6+ jel, ami mutatja, hogy a kutyád öregszik

Minden élőlény öregszik, és sajnos a kutyák is. Pedig minden gazdi titkon abban reménykedik, hogy pont az ő kutyája fog örök életre szert tenni. Az a bolondos kis kutyakölyök, aki végigsírta az első néhány éjszakát, megrágta a cipőket, ártatlan szemekkel nézett rád, amikor nem jött össze a szobatisztaság, vagy éppen könnybe lábadt szemmel könyörögte a falatot ki a szádból, az a kiskutya mára lassabb, a pofáján fehér a szőr, a szemei sem olyan huncutak és egyre több “bogara” van.

Ebben a bejegyzésben megtalálhatod a leggyakoribb jeleket, amelyek arra utalnak, hogy kutyádnál is elkezdődött az öregedés és olyan dolgokra is felhívom a figyelmed, amelyeket érdemes állatorvosnak megmutatni.

6+ jel, ami azt mutatja, hogy kutyád öregszik

6+ jel

1. Fátyolos szemek és romló látás

A szem homályosodása olyan fokozatosan alakulhat ki, hogy lehet észre sem veszed. Nem befolyásolja a látást, de más szembetegség jele is lehet, ezért érdemes egy vizsgálatot kérni. Ha tárgyakba ütközik vagy nem találja a játékait, az látásvesztést jelezhet.

2. Rossz lehelet

A rossz lehelet nem ritka a kutyáknál viszont, ha hirtelen elviselhetetlen szagot érzel, az utalhat fogszuvasodásra, ínygyulladásra is. Az életkor előrehaladtával gyengül az immunrendszer, és nem képesek olyan könnyen leküzdeni a fertőzéseket, gyulladásokat, mint fiatalabb korukban. A megfelelő fogtisztítás mellett az állatorvos végezhet vérvizsgálatot is.

3. Lassúság és mozgási nehézségek 

Egy idős kutyának gondjai lehetnek a futással, autóba be- és kiszállással, vagy a szunyókálás utáni felkeléssel. Bár mindannyian lassulunk a kor előrehaladtával, a kutya mozgási problémáit ízületi gyulladás vagy más degeneratív betegség okozhatja.

4. Új csomók és dudorok 

Egyes kutyák hajlamosak az ártalmatlan zsírcsomókra, de ezek a csomók gyakoriak és teljesen normálisak a kutyák korának előrehaladtával. Azonban minden új csomót szükséges állatorvosnak megvizsgálnia, hogy kizárja a rosszindulatú daganatot.

Olvasd tovább ide kattintva a cikket!