Súlyos betegségek forrása lehet a hosszú karom kutyáknál

Amennyiben kedvencünk karmai nem megfelelően vannak koptatva, vagy esetleg túlságosan hosszúra nőnek, komoly sérülésekhez és a végén bizony ízületi problémákhoz vezethet. Tegyünk meg mindent a megelőzésre!

Kutyakozmetikusként és kutya-fizioterapeutaként minden alkalommal elmondom a gazdiknak, hogy minél többet menjenek betonon, ahol a kutya nagyon jól tudja koptatni karmait.

Persze, hőség idején a betonon való sétának olyan veszélye lehet, hogy megég kedvencünk talpa, ezért ha tehetjük, akkor olyan időpontban sétáljunk, amikor hűvös van, kezünkkel tudjuk ellenőrizni a beton hőmérsékletét. Elvihetjük olyan vízparti helyre, ahol nagyméretű kavicsok vannak, amit a víz hűt. Fontos megjegyeznem, hogy a kavics soha nem helyettesíthető a murvával, ami éles és szintén felsértheti kedvencünk talppárnáit. 

Lakásban parkettán, szőnyegen füves területen kevésbé, vagy szinte semmit nem kopik a kutyák karma.

A kutyák testsúlyukat alapból a talppárnákon hordják, így ahogy azt hallod, hogy kopog a karom, akkor vidd el kutyakozmetikushoz, állatorvoshoz, vagy ha nagyon bátor vagy és tudod hogyan kell levágni, akkor azonnal vágd le neki!

Kutyakarom szerkezete

karom.jpg

Fotó: tankonyvtar.hu

 

Mivel a hosszú karmok hozzáérnek a talajhoz, így az visszanyomja a karmot a körömágyba, nyomást gyakorolva ezzel az ujjak ízületeire. A nyomás miatti fájdalom hatására a mancsok oldalirányba kifordulnak, ami kihat a lábakra, a gerincre, ortopédiai, neurológia problémához és ízületi gyulladáshoz vezethet. 

Ilyen esetben a kutyák nem akarnak majd mozogni, kialakul a túlsúly és annak veszélyei. A fájdalom enyhítése érdekében a kutya nyalogatni fogja mancsait, kikophat a szőr, felpuhulhat a bőr és bizony így szennyőzédsek, baktériumok és gombák is bejuthantak a szervezetébe, amelyek először a szívbillentyűt támadják meg, majd az összes belső szervet. Elkezdődhet a hosszú antibiotikumos kezelés. Ha végig gondoljuk, mennyire egyszerűbb rendszeresen odafigyelni és karbantartani kedvencük karmát.

Olvasd el a teljes cikket ide kattintva!