Kutya bunda kisokos

A kutya bundája típustól függően változó, ezért annak ápolása más és más gyakoriságot és intenzitást kíván. Egy biztos, ez a gazdi feladata. Kedvencünk szőrzetének és bőrének a szőr típusától függetlenül jót tesz a kefélés, hiszen ezen masszírozó mozdulatok hatnak vérkeringésre is, illetve segít eltávolítani az elhalt szőrszálakat.

 

Szőrzet ápolása típustól függően

Minden fajtának csak rá jellemző hosszúságú és vastagságú szőrökből álló bundája van.

  1. A kutya szőrzete voltaképpen háromféle szőrből áll. A koronaszőr nagy tömbben található a nyakon, a hátgerincen, a combokon és kisebb mértékben a mellkas oldalán. Ez a leghosszabb, a legvastagabb, és velőállománya is van.
  2. A fedőszőr rövidebb a koronaszőrnél, az egész testen elszórtan helyezkedik el, és általában vékonyabb. A szőrszálaknak velőállománya van. A fedőszőr az egész testen található.
  3. A pehelyszőr a legrövidebb és a legvékonyabb, általában hullámos, és nincs velőállománya. A korona- és a fedőszőrzet alatt a vékony és sűrűn elhelyezkedő pehelyszőrök őrzik meg a szervezet belső melegét, hidegben védenek a megfázástól.

Egyes fajtákon, sőt ugyanazon fajtán belül is - a tartási körülményektől és a külső környezettől függően - egyik vagy másik szőrtípus intenzívebben növekszik vagy éppen fordítva, megfogyatkozik, illetve teljesen eltűnik.

A sima, rövid szőrű kutyáknak nincs túl sok szőrzetápolásra szükségük. Elegendő hetente egyszer kikefélni az elhalt szőrszálaikat. Nagyon könnyű gondozni. Az ilyen típusú szőrzettel rendelkező kutyákat csak ritkán kell fürdetni. Viszont ami fontos évszaknak megfelelően ugyanúgy váltja a kutya.

Drót és szálkás szőrzet. Mindkét szőrtípus durva tapintású fedőszőrből és puha aljszőrből áll. Ezen kutyákat 1-2 naponta nem árt átkefélni, illetve érdemes kutyakozmetikussal a szőrzetüknek megfelelő időközönként trimmeltetni, mert a bundájuk így lesz igazán egészséges és a fajtának megfelelő

Dupla szőrzet. A testet kemény struktúrájú fedőszőr és vastag, puha aljszőr fedi, mely véd az időjárás viszontagságai ellen. Ez a fajta évszaknak megfelelő szőrrel rendelkezik, amit erős vedléssel cserél általában tavasszal és ősszel, de az időjáráshoz igazodva ez eltolódhat. Ilyenkor rövidebb szőr esetében csomókban hullik, hosszabb szőrnél filcessé válik a már elhalt kihullott szőr. Ezt a folyamatot mindenképpen érdemes ápolással meggyorsítani, mert így hamarabb hozzásegíthetjük kutyánkat a jobb közérzethez és a környezete sem szennyeződik a rengeteg elhullajtott szőrrel. 

Hosszú szőrzet. A hosszú szőrű kutyafajták mindennapos szőrzetápolást igényelnek, ez nagyon fontos, mert ha elhanyagoljuk a rendszeres fésülést, a kritikus helyeken (fültőnél, hónaljnál, hason, combokon) gyorsan összeáll a szőr, és nagy eséllyel már csak a kutyakozmetikus tudja kibontani, rosszabb esetben csak a nyírógép segít. Szőrzetváltás idején pedig még sűrűbben kell ápolni a szőrzetet.

Nyírást igénylő szőrzet. Ezen fajta kutyák általában nem hullajtják a szőrüket. Könnyebb ápolást igénylő, viszont rendszeres nyírással kell kialakítani a standard formát, melyet általában 1-3 havonta kell elvégezni.

Ahogy a szőrzet típusokon átrágva magunkat egy szintén fontos megállíttatást vonhatunk le, méghozzá azt, hogy az észak, a tartási körülmény is kihat kedvencünk szőrzetére.

 

A vedlés

A kutya évente kétszer váltja a szőrzetét. A szőr meghatározott nagyságot elérve és megérve megöregszik és kihull. Az egész szőrzetnek ezt a váltását vedlésnek nevezzük. A vedlés a kutya környezethez való alkalmazkodásának bonyolult biológiai folyamata. Télen a szőrtakaró sűrűbb, hosszabb, lágyabb, és kevésbé vezeti a hőt, mint nyáron.

A vedlési időszakban különös figyelmet kell fordítanunk kedvencünk gondozására. Ilyenkor a kutya szervezetének viszonylag sok tápanyaga az új szőrtakaró növekedésére használódik fel.

Az úgynevezett időszakos váltás, illetve vedlés tavasszal és ősszel következik be. Tavasszal a dús, sűrű, pehelyszálú szőrtakaró váltódik. A téli szőrzet törékennyé és fénytelenné válik, a fedőszőr kiritkul. A nyári szőrzet általában ritkább és rövidebb. Ősszel a nyári szőrzetet felváltja a hosszabb, sűrűbb, pehelyszállal bőven ellátott téli bunda. Az őszi vedlés nem olyan intenzív, de hosszabb ideig tart, mint a tavaszi.

Azéletkorral járó vedlés a kölykök növekedésével kapcsolatos. Legyen bármilyen kutyafajta, a kölykök szinte pelyhes, puha, rövid szőrrel születnek. Ekkor a szőrzetük még finomabb szálú és vékonyabb, mint idősebb korban. Aztán ahogy nőnek, a hosszú szőrűek fokozatosan megnövesztik a bundájukat. A rövid szőrűek is változnak, lesimul a szőrzetük. Előfordul, hogy a kölyökszőrzet színe is megváltozik felnőtt korra, például az afgán agarak esetében a kölyökszőrzet fekete, míg később arannyá, szőkévé válhat, de fekete is maradhat.

A harmadik vedléstípus a szüntelen vedlés, amely azt jelenti, hogy egész évben váltódik a szőr. Ez a vedléstípus leginkább a lakásban tartott kutyákra jellemző, hiszen az ő szőrük már nincs kitéve a természeti változásoknak, hőmérsékletingadozásoknak. A folyamat kizárólag a szőrhagymák érésének és elhalásának időpontjától függ. Ezeknek a kutyáknak nincs szükségük időszakos váltásra, mert szőrzetük alkalmazkodik az új körülményekhez: meggyengül a pehelyszál, illetve rövidülnek és vékonyodnak a fedőszőrök. Amennyiben a kutyát gyakran nyírják, trimmelik, kezelik, vagy fajtabeli adottságából kifolyólag a szőrzete finom és rövid, nehezen észlelhető a szőrzetváltás. 

A vedlési időszakban gondoskodjunk kutyánk helyes táplásáról, illetve vitamin utánpótlásáról.

A Fit Active Fit-A-Skin szőrregeneráló vitamin tabletta a létfontosságú vitaminok mellett emelt mennyiségben tartalmaz A-vitamint, E-vitamint és biotint, továbbá spirulina-t (kék-zöld alga) melyek a kutyák egészséges bőr-, és szőrregenerációjához elengedhetetlenek.

kutyak2