Mexikói meztelen kutya Miniature/ Xoloitzcuintle

Egy ősi kutya fajta. Kialakulása kb az 1500-as évekre tehető. A Xolok múltját több legenda is övezi. A fajta a nevét az aztékok nyelvén használt két szóból kapta. A Xolotl (vagy Solotl) a villámlás és halál istene, az itzcuintli pedig kutyát jelent. Az azték hiedelem szerint Xolotl kutyáját az isten teremtette, hogy megvédje, őrizze az élőket és átvezesse a holtak lelkét az alvilág veszélyein. Az aztékok a xolókat olyan őrzőknek tekintették, akik elűzték a betolakodókat és a gonosz szellemeket. Xolotlt gyakran ábrázolják kutyafejű istenként, és a legenda úgy tartja, hogy segítségével jöttek létre a különböző emberi törzsek. Éppen ezért a maják nagy temetkezési helyeiken becsben tartották ezeket a kutyákat. A xoloitzcuintle kerámia szobrait a maja és tolték nép találták meg Nyugat-Mexikóban. Az ókorban a fajtát feláldozták és eltemették a gazdájával együtt, hogy kísérjék azt az alvilágba vezető úton.

A konkvisztádorok a húsáért szerették őket, majdnem teljesen kiirtották a Xoloitzcuintle-t.

img_3536.jpg

Az aztékok éjszaka takarójuk alá bújtatták a xolókat, hogy melegen tartsák őket. A kutyák szőrtelen teste kiváló hővezető is, így egyfajta ősi melegvizes palackként szolgáltak a betegek és idősek számára.

Lehetnek szőrösek és szőrtelenek, mindkét változat kaphat törzskönyvet. A szőrtelenek allergiásoknak is megoldás lehet. Csak benti tartással lehet tartani, hidegebb időkben ruha szükséges nekik. 

Nagyon okos kutya, könnyen tanul. Idegenekkel bizalmatlan, nagyon éber így jelzőkutyának tökéletes. 

Mérete: 25-35cm

Kids of Snake Street Kennel- Molnár Ibolya

img_2014.jpg

img_2664.jpg

img_2676.jpg

img_3272.jpg