„Ahol a kémia és a biológia találkozik a takarmányozástannal és az orvoslással… Tények a DHA-ról és az esszenciális zsírsavakról.”

A DHA, az angol vegyületnévből adódó rövidítése, a Dokozahexaénsavnak, mely a manapság (és a XX. és XXI. század táplálkozástudományában) divatossá vált, egészséges Omega – 3 (N – 3) zsírsavak csoportjába tartozik, (vagyis telítetlen kettős szén - szén kötést tartalmaz a lánc végén lévő metil-csoporttól éppen 3 kötésnyire). 22 darab szénatom van a vegyületben és teljes neve: „all-cis-4,7,10,13,16,19-docosahexaenoic acid”.

Ez volt a kémiai rész, remélem nem rettentettem el az olvasót a továbbiaktól.

A telítetlen, eszenciális zsírsavakra szinte mindenhol szükség van a szervezetben; megtalálhatók az idegrendszerben, a keringési rendszerben illetve a szaporítószervekben, a bőrben és a szemben is. Szervezet bizonyos alkotóelemeinek prekurzorai, fontosak a gyulladásos folyamatok szabályozásában, a gyomorsavszekrécióban, a megfelelő ivari működésben, az izomösszehúzódásban és még az értónus befolyásolásában is indirekt módon, hogy csak néhány példát említsek… Nélkülözhetetlenek.

A kutya a takarmánnyal felvett nyerszsírból, - amennyiben az jó összetételű, megfelelő mennyiségű (és nem avas) - hozzájut a szükséges esszenciális zsírsav szükségletéhez.

Számukra a Linolsav a legfőbb esszanciális zsírsav; Linolsavból „nehezen”, de elő tudja állítani a neki szükséges egyéb telítetlen zsírsavakat, mint például az Arachidonsavat, vagy akár a Dokozahexaénsavat (DHA-t) is. De fontos megjegyezni, hogy csupán több lépésben, bonyolult és energiaigényes biokémiai útakon keresztül lehetséges ez. A kutyatápokban ezért a szárazanyagra számolva mindenképpen kell lennie 1% - Linolsavanak.

Viszont, ezek a telítetlen zsírsavak (pl. a DHA) bekeverhetők kutyatápokba kiegészítésképp, akárcsak embereknek például margarinokba más omega – 3 és – 6 zsírsavak is. Így nagyobb mennyiség kerül be, a kész telítetlen zsírsavból a szervezetbe és jobban érvényesül például a fent említett DHA pozitív élettani hatása.

A legnagyobb mennyiség DHA-ból a Schizocytrium nemzetségbe tartozó tengeri algákban és az őket fogyasztó halakban található. Ezen élőlényekből viszonylag könnyen és tisztán kinyerhető és jól hasznosítható.

Kedvenceink egészségéért és szépségéért érdemes valamilyen formában rendelkezésükre bocsátani a DHA-t és a linolénsavat a szükségletüket valamivel meghaladó mennyiségben.

Kutyusunk biztosan meghálálja a gondoskodás ilyen formáját kiemelkedő egészségével és étvágyával!

 

Dr. Dobos Attila Balázs

a www.innomarket.hu megbízásából