Babeziózis - Piroplasmózis, „Kutyamalária“

A babéziózis kutyák életveszélyes megbetegedése, amelynél a kutya vörösvértestjeit egysejtű élősködők támadják meg, majd elpusztítják azokat, hasonlóan az embernél fellépő maláriához. Éppen ezért gyakran „kutyamaláriának” nevezik ezt a betegséget. De amíg az emberre veszélyes malária kórokozóját (Plasmodien spp.) bizonyos szúnyogok terjesztik, addig a babéziózis kórokozóját a kullancs.

Kórokozó: Egysejtű babesia canis (B. canis canis, B. canis rossi, B. canis vogeli)

Terjesztő: Kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) és barna kullancs (Rhipicephalus sanguineus)

Átviteli idő: 48-72 órával a rögzülés után; egyszeri szívás után már 12 órával.

A fertőzés és az első tünetek megjelenése közötti idő: 5-7 nap (3 hét is lehetséges)

Klinikai tünetek: A megbetegedés általában heveny módon lép fel és magas lázzal kezdődik (42 ° C-ig), majd erős szomjúság, étvágytalanság, bágyadtság és igen gyors kondíció- és súlyvesztés lép fel. További lefolyásban a fertőzöttség és a vörösvértestek szétesése vérszegénységet és sárgaságot vált ki, amit vörös vagy zöldes vizelet kísér.

A bőrön és a nyálkahártyán bevérzések figyelhetők meg. Ezen kívül a nyálkahártyán felületi gyulladások léphetnek föl, különösen a kutya pofáján. Amennyiben a központi idegrendszer károsodott, mozgászavar lép föl részleges bénulással, valamint epilepsziához hasonló rohamok is elképzelhetők. Amennyiben nem ismerjük föl és nem kezeljük időben a babéziát, az a kutya elpusztulásához vezethet.

Mivel ez a betegség életveszélyes, nagyon fontos, hogy a kutyát megvédjük a kullancscsípéstől és ezáltal a fertőzéstől. Ez annál is fontosabb, mivel Magyarországon az elmúlt években a közönséges kullancs és általa a babéziák egyre nagyobb tért hódítanak és egyre több kutyát betegítenek meg.

Kérje állatorvosa tanácsát!

 bravecto.jpg