A kutyája allergiájának megismerése

A kutyáknál különböző dolgok válthatnak ki allergiás reakciót. Noha az allergiás reakciók súlyosak is lehetnek, állatorvosa segíthet a kutyája allergiájának kezelésében. Ez a cikk...

A kutyáknál különböző dolgok válthatnak ki allergiás reakciót. Noha az allergiás reakciók súlyosak is lehetnek, állatorvosa segíthet a kutyája allergiájának kezelésében. Ez a cikk a kutyák allergiájának fő tüneteit és okait járja körül, illetve kitér az Önnek is rendelkezésére álló különböző kezelési lehetőségekre.

Bolha allergia

Bármelyik kutya bebolhásodhat, viszont nem mindegyik kutyánál okoz allergiás reakciót a bolhacsípés. A bolhaallergiás kutyáknál súlyos viszketés lép fel, amikor a bolha nyála érintkezik a kutya bőrével.

Ez szőrhulláshoz, a bőr nyílt sebesedéséhez vezethet – általában a kutya hátán, a faroktőnél. Adott esetben más testrészeken is találhat bőrelváltozásokat. Ezek a sérülések bakteriális fertőzést okozhatnak.

A bolhaallergia súlyosabb probléma, mint a bolhás kutya, és nem oldható meg a kutya megnyírásával vagy a lakásban tartásával. Ha bolhaallergia gyanúja merül fel, akkor kérje ki állatorvosa tanácsát a legjobb kezelési módról.

Állatorvosa adott esetben speciális étrendet javasol majd, amelynek összetétele segíthet az allergiás bőrreakciók diétás kezelésében.

Kontakt allergia

Számos dolog okozhat kontakt allergiát a kutyák esetében: bolhanyakörv, útszóró só, gyapjú vagy növények. A forrás azonosítása gyakran igazi detektívmunkát jelent!

A kontakt allergia jelei: erős viszketés, kiütések vagy dudorok a bőrön. Ezek az allergénnel érintkező bőrfelületen jelennek meg. A leggyakrabban érintett testrészek: áll, mellkas, has és farok.

A kontakt allergia kezelésének egyik módja az ismert allergénnel való érintkezés megelőzése. Állatorvosa emellett tanácsot adhat a kezelési lehetőségeket illetően, például javasolhatja, hogy álljon át speciális összetételű étrendre.

Belégzéses allergia

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is lehetnek allergiásak fűre, fára, gyomnövények pollenjére, penészre, poratkákra. A belégzéses allergiában szenvedő kutyák általában számos anyagra allergiásak. A belégzéses allergia bármilyen életkorban elindulhat, de legtöbbször egy és négy éves kor között kezdődik.

A belégzéses allergiával összefüggő fő tünet a súlyos viszketés és vakarózás, különösen az arcon és a fülön. A kutya szokásosnál intenzívebb viszketésének vagy vakarózásának számos más oka is lehet, ezért érdemes kikérni állatorvosa véleményét.

Állatorvosa tanácsot adhat az allergia leghatékonyabb kezelésére. Ennek része lehet az átállás valamilyen speciális összetételű étrendre. Ezen túlmenően – mivel egyes allergének a bőrön keresztül szívódnak fel – a gyakori, hipoallergén samponnal végzett fürdetés is csökkentheti bizonyos allergiák hatását.

Táplálékallergia

A kutyáknál gyakran alakul ki ételallergia olyan ételekkel szemben, amelyeket korábban minden probléma nélkül ettek. A leggyakoribb ok a táplálékot alkotó egyik fehérjére adott válasz, pl. a marhahúsra vagy sertéshúsra.

A táplálékallergia jelei többek között a viszketés, az emésztési rendellenességek és a légzési nehézségek. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, forduljon állatorvosához.

Állatorvosa végigvezeti a folyamaton, hogy helyesen azonosíthassa a problémás összetevőt. Az első lépés az átállás a speciális, hipoallergén étrendre, például a PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS® Canine HA Hypoallergenic-re, általában 8-10 hétig.

hipoallergén eledel tudományosan megalkotott összetételével minimalizálja az allergiás reakció veszélyét. Miután a kutyája megszokta az új étrendet, fokozatosan újra be lehet vezetni a különböző összetevőket, amíg meg nem találja az allergiás reakció kiváltóját.

Ennek azonosítása után állatorvosa tanácsot ad az allergia kezeléséhez legjobb étrendhez, és kutyája hosszú távú egészségének és boldogságának fenntartásához.