Az eledelben lévő fehérje számos forrásból származhat, a különböző források eltérő mennyiségben tartalmazzák a különböző esszenciális és nem esszenciális aminosavakat, egy kivétellel egyik forrás sem elégíti ki a kutya szükségleteit önmagában. Ebből következően ahhoz, hogy az összes szükséges aminosavat a megfelelő mennyiségben és minőségben biztosítani tudjuk kutyánk számára, kombinálnunk kell a különféle állati és növényi eredetű forrásokat. A jó minőségű állateledelben a leggyakrabban az alábbi fehérjforrásokat használjuk:
Állati eredetű: hús (pl. fagyasztott csirkehús, bárányhús stb.), hal (pl. fagyasztott lazac), dehidratált állati fehérje (pl.baromfi fehérje), dehidratált halfehérje (pl.lazacfehérje), hidrolizátum, szárított tojás, használható, de ritkábban választott: baromfi vagy egyéb állati eredetű melléktermékek, hús- és halliszt.
Növényi eredetű: kukoricaliszt, rizsfehérje, búzaglutén, borsófehérje koncentrátum, szárított élesztő, szójaliszt (pl.különleges táplálási igények kilégítésére készült diétás eledelekben is).
A táplálékkal felvett fehérjék a szervezetben különféle szerepet töltenek be, részben a szövetek felépítésében vesznek részt (pl.az izomszövet 75, a szőr 95%-a), ezen kívül fontos alkotóelemei az emésztéshez, anyagcseréhez szükséges enzimeknek, hormonoknak, ellenanyagoknak, még a hemoglobinnak is, ami az oxigénszállításért felelős. Az immunrendszer megfelelő működéséhez illetve az egészség megtartásához kiemelten fontos, hogy olyan mennyiségű és minőségű fehérjét biztosítsunk, mely segíti a zsírmentes testtömeg fenntartását (megelőzi az elhízást, megtartja az izomtömeget).
A kutya szükséglete ebből a tápanyagból változó, számos tényező befolyásolja. Ezek közül mindenki számára egyértelmű a különböző életkori ill.életmódbeli szükséglet különbség (pl. aktivitás, tápláltsági állapot, szaporodás, munkavégzés). Kevésbé ismert, hogy az eledellel biztosított fehérje szükségletet befolyásolja a a fehérje minősége és aminosavösszetétele, az emészthetősége és az eledel energiatartalma is. A kutya számára a minőségen (aminosavtartalom) kívül az emészthetőség is meghatározó, az emészthetőség meghatározza a biológiai hasznosíthatóságot (azt, hogy hogy tudja a szervezet a működéséhez felhasználni). A megfelelő előkészítő eljárások segítik az emészthetőséget, anélkül, hogy rontanák a minőséget, ezeket az előállítás során gondosan alkalmazzuk.
Az eledelek összetételét, tápanyagtartalmát bizonyos előírások szabályozzák, ezek alapján a teljes értékű eledelek javasolt fehérjetartalma az emészthető energiatartalom százalékában mérve kölykök számára 25%, felnőttek számára 20%, idős állatok számára 27%, míg súlykontroll esetén 25-35%.