Kutyázás és tudományok - Münchausen by Proxy

Régóta foglalkoztat a kutyázás kapcsolata a különböző tudományokkal. Ha az ember a kutyák után kutakodik – legyen szó szinte bármiről – számos érdekes aspektusra lehet bukkanni. Nem gondoltam volna például, hogy amikor szinte véletlenszerűen elkezdtem feltárni a saját fajtám hazai történetét, olyan összefüggésekre bukkanok, amitől leesik az állam. Hogy a történelemhamisítás mint olyan, a kutyázást is érinti. Hogy a politika ebbe is beférkőzik, már igencsak régóta.

Például mi hosszúszőrű collie tenyésztők sokáig úgy tudtuk, hogy a magyar collie tenyésztés története csak több évvel a II. Világháború után kezdődött Magyarországon, egész konkrétan az 1960-as években. Azután elég volt 10 percet eltöltenem a magyar sajtó adatbázisban ahhoz, hogy rájöjjek, ez mennyire nem igaz. Miután írtam róla, valaki megkérdezte tőlem, hogy vajon miért volt ez szándékosan elhallgatva? Miért törölték ki őket a magyar történelemből? Akkor még azt gondoltam, ez talán kissé túlzó, hogy összeesküvés elmélet szaga van, de nem. Mint utóbb – jó hosszas kutatás után – összeállt, valóban konkrét történelemhamisítás történt. Ami nem csak a mi fajtánkat érinti. Hiszen a kommunista éra tűzzel vassal próbálta irtani mindazt, ami a magyar nemességhez volt köthető, és hát ebbe ugye beletartoztak a kutyák is. Mivel a fajtatiszta kutyázást a nemesek hívták életre. Az arisztokrata ebek pedig gazdáikkal együtt nem kívánatos elemekké váltak. Mert státuszszimbólumok voltak. Egy olyan letűnt koré, és társadalmi rétegé, aminek az emlékét is el akarták törölni. Revidiálás pedig azóta sem történt. (Erről a teljes cikkem, illetve cikksorozatom ITT!)

Még elképzelni is nehéz, hogy hány kutya halálát okozta / okozza a történelem, vagyis az aktuális politika. Pl. a magyar fajtájú kutyák nyilvános és látványos agyonlövése a II. VH alatt, a cári Oroszország felszámolásakor halomra gyilkolt orosz fajták, az amerikai őslakosok kutyáinak kiirtása, vagy a tibeti masztiffok „elrablása” mint a tibeti nép elnyomásának jelképe. A kutyáknak és gazdáiknak meg viselniük kell, hogy az állatok aszerint élnek vagy halnak, hogy éppen ott és akkor milyen a politikai helyzet. Így a kutyázás az évszázadok folyamán szorosan összefonódott a történettudománnyal, illetve ezek ábrázolása kapcsán a művészettörténettel is.

Olvasd tovább a cikket IDE kattintva!