Erősödő állatvédelmi szakembergárda – cél az együttes fellépés állatvédelmi ügyekben

Egyedülálló szakmai találkozót szervezett az Állatorvostudományi Egyetem a Magyarországon első ízben indult és azonnal nagy népszerűségnek örvendő Állatvédelmi szakállatorvos és Állatvédelmi szakjogász képzések résztvevői számára. A találkozón több mint 50 állatvédelmi szakember – szakállatorvos és szakjogász hallgatók és oktatóik – vettek részt Budapesten, az Állatorvostudományi Egyetemen, 2023. április 14-én. A szervezők célja az volt, hogy a legkorszerűbb állatvédelmi ismeretekkel bíró szakemberek személyesen is megismerhessék egymást és számíthassanak egymás hathatós segítségére az állatvédelmi eljárások során. 

Az eseményt Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, hogy az ország egyetlen állatorvosképző intézményeként elsődleges feladatuk, hogy oktatással és kutatással segítsék az állatok ügyét. Bár az állatorvosok mindig is az állatvédelem nagykövetei voltak, az elmúlt időszakban az állatvédelem önálló kutatási területté, diszciplínává nőtte ki magát a nemzetközi tudományos életben. Az Állatorvostudományi Egyetem ennek a folyamatnak az élére állt Magyarországon. Felismerte, hogy akkor lehet a leghatékonyabban képviselni az állatvédelmet, ha az állatorvosok, jogászok, pszichológusok, kriminológusok és még sok más szakember együttműködik.  

A kilencvenes években Dr.Visnyei László kandidátus, ny. egyetemi docens által megkezdett állatvédelmi oktatást 2017 óta kötelező tantárggyá tették az Egyetemen az első évesek számára. Az Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ 2021. évi létrehozásával egyidőben pedig egy újabb kötelező tárgy – az Összehasonlító állatvédelem – oktatását is megkezdték a negyedéves állatorvos hallgatóknak. Az állatvédelmi ismereteket három nyelven hallgathatják a leendő állatorvosok. 

A folyamat következő lépcsőjeként, 2022 őszén elindultak hazánkban a diplomás állatorvosokat, illetve jogászokat célzó állatvédelmi szakállatorvos és állatvédelmi szakjogász képzések, előbbi az Állatorvostudományi Egyetemen, utóbbiaz Állatorvostudományi Egyetem és a Miskolci Egyetem közös képzéseként.  

Az Állatvédelmi szakállatorvosképzésre azok a végzett állatorvosok jelentkezhettek, akik legalább három éves általános állatorvosi szakmai gyakorlattal rendelkeznek, a képzés szakfelelőse Dr. habil Fodor Kinga PhD. a Laborállattudományi és Állatvédelmi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, társszakfelelőse pedig Dr. Gyurcsó Adrienn továbbképzési igazgató, az Állatvédelmi Központ munkatársa.  

Az Állatvédelmi szakjogászképzést a Miskolci Egyetem részéről az Állam- és Jogtudományi Kar, az Állatorvostudományi Egyetem részéről az Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ koordinálja. A hiánypótló képzés népszerűségét mutatja, hogya jelentkezettek száma alapján új rekord született a miskolci szakjogászképzések történetében, az első évfolyam hallgatói között többek között jegyzők, ügyvédek, bírók és rendőrnyomozók is vannak. A képzés felelősei Prof. Dr. Paulovics Anita a Miskolci Egyetem dékánhelyettese, szakfelelős és Dr. Vetter Szilvia PhD. az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője. 

vetterszilvia_sotonyipeter_fodorkinga_rektorikoszonto_20230414.jpg

Az Állatvédelmi szakállatorvos és szakjogász találkozó résztvevői Fodor Kinga és Vetter Szilvia köszöntője után meghallgathatták Pinkóczi Diána, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület elnökének előadását is, amelynek témája a törökországi földrengés és az ott folytatott mentőkutyás tevékenység volt. A szakállatorvosok és szakjogászok megtekinthették az Állatorvostudományi Egyetemen éppen zajló EQUUS napok keretében megrendezett lovaskocsis felvonulást, melynek fogatát hagyományosan a rektor vezeti. Az állatvédelmi kvízjátékban és az azt követő csapatépítő játékokban is aktívan részt vettek az állatvédelmi szakemberek.  

További információk: 

Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ 

equus_napok_lovaskocsis_felvonulas_rektorral.jpg

szakallatorvos_szakjogasz_csapatjatekok_20230414.jpg

szakallatorvos_szakjogasz_talalkozo_20230414_pinkoczi_eloadas.jpg