A samoyed fajta egy tenyésztő szemével

A szamojéd jellemének és küllemének köszönhetően nagyon sokak szívébe hamar belopja magát. Igazi családi kutya hírében áll, ami igaz is lehet, amennyiben a gazdája azzá teszi.

Moonlight Melody Samoyed Kennel


Rendkívül kedves természetűek, az életet játéknak tekintik, épp ezért nehéz rájuk haragudni. Örök gyerekek, akik imádják az érintést, a simit, a testi közelséget az emberrel. Számukra az ember egy olyan társ, akihez mindenáron és a lehető legjobban szeretnének kapcsolódni.Milyen érzés, mikor belenézel a szamid csokibarna szemébe?

Ha kapcsolatotok kialakításában sikerült megtalálni a harmóniát és teljesen egymásra csatlakoztatok lelkileg, akkor képes vagy látni kutyusod gyermeki lelkét, sejteni a gondolatait és érezni azt a szeretetet, amit ők folyamatosan árasztanak magukból.

Más kutyafajtákhoz nem hasonlítható ez a mély összetartozás, ami sokkal különlegesebbé és még szerethetőbbé teszi őket a bájos küllemük mellett.

Moonlight Melody Samoyed Kennel

 
Összekapcsolódtok – ő lát beléd és hagyja, hogy te beleláthass.

Ha olyan helyről származik a szamid, ahol figyelmet fektetnek abba, hogy már baba korától megkapja a megfelelő szeretetet és érintést, akkor felnőttként kiteljesedve egy igaz társsá tud válni kedvenced. Itt nem csak a sima simogatásra gondolj, hanem igazi ölelésre, kisded bújásra, amelyekre nekik is szükségük van ebben a korban is. Ez az igény belőlük fakad, nem az emberi szükségletekre. Számukra ez a mély kapcsolat az emberrel már ősidők óta meglévő ösztön.


A szamojéd őshazája Szibéria.

Ez a fajta a szamojéd népről kapta a nevét. Már maga a tény, hogy akkora tiszteletnek örvendett a fajta, hogy a törzs önmagáról nevezte el, nagyon sokat megmagyaráz pozíciójáról az ember mellett. A szamojédok túlnyomórészt pásztorkodásból éltek, így elsősorban rénszarvasterelésre használták a fajtát, viszont a gyakori vándorlásuk miatt a szánhúzásban is keletkezett feladatuk. Szinte mindenben támogatja gazdáját, igazi segítő társaik az embereknek.

Más szánhúzókkal ellentétben magas szocializációban részesültek, emellett még mélyebbé tette az emberhez fűződő kapcsolatukat az a tény, hogy az emberrel együtt aludtak a sátrakban. Nappal az emberrel dolgoztak, éjjel a gyerekeket és az időseket melegítették. Innen is ered a mély kötődés az emberhez, és az ember közelségének állandó vágya.

Ez a fajta hiába északi, hiába rendelkezik akkora bundával, számára az ember közelsége jelenti a legtöbbet, így nem alkalmas kizárólag udvari tartásra. Az udvaron tengődő szamojédek – bár kedvességüket és hitüket az emberben sosem adják fel – elveszettek lélekben, ami szomorú sors egy ilyen csodálatos és összetett fajtának.

 

Sok téves információ szerepel a fajtáról az interneten, illetve olyan félinformációk, amik gyakran helytelen tartási körülményekhez vezetnek.

Ilyen tévinformációk:

„A szamojéd szőre öntisztuló, így nem kell fürdetni.”

Igaz: Ha északon, hóban, fagyban élnek. Gondoljunk csak nagyanyáinkra, akik télen kivitték a hóba a szőnyegeket és ott porolták ki, csodásan tiszta lett mosás nélkül is.
Nem igaz: Mivel már nincs igazi telünk, az itthoni éghajlat és környezeti viszonyok nem adnak lehetőséget a fajtának az öntisztulásra. Tény, hogy a sár lepereg róluk egy bizonyos mértékben, és kifésülve valóban sokat lehet javítani a szőrzet állapotán, de a hó tisztító hatását nem érjük el ezekkel az eszközökkel. Így a fürdetésre szükség van az egészséges szőr és bőr érdekében. Rengeteg a por, és mindenféle növénymaradvány épül be a szőrükbe (és néha a bőrükbe), amiket csak egy alapos fürdetéssel lehet eltávolítani.


