Nyaralás kutyával: utazás előtt – 1. rész

A nyári hónapok beköszöntével, pihenés céljából egyre többen kelünk útra. A családtagként kezelt házi kedvencek is ilyenkor töltik éves, jól megérdemelt szabadságukat.

Ahhoz, hogy a nyaralás valóban pihenéssel, kikapcsolódással teljen, érdemes megfontolni és megfogadni néhány tanácsot.

Az utazás tervezése

Ha házi kedvencünkkel közös utazást tervezünk, érdemes már tavasz végén, nyár elején tájékozódni a lehetőségekről. Belföldi utazás esetén olyan helyet célszerű választani, ahol lehetőség nyílik a kis kedvenc megfelelő elhelyezésére és ellátására. A külföldi nyaralás megtervezése ennél jóval nagyobb körültekintést igénylő feladat, ezért nem javasoljuk az ötletszerű utazást!

Az útra kelést megelőző hónapokban érdemes kiválasztani a célállomást, telefonon vagy e-mailben érdeklődni a helyi adottságokról. A szállás lefoglalásakor mindenképp jelezzük, hogy háziállattal érkeznénk, persze mindenekelőtt azt érdemes tisztázni, hogy erre van-e egyáltalán lehetőségünk. Ha igen, akkor milyen feltételekkel, milyen módon tudják biztosítani kedvencünk kényelmét. Tájékozódjunk arról is, hogy milyen többletköltséggel jár az állatok megfelelő ellátása. Ezzel számos kellemetlenséget spórolhatunk meg magunknak, amellyel csak a helyszínen szembesülnénk.

A szükséges okiratok, a szállítás eszközei

Külföldi utazás tervezése előtt mindenképp érdemes a kedvencünket kezelő állatorvos kollégával konzultálni a szükséges okiratok kiállításával kapcsolatban. Az „egységes európai állatútlevél” kiváltása az Európai Unión belüli utazás egyik feltétele. Az okiratot bármely, erre jogosult állatorvos kiállíthatja, magyar-angol nyelven. Az útlevél kiállítása, regisztrációja NEM költségmentes, ezért ennek áráról is időben tájékozódjunk. Az okmány kiállítása általában az állatorvosi rendelőben történik, mindössze max. 10-15 percet vesz igénybe és azonnal elkészül.

Olvasd tovább a cikket a PRO PLAN OLDALÁN!