Lagotto romagnolo - a legendás szarvasgombász

A lagotto romagnolo, azaz az olasz vízikutya az olaszok nemzeti kincse. Rusztikus megjelenése mindenkit elvarázsol, könnyen felismerhető göndör fürtjeiről és jellegzetes szakálláról. Még mindig ritkának mondható fajta, bár napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami nem is csoda, hiszen  tökéletesen illeszkedik a XXI. század modern világába. Rendkívüli személyiségével, alkalmazkodó képességével megállja a helyét a kutyás élet számtalan területén. Kiváló munka és sportkutya, de az “egyszerű” családi létben is megtalálja a boldogságot. 

Lagotto

Történelme

A Lagotto a XV. század óta feltűnik festményeken, így egy igen nagy múltú olasz fajtát ismerhetünk meg benne. A fajta neve is az olasz “Lago” szóból származik, ami tavat jelent. Eredetileg vízi vadászkutyának használták, de az 1800-as években az olasz Emili-Romagna vidék lápjainak lecsapolása után “elvesztette munkahelyét”. Viszont páratlan ösztönei, rendkívüli kereső kedve és szaglása nem tűnt el, csupán egy másik feladatra összpontosult: a szarvasgomba keresése lett a lagotto új profilja, amit a mai napig űznek a fajtával. Hazájában és a nagy szarvasgomba termő vidékeken ma is aktívan dolgozik és megtalálja a gasztronómia egyik kincsét, a szarvasgombát. 

Lagotto

Külleme

Rusztikus megjelenésű kis-közepes méretű kompakt és erős kutya, sűrű, göndör, gyapjas textúrájú bundával. Marmagasság kanoknál 43-48-cm, az ideális 46 cm. A szukák 41-46 cm között mozognak, az ideális méret 43 cm. 

Színkombinációk: tört fehér egyszínű, fehér alapon barna vagy narancs foltos, barna deres, barna (különböző árnyalatokban) fehérrel vagy anélkül; cser jegyek megengedettek.

Szőr: gyapjas textúrájú, a felszínen szoros, gyűrű alakú tincsekkel.

Lagotto

Napjainkban

A lagotto az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kutyások körében. Kiváló adottságainak köszönhetően ma is aktív munka és sportkutya, valamint a populáció legnagyobb része boldog családi kutya. 

Lagotto

Miért a lagotto a tökéletes családi kutya?

Az olasz vízikutya egy kis-közepes méretű fajta, aki már méretéből adódóan alkalmas arra, hogy a családok kedvence legyen. Se nem túl nagy, se nem túl kicsi, így tartható lakásban és az utazásokra, programokra is bátran magunkkal vihetjük. Sőt, szinte kötelező, egy lagotto akkor érzi jól magát, ha a családja közelében lehet. Ha van udvar, akkor is javasolt a kinti-benti tartás, hiszen tényleg nagyon emberközpontú, szeretetreméltó fajta. Élénk kutya, így olyan családokba javasolt a tartása akik szeretik aktívan eltölteni a szabadidejüket. Alapvetően munkakutya, ezt sosem szabad elfelejteni,ne tévesszen meg senkit a bájos plüsskutya kinézete. Ugyanakkor ha gondoskodunk a kellő szellemi és fizikai fárasztásáról, akkor tökéletesen érzi magát a kanapén fekve is egy esős napon, míg a gazdi sorozatot néz. Sőt! Csatlakozik is, hogy simogasd filmnézés közben. A gyerekeket is imádja, egy lagotto a gyerek legjobb barátja és cinkostársa.   

Nem hiába vízikutya, vízben és vízparton egyaránt komfortosan érzi magát. Szeretnek úszni és a víz alá merülni is, sőt a SUP deszka sem áll messze tőlük. Persze mindez akkor igaz, ha jól sikerül a kutya és a víz első találkozása.  