„A szamojéd szőrének árt a sampon, mert lemossa azt a zsírt, amitől egészséges a bundájuk.”

Igaz: Valóban nem mindegy mivel vannak fürdetve, sok termék túl erős az ő bundájuknak és száríthatja, töredezővé teheti a bundájukat. Érdemes kerülni az olcsó termékeket és az erős fehérítő samponokat.
Nem igaz: Hisz egy jól megválasztott kímélő sampon, ami kellően gyengéd és vitalizáló hatású, havi használat mellett nem okozhat problémát. Vannak már olyan magas minőséget képviselő termékek, amik segítik a természetes szőrállapot megóvását, sőt akár javítanak is az elhanyagolt bundán. Mindig kérjük fajtához kiemelten értő kozmetikus, vagy tenyésztő segítségét a jó termékek megtalálásában!

 

Érdekesség:

Tudtad, hogy a szami szőre alkalmas arra, hogy fonalat készítsenek belőle? Megfelelő ápolás mellett a csodálatos szőrkorona levedlett aljszőréből már a kezdetektől készítettek ruhákat. Régi felvételek is akadnak erről a folyamatról, amit még ma is páran űznek.

Íme egy 1940-es felvétel erről: https://www.youtube.com/watch?v=VRkX6CQauto

Szóval igazán különleges a szamik bundája!

Moonlight Melody Samoyed Kennel

Egy egészséges és ápolt szami szőrnél megfigyelhető a napfényben, hogy a szőrvégek ezüstösen csillognak. Ha matt a szőre a kutyusodnak, akkor érdemes megvizsgálni, hogy megfelelő-e a táp számára, amit eszik, és/vagy a kozmetikum, amit használunk a bundája ápolására. Egyes esetekben betegség jelenlétére is utalhat a bunda állapotának megváltozása.

A szamojéd szőrének ápolásánál tilos ollót használni, nyírni. Ez alól kivétel a lábfejek, talp, esetleg csánk igazítás. Máshol nem szabad ollóval vágni, mert tönkreteszi a védelemként is funkcionáló rétegeket.

Ismert róluk, hogy bundájuk kétrétegű. Az évenkénti 1-2 vedlésnél főként az aljszőrzetet hullajtják el, ami egy vattás puha réteg (ebből készül a fonal). A felső fedőszőrt nagyon ritkán váltják, ez egy erősebb, keményebb, hosszabb szőrszálakból álló réteg, ezeknek a vége ezüstösen csillog. Királyszőrnek is szokták hívni, és ennek feladata az UV elleni védelem, valamint a vízhatlanság.


Nyáron a jól ápolt levedlett bundának köszönhetően a fedőszőrzet egy laza réteget alkot a kutyán, amely segíti elérni a kellemesebb hőérzetet a forróság idején. Télre aztán visszanő a levedlett aljszőrzet, amikor ismét dús bundájuk által ellenállóvá válnak a hidegebb időjárással szemben.

Moonlight Melody Samoyed Kennel

A jól ápolt szőrzet eléréséhez fontos a rendszeresség és az alaposság. A piacon rengeteg féle fajta eszköz elérhető a szőrápolásra, amelyeknél gyakran nincs feltüntetve milyen fajtákhoz ajánlott vagy épp nem ajánlott.

Így mindig kérjük fajtához kiemelten értő kozmetikus vagy tenyésztő segítségét a helyes eszközök megvásárlásához és helyes használatához!


Kevesen tudják, hogy bár nem kötelező kellék, de a mindennapos szőrápolásban egy csapató (kutyaszárító) használata hatalmas segítség lehet egy szami gazdinak. Fésüléskor segít fellazítani a bundát, könnyebb dolgunk lesz általa, illetve a sarat is gyorsabban leszedhetjük kedvencünkről. Sőt a bőrfelszínről a port is kifújhatjuk.

Az interneten és könyvekben sok-sok információ van a fajta múltjáról, külleméről, és a „sztenderdjéről” (mely meghatározza egy fajta kinézetét), azonban a mai modern embereknek, családoknak már átalakultak az igényeik, az életvitelük és velük együtt az éghajlat/környezet is változott.


