Schell Judit mikrochip segítségével mentett meg egy elkóborolt kutyát

„Könnyes szemmel köszönte meg a kutyus gazdája, hogy visszajuttattuk hozzá kedvencét” – mesélte Schell Judit, aki a mikrochipnek köszönhetően találta meg egy elveszett kutya tulajdonosát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felelős állattartást támogató „Szabad a Gazdi” kampányának nagykövete szerint a mikrochip nélkülözhetetlen segítséget nyújt abban, hogy az elkóborolt kutyák és gazdáik újra egymásra találjanak. A NÉBIH „Chip sztorik” címen most pályázatot hirdet, amelyben arra kéri az állatbarátokat, hogy küldjék be a hasonló, happy enddel zárult történeteiket.     

 

A gazdik legnagyobb óvatossága ellenére is előfordulhat, hogy a kutya elkóborol. Annak érdekében, hogy az állat hamar hazataláljon, fontos, hogy rendelkezzen az azonosítását lehetővé tevő megjelöléssel. A legbiztonságosabb módszer a mikrochip, amelynek beültetése 2013. január 1. óta minden négy hónaposnál idősebb kutya esetében kötelező. A chipnek köszönhetően ma már nagyobb az esély arra, hogy az elkóborolt kutyák kalandjai happy enddel záruljanak.  

 

„A közértben vásároltunk, amikor egyszer csak megpillantottunk a boltban egy kutyát. Az üzlet egyik dolgozója gyorsan kivezette, és amikor kiléptünk, ott kóborolt árván a parkolóban. Féltem, hogy elütik, ezért úgy döntöttem, hazaviszem” – mesélte Schell Judit színművésznő, a NÉBIH „Szabad a Gazdi” kampányának nagykövete. „Másnap elvittük állatorvoshoz, aki a mikrochip leolvasását követően értesítette a kutya gazdáját. A gazdi könnyes szemmel köszönte meg, hogy segítettünk elkalandozott kedvencének. Ki tudja, hogy a mikorchip nélkül mennyi ideig vártak volna egymásra – ha egyáltalán sikerül kideríteni, hogy ki a tulajdonos” – mondta a kutyabarát színésznő.

 

A mikrochip egy rizsszem nagyságú eszköz, amelyet az állatorvos az oltásokhoz alkalmazott technikával ültet be a kutya nyaktáji bőre alá. A chiphez egy tizenöt karakterből álló kód tartozik, amelyet az állatorvos egy zárt adatbázisban regisztrál a tulajdonos és a kedvenc adataival együtt. Elkóborolt állat esetén az orvos egy speciális eszköz segítségével leolvassa a mikrochip kódját, s így hozzáfér a gazdi adatihoz, elérhetőségéhez, és értesíteni tudja őt.

 

„Ha a kutya rendelkezik megfelelően regisztrált mikrochippel, akár 5-10 perc alatt kideríthető, hogy ki a gazdája. Ezért nagyon fontos, hogy a gazdi adatai az adatbázisban mindig frissek legyenek. Ha megváltozik a lakcímünk vagy a telefonszámunk, ezt érdemes minél hamarabb jeleznünk az állatorvos felé” – mondta dr. Pallós László, a NÉBIH Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

 

A NÉBIH a Szabad a Gazdi kampány keretében 2014. február 7-én nyereményjátékot indít „Chip sztorik” néven, amelynek célja, hogy felhívja a kutyatartók figyelmét a mikrochip fontosságára. A program hivatalos Facebook oldalán szervezett játék során olyan történetek megosztását várják, amelyekben az elkóborolt, elveszett ebek a mikrochipnek vagy épp az emberi jószándéknak köszönhetően visszakerültek gazdájukhoz. A legtöbb lájkot gyűjtő történet és fotó megosztója praktikus „Szabad a Gazdi” kutya-kiegészítőket tartalmazó ajándékcsomagot nyer. 

 

További információ:

www.szabadagazdi.hu

www.facebook.com/szabadagazdi