Alaszkai Klee Kai

Az 1970-es évek elején szigorú tenyésztési szempontok szerint Linda Spurmin és családja a schipperke, az eszkimó kutya és a husky keresztezésével hozta létre a fajtát, melynek a klee kai nevet adta (eszkimó nyelven: kis kutya).

Dog force

Az alaszkai Klee Kai nemcsak külső és belső tulajdonságai miatt különleges,
hanem azért is, mert világszerte alig lehet találkozni vele. Megjelenésében egy miniatűr huskyra hasonlít, de egyes egyedek sokszor a rókát vagy a farkast idézik. Ez azért lehet, mert az AKK 3 színvariacióban létezik:
szürke-fehér, fekete-fehér, vörös-fehér;
és 3 különböző méretben: toy, mini, standard. Így a 43 cm-es marmagasságot és a 10 kg-ot nem haladhatja meg a méretük.
A külcsín nem áll messze a személyétől, jellemzően kissé instabil idegredszere bizalmatlanságot mutat olyan emberekkel, akiket nem ismer.
Ezenfelül alvási pozíciója is tipikus rókafekvés, bár itt jegyezném meg azt a tipikus KK crosst, amit szinte minden AKK produkál.
 
Dog force
Ha már a tulajdonságokról beszélünk érdemes megemlíteni sokoldalúságát és hűségét, ami párban jár náluk. Amint sikerül elnyernünk a bizalmát, onnantól kezdve szinte szimbiózisban él velünk és egy életre szóló társat kaphatunk. Ami azt illeti, igen hosszú élettárs válhat belőle, mert nem ritka a 18 éves kor ebben a fajtában. Hosszú élete az átgondolt tenyésztésnek és ebből adódóan annak köszönhető, hogy szinte nincs fajtabetegsége. Táplálása egyszerű, nem hajlamos az allergiára. Ápolása sem igényel nagy időráfordítást, mivel a dupla szőrzet évente 2-szer ad nagyobb feladatot. A fürdetéssel sem kell sokat bajlódni, mert természetesen tisztuló szőre van, így néhány alkalom elegendő, hogy karbantartsuk a szőrzetét. Legideálisabb átfújni a bundát, de nyírni-ollózni nem szükséges.
 
Dog force
A KK egy igen aktív kutya, fontos neki a testmozgás és a mentális fárasztás. Amennyiben nem kapja meg a minőségi időtöltést, számíthatunk arra, hogy előjön a romboló viselkedése. Viszont kíváncsi, intelligens, zsákmány hajhász személyiségét könnyen fel tudjuk kelteni, így egy városi kutyus is könnyen lefoglalható.
Szinte bármilyen sportban alkalmazható a saját súlycsoportjában, az agility, a szimatmunka, a dog dancing, a puller mind testhez álló feladatok számára.
Az AKK nagyon kedves kutyafajta azzal, akivel erős szociális köteléket tud kialakítani. Szeretik a gyerekeket, más nagyobb vagy velük egyméretű háziállattal is jól együtt tartható. Szeretnek hangosan kommunikálni, ezenfelül jó emberismerők.
Fontos, hogy a KK-t mindig biztonságos környezetben kell tartani, mert a zsákmányszerző ösztön gyorsan elviszi mellőlünk. 
Képzése és nevelése alatt nagyon fontos a következetesség és a kitartás, de egyben gyengédnek és mindenképp pozitívnak kell lenni a gyakorlatoknak, nagy hangsúlyt fektetve a korai szocializációra.
 
Dark Dog Force kennel
 
Dog force