

kutya tél