A fajta igyekszik lépést tartani az emberrel, mert elsődleges célja az embert boldoggá tenni, mégis vannak olyan alapszükségleteik, amiket mélyen ösztöneikben hordoznak, így fontos ezeket figyelembe vennünk. Ilyen például a mozgásigényük, mely számukra együtt jár a szellemi munkával is.


Örök gondolkodók, akik mindenre kíváncsiak, gyermeki rácsodálkozással tekintenek a világra, mindemellett vágynak a kilométerek meghódítására. Így lényeges, hogy mindig legyen mód arra, hogy kitombolhassák energiáikat mind fizikailag, mind szellemileg. Ezek által jól látható, hogy csak is aktív életmód mellett lehet igazán jó választás.

Moonlight Melody Samoyed Kennel

Remek megoldás az energiák levezetésére a kutyás futás (canicross), a kutyás terepbringázás (bikejöring), a kutyás tereprollerezés (dogscooter), vagy a terelés, amiben szintén kimagaslóan tudnak szerepelni. Jó választás lehet még a hosszabb túrák megtétele (életkorhoz, fizikai állapothoz mérten), illetve egyéb kutyás sportok, mint a mantrailing (személykeresés/szimatmunka), dogdancing, agility, stb. ahol az agyi munka nagyobb szerepet kaphat.


Csodálatos családi kutya

Az ember hajlamos elképzelni azt a csodálatos álomképet, hogy egy szami boldog mosollyal nyugodt viselkedéssel csodálatos bundájával ott fekszik a lábánál és gyermeke a szamiba csimpaszkodva nevetve próbálgatja első lépteit, meseszép! Viszont ne felejtsük el, hogy ez mindig kemény munka eredménye. A szamojéd ideális családi kutya, de sosem magától, csak ha azzá teszik őt következetes neveléssel, egy rendszerbe helyezett állandó ápolással, kiváló szocializációval, és tudatos lefárasztással.

Moonlight Melody Samoyed Kennel

Ha ilyen fajtát szeretnél családalapítással egy időben, akkor érdemes a várandósság előtt legalább 1 évvel megvásárolni a szamit ahhoz, hogy legyen idő összecsiszolódni. A kutya túl legyen a kamaszkoron, mire a baba érkezik. Az egy év után kialakult jó kapcsolattal már bátran vállalhatsz gyermeket, mert a szamid imádni fogja!


Viszont, ha épp most születik gyermeked, vagy még annyira kicsi, hogy minden figyelmed leköti, akkor érdemes várni a kiskutya érkezésével, mivel a fajta felnevelése teljes odafigyelést igényel (kutyaovi, kutyasuli, szocializáció, otthoni szabályok bevezetése, szőrápolás, stb).


Csak egy példa, amit kevesen gondolnak végig. A szami kamaszként (is) hisztis lehet, ilyenkor ugatnak, nyüszögnek, sípolnak. A hangjukat képesek váltogatni, hol cuki mély hangon, hol dobhártya szaggatóan magas hangon vonyítanak. Nagyon kellemetlen lehet, amikor kisbabád épp aludni próbálna, a szamid pedig belekezd a hisztis ugatásba. A gyerek sírva ébred, és máris kész a családi káosz, mert két felé kellene egyszerre reagálnod és jelen lenned. A példa sarkított, de talán érthetővé teszi, hogy a tenyésztők miért próbálják a kisgyermekkel rendelkező családokat türelemre inteni a kölyökvásárlás esetén.

Moonlight Melody Samoyed Kennel

Szamit tartani egy igazi életforma. Nagyon különleges kapocs, amely rengeteget ad az embernek érzelmileg is. Nagy igazság, hogy ha megérzed egy samoyed igazi lényét, akkor ritkán vágysz már más fajtára a jövőben.A szamojéd standard (küllem) elemzéséről itt olvashatsz bővebben: https://szanhuzoklub.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=79:samstandelem&catid=102:szakcikkek&Itemid=103


Amennyiben a fajta eredetéről olvasnál bővebben, akkor pedig kattints ide:
https://szanhuzoklub.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=78:sameredete&catid=102:szakcikkek&Itemid=103

 

Írta:

Karácsony Petra
Moonlight Melody Samoyed Kennel