Kutya az autóban - Utazzatok biztonságban!

Ha kutya vagy a cica utazik az autóban, nemcsak a kényelem a fontos. Arra is érdemes figyelni, hogy az autózás mindenki számára biztonságos legyen. Azzal is jó tisztában lenni, hogy milyen előírások vannak itthon és külföldön a kutya szállítására.

A Petcast podcast külön adást szentelt a témának, és az egyik vendég Ruskó Beatrix, egy gyakorlott utazós gazdi, aki rendszeresen járja az országot és megy külföldre négy border collijával. Vele nézzük át, milyen megoldások vannak a kutya elhelyezésére az autóban, és mi az, ami a kutya és a vele utazó emberek számára is biztonságos. Beszélünk arról is, hogy egy ütközésnél már egy ötkilós állat is bowling golyóként ütheti meg az embert, súlyos sérüléseket okozva. Ezért is fontos, hogy a kutyának legyen fix helye az autóban, meg azért, mert akkor egy ütközés vagy borulás során nem ugorhat ki, nem sérülhet meg, vagy szaladhat világgá, esetleg nem okozhat súlyos tömegbalesetet.

Az adás másik vendége, a Kutyák Határok Nélkül kutyás mentőcsapat tagja,  Kröpfl Elzsébet. Ő, a csapat vezetője, Leczki Sarolta, valamint 8 mentőkutyájuk súlyos balesetet szenvedett 2023 őszén Franciaországból hazafelé jövet. Egy kamionsofőr rosszul lett a szemközti sávban, áttörte az elválasztó korlátot, és nagy sebességgel beléjük ütközött, majd a mögöttük haladó kamion is beléjük rohant. A kocsi totálkárosra tört, de sem a két- sem a négylábú utasok nem sérültek meg. Böbe szerint ebben alapvető szerepe volt annak, hogy az ebek töréstesztelt alumínium boxokban utaztak.
 
A témáról bővebben itt olvashatsz, és meg is hallgathatod az adást: 
 
petcast.jpg