Miért fontos kedvencünk számára a súlykontroll és hogyan biztosíthatjuk számára az ideális kondíciót?

A gazdikhoz hasonlóan kedvenceinket sem kerülik el bizonyos "civilizációs betegségek", mint a túlsúly vagy az elhízás. A felnőtt kutyák közel 40%-át érintik ezek a problémák, melyeknek számos egészségügyi kockázata lehet, az anyagcsereproblémáktól kezdve az ízületi megbetegedésekig. A tanulmányok szerint viszont az optimális kondícióban tartott kutyák átlagosan 2 évvel hosszabb élettartamra számíthatnak.

A megfelelő állapot megtartása érdekében tisztában kell lennünk kutyánk aktuális energiaszükségletével ahhoz, hogy jó minőségű, könnyen emészthető, korának és fajtájának megfelelő étrenddel biztosíthassuk azt. Kedvencünk életmódjától, korától, kondíciójától és számos környezeti tényezőtől függ, hogy mennyi energiára, vagyis eledelre van szüksége az életfunkcióinak fenntartásához, regenerálódáshoz vagy növekedéshez. Elsősorban az életkora, másodsorban az életmódja (pl. napi mozgás mennyisége, munkavégzés stb.) illetve tartási módja (pl.lakásban tartott, szabadban tartott, tenyészállat) határozza meg a szükséges energiamennyiséget, ezt befolyásolják az extrém környezeti hatások, például a téli hideg, vagy a nyári meleg egyaránt növeli az életműködés fenntartásához szükséges szükségletet, de a vemhesség, szoptatás vagy a fokozott igénybevétel a munka során is hasonló hatással van, míg az egész nap a kanapén heverő, csak egészségügyi sétát végző vagy idős, mozgásszegényebb életmódot élő kutya energiaigénye értelemszerűen csökken, míg tápanyag igénye változik.

Hogyan dönthetjük el, hogy szükséges-e kedvencünket fogyókúrára fogni, vagy sem? Erre a kondíciójának felmérése ad választ. Ehhez a testtömeg mérésénél sokkal objektívebb és egyszerűbb módszer is rendelkezésre áll, mégpedig az úgynevezett Pontozásos Kondícióbecslési Rendszer. Ebben a 9 pontos rendszerben kedvencünk testrészeinek áttapintásával, megfigyelésével alkothatunk képet állapotáról, kondíciójáról, így magunk is el tudjuk dönteni, hogy milyen lépéseket kell tennünk az ideális kondíció visszaszerzése érdekében.

Olvasd tovább a cikket ide kattintva!