Kutyánk és az agyi öregedés, avagy milyen az élet egy idősödő kedvenccel?

Az idősödés sajnos kedvenceinket sem kíméli. Az idő előrehaladtával apró viselkedésbeli változásokat vehetünk észre kutyánkon, mint az aktivitásának változása vagy a szociális interakciókra való igény csökkenése. Jó hír, hogy ez természetes velejárója az érett kornak.

Azonban ha úgy tapasztaljuk, hogy ezek a változások hirtelen következnek be, vagy olyan tünetekkel is együtt járnak, mint az alvás-ébrenlét ciklus megváltozása, a ritkán látott ismerősök (állat és ember is) fel nem ismerése, a gyakoribb, ok nélküli ugatás, nyüszítés vagy a lakáson, kerten belüli céltalan sétálgatás, eltévedés, bútorok mögé beszorulás, felmerülhet bennünk az idősödéssel együtt járó kognitív funkcióvesztés tüneteggyüttesének (CDS) gyanúja.

Az agyi öregedési folyamat 6-7 éves kor felett veszi kezdetét, ám nem minden kutya esetében egyforma gyorsasággal halad előre. A tanulási képességekben és a viselkedésben beálló változások széles skálán mozoghatnak mind előfordulásukat, mind súlyosságukat tekintve, ám egyben egyeznek, hogy az idővel súlyosbodnak a megfelelő intervenció hiányában.

Mire kell figyelnünk, ha kedvencünk az érintett korba kerül?

Olvasd tovább a cikket ide kattintva!

proplan