A szívférgesség megelőzhető, védjük a kutyánkat!

Bayer

A szokatlanul csapadékos időjárásnak köszönhetően az idén nyáron is rengeteg szúnyogra számíthatunk. A kellemetlen csípéseken túl ma már tudjuk, hogy a szívféreg terjesztőiként ismert szúnyogok nemcsak a szomszédos déli országokban, hanem már Magyarországon is megtalálhatóak. Ne várjuk tétlenül, hogy a kutyánk elkapja ezt, az életét közvetlenül is veszélyeztető betegséget..

 

 

 

 

 

 

 

 

Május elején felröppent a hír, hogy Magyarországon szívférges kutyát találtak egy szegedi rendelőben. Meg kell azonban mondani, hogy sajnos ez már nem az első szívférges eset, és a megbetegedések száma folyamatosan növekszik hazánkban. A Bayer Hungária Kft. Állategészségügyi Divíziója a SZIE ÁOTK Parazitológiai Tanszékével közösen, 2011-ben kutyákon végzett felmérése 4,9%-os, míg a cég saját vizsgálatai 2012-ben 13,3%-os szívféreg fertőzöttséget mutatott ki.

A tapasztaltabb kutyások bizonyára ismerik már a kutya olyan leggyakoribb bélférgeit mint például az orsóféreg vagy a galandféreg. A bélcsatornában élő férgek kiűzhetők féreghajtó adásával, viszont a szívféreg egy egészen más parazita, amely nevéhez hűen a kutya szívében él. A kifejlett szívféreg sajnos nem pusztul el a bélférgek ellen adott féreghajtótól, ha pedig elpusztul érelzáródást idéz elő.

E féregfaj egyedi sajátossága, hogy fejlődésének egy bizonyos szakasza csakis a szúnyog szervezetében tud végbemenni. Ha nincs szúnyog, nincs szívféreg sem. A szúnyogok a vérrel szívják magukba a szívféreg lárváit és „oltják” tovább a következő megcsípett áldozatukba. Innentől kezdve csak idő kérdése, hogy a betegségre jellemző tünetek mikor jelennek meg a kutyában. A szúnyog csípésével a szívféreg átjuthat az emberbe is. A szívféreg lárvája az emberi testben ugyan nem fejlődik tovább, de vándorlása során eljut az ember tüdejébe, ahol gócok formájában gyulladást idéz elő, megnehezítve ezzel más megbetegedésektől történő elkülönítését.

A betegség eddig csak jellemzően Magyarországtól délebbre fordult elő, Szlovénia, Horvátország mellett az olaszországi Pó-völgy talán a legfertőzöttebb. A betegséget hordozó szúnyogok azonban az éghajlat melegedésével északra vándoroltak, ami azért nagy probléma, mert a fertőzést követően már bármelyik vérszívó továbbviheti a szívférget.

A betegség tüneteit nem nehéz kitalálni, hiszen a kutya szívében élő kifejlett férgek szívelégtelenséget és ennek megfelelően fáradékonyságot, keringési zavart, has puffadást, nehezített légzést, szapora lihegést, végső esetben a kutya halálát idézik elő. A fertőzöttség megállapítására az állatorvosok felkészültek és vérből, mikroszkópos és szerológiai vizsgálattal a szívférgességet diagnosztizálni tudják.

A kifejlett szívféreg elleni gyógykezelés rendkívül kockázatos és bonyolult. A szívférgesség veszélyei és a kifejlett szívféreg elleni kezelés komplikációi miatt elsősorban a megelőzésre kell törekedni, aminek két módja van. Egyrészt a szívféreg lárvái ellen ható kezelést kell biztosítani kutyáink számára megakadályozva ezzel a felnőtt szívféreg kialakulásának esélyét, másrészt a szúnyog csípését kell megelőzni, azaz a szúnyogot kell kutyánktól távol tartani. Mivel a szúnyogcsípéstől számított fél év múlva fejlődik ki a lárvából a kifejlett szívféreg, ezért a szúnyogos időszakban (május-szeptember) érdemes havi rendszerességgel alkalmazni a szívféreg lárva elleni készítményt és a szúnyogot távoltartó szert is.

A szívférgességgel és a szúnyogokkal kapcsolatban további hasznos információk és filmek találhatóak a www.felelosallattartas.hu honlapon.