„Év Állatvédő Óvodája és Általános Iskolája 2022” pályázat

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá az Állatorvostudományi Egyetemen. Sótonyi Péter bejelentette: az Egyetem a 2021-es nagy érdeklődésre tekintettel 2022-re is meghirdeti az „Év Állatvédő Óvodája” pályázatot, ezúttal általános iskolás kategóriával is bővítve.  

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora elmondta: az embervédelemmel, illetve az állatvédelemmel foglalkozó szakemberek között széleskörű a konszenzus a tekintetben, hogy a két terület szorosan összefügg, számos ponton kapcsolódik. Mindannyiunk érdeke, hogy etikus társadalomban éljük, minimalizáljuk a minket körülvevő szenvedést és kegyetlenséget, akár emberre, akár állatra irányul. Megállapodásunkban rögzítjük, hogy a három szervezet egymás tevékenységeit megismerte, egyúttal azt is kijelentjük, hogy azok között vannak közös célok és értékek. Ilyen közös cél például a társadalmi edukáció (oktatás és ismeretterjesztés) az állatvédelem területén, különös tekintettel a felnövekvő generációk állatvédelemmel és felelős állattartással kapcsolatos szemléletére, a társadalom állatokkal kapcsolatos szemléletváltozásának elősegítése, állat- és természetvédelmi rendezvények szervezése, illetve közös tudományos kutatásokban való részvétel.  

A rektor hozzátette: az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi-, Elemző- és Módszertani Központja, és a hozzá kapcsolódó, hallgatókból álló szerkesztőség, az Állatvédelem gyerekeknek csapata vállalja, hogy a mindenkori járványhelyzet függvényében állatvédelemről szóló személyes előadásokkal, illetve gyerekeknek szóló foglalkoztatókkal, információs anyagokkal látja el a gyermekvédelemben élő gyerekeket, és közreműködik abban, hogy állatokkal kapcsolatos élményeket szerezhessenek.  

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos beszédében hangsúlyozta, hogy a Magyarország Kormánya által indított „állatvédelmi nemzeti konzultációt” kitöltő 262.772 fő 99,4%-a egyetért azzal, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban indokolt elkezdeni. Az Agrárminisztérium minden olyan kezdeményezést támogat, amely társadalmi összefogáson alapul, és amely segít annak az ambiciózus vállalásnak a véghezvitelében, amely hazánkat öt éven belül Európa állatvédelmi élvonalába emelheti. Köszönettel tartozom az Állatorvostudományi Egyetemnek, az Egyetem Állatvédelmi Központjának és a szakmai támogatásukkal működő „Állatvédelem gyerekeknek” csapatának, hogy nagy segítséget nyújtanak az oktatási anyagok elkészítésében és a gyermekvédelemben élő gyermekek oktatásában egyaránt. Különösen büszke vagyok arra, hogy ebben munkatársam nagy szerepet vállal, hiszen részt vesz az információs anyagok elkészítésében. – mondta a miniszteri biztos.  

Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója kiemelte: lényeges, hogy az állatok védelmének fontossága, a róluk való felelős gondolkodás és gondoskodás minél előbb beépüljön a gyermekek szemléletébe. Az a gyermek, amelyik kisgyermekkorban megtapasztalja, és ezáltal megtanulja, hogy az állatok ahhoz a nagy egészhez tartoznak – amelynek az ember alapvetően nem ura, hanem őrizője –, felnőve nemcsak az állatvilág élőlényeihez, hanem minden élőlényhez felelős módon viszonyul majd. 

SZGYF-AM-ATE-alairas-20211129k.jpg

Az „Év Állatvédő Óvodája és Általános Iskolája 2022” pályázat 

Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával 2021 áprilisában hirdetett első alkalommal pályázatot óvodák számára. A pályázatra olyan óvodák jelentkezését várták, akik az idei évben kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével. A beérkező 81 pályázat magas színvonalára való tekintettel az állatvédelmi és pedagógus szakemberekből álló zsűri döntése értelmében 2021-ben valamennyi pályázó jogosult egy éven keresztül az „Állatbarát Óvoda” cím használatára. 

2022-ben is díjazásra kerülnek a legjobb állatvédő oktatási intézmények, immár nem csak az „Év Állatvédő Óvodája”, hanem az „Év Állatvédő Általános Iskolája” címre is lehet pályázni. A pályázati felhívás és a feltételek már elérhetőek az Állatvédelem gyerekeknek honlapján (https://allatvedelemgyerekeknek.hu/projektek), a pályaműveket 2022. március 31-ig várják a pályázatot kiírók. Az „Év Állatvédő Óvodája” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája” címeken túl az „Állatbarát Óvoda” és „Állatbarát Általános Iskola” díjra is pályázhatnak az oktatási intézmények. A 2022-es pályázatokat ismét állatvédelmi és pedagógus szakemberekből álló zsűri bírálja el, a díjak az oklevélen túl állatokhoz köthető élmények, ajándéktárgyak. 

Az „Állatvédelem gyerekeknek” csapata az együttműködéshez kapcsolódóan felhívást tett közzé, melyen várják azok jelentkezését, akik egy virtuális meseolvasással hozzájárulnának a gyermekvédelemben élő gyermekek boldogabbá tételéhez.  

A felhívás elérhető az Állatvédelem gyerekeknek weboldalán: 

https://allatvedelemgyerekeknek.hu/projektek/ajandekozz-meset-karacsonyra-a-gyermekvedelemben-eloknek/ 

mese.jpg