A lagotto a hipoallergén fajták közé tartozik, nem hullatja a szőrét a megfelelő ápolás mellett, így nem lesz az egész lakás kutyaszőrös. A kozmetikus látogatása elengedhetetlen, gyakorisága attól függ, hogy milyen szőrben szeretnénk tartani kutyánkat. Ha a cél a szép göndör fürtök megtartása, akkor 4-6 hetente javasolt a kozmetikus látogatása , de ha rövidebb fazont választunk elég 3 havonta beiktatni egy nyírást.

 

A lagotto mint sportkutya

Fizikai adottságainak köszönhetően számtalan kutyás sportra alkalmas. Ezeket a sportokot nem szükségszerű profi szinten űzni és versenyezni, arra is tökéletesen alkalmas egy-egy ilyen tanfolyam elvégzése, hogy minőségi időt töltsünk a kutyával, amit kutya és gazdi egyaránt élvez. Ilyen lehet az agility, az obedience (engedelmesség), a dog dancing, vagy ha csapatban szeretnénk dolgozni, akkor ott a Flyball, ami egy kutyás váltóverseny, vagy épp kihasználhatjuk a lagotto remek szaglását és járhatunk maintrailing-re is (személykeresés).  Ne feledkezzünk meg a lagotto fő profiljáról, a szarvasgomba keresésről sem, hiszen hazánk is kiváló lelőhely. Ha szeretne valaki bepillantást a szarvasgomba keresés világába, akár egy tanfolyamra is ellátogathat a kutyával, ahol elsajátíthatják közösen a keresés művészetét.

Lagotto

Mire kell figyelni egy lagotto kölyök vásárlásánál?

Először érdemes a tenyésztőt kiválasztani és előjegyezni a kennelből egy kiskutyát. A tenyésztőknél általában várólistavan, sok esetben akár egy évet is kell várni egy kölyökre. Hosszúnak tűnhet a várakozás, viszont mindenképp megéri olyan helyről megvenni a leendő családtagot, ahol biztosítva van a kölyök egészséges testi és lelki fejlődése, hiszen az első pár hét történése kihatással van a kutya egész életére. Kifejezetten egészséges fajta, akár a 16 éves kort is megélhetik. Ugyanakkor vannak olyan fajtaspecifikus betegségek amikre ma már létezik genetikai szűrés, így mindenképp olyan helyről válasszunk kiskutyát ahol a szülők egészségügyi szűrése megtörtént. Ezek közül a két legfontosabb az LSD és JE.

LSD - Lagotto Storage Disease: Ez egy súlyos neurodegeneratív betegség, amely végül halálhoz vezet. Az ezen állapot által érintett kutyák különféle neurológiai tüneteket mutatnak, amelyek magukban foglalhatják a viselkedés megváltozását, a koordinációs problémákat, valamint az arc- és szem tikkelést.

JE - Benign Familial Juvenile Epilepsy : A fiatalkori epilepszia egy neurológiai betegség.  Az érintett kutyák epilepsziás rohamokban (testremegés, koordinálatlan mozgás és merevség) szenvednek  5–9 hetes koruktól négy hónapos korukig, ezután a rohamok megszűnnek. 

Mozgásszervi betegség, a diszplázia:

Fajtái: csípőízületi diszplázia (HD), térdízületi diszplázia, könyökízületi diszplázia (ED) ill. vállízület diszplázia. A diszplázia enyhébb formáinál a kutya akár tünetmentesen is leélheti az életét, súlyosabb esetben viszont komoly mozgászavar, állandósult ízületi fájdalommal járó sántaság is kialakulhat.

Szerencsére ezeket a betegségeket szinte teljesen ki lehet zárni azzal, hogy egy felelősségteljes, valódi tenyésztőtől vásárolunk kiskutyát, aki gondosan tervezi meg a párosításokat.

Írta: Dr. Valent Zita

További információ a fajtáról honlapunkon és facebook oldalunkon található:

Weblap: https://valburglagottoromagnolo.com/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/valburglagotto