Mopsz

Black Jade Pakony Kennel | 2014.05.31

 

Mottó:

„KICSIT MALACKA, KICSIT MACSKA,

UTÓBBIBÓL KICSIT NAGYOBBACSKA.

FARKUNK PÖRGE ÉS NEM KACSKA,

MOPSZ A NEVÜNK! ÉRTED, CSACSKA?”

/ részlet a Kameleon „Pugmania” c. dalából /

Minden kutyafajtára létezik egy „standard”, amely a Nemzetközi Kinológiai Szövetség által kívánatos követelményeket tartalmazza a külső megjelenés, mozgás, az egyes testrészek, esetenként testsúly, magasság, stb. tekintetében. A legtöbb helyen ezt a sztenderdet idézik be vagy kivonatolják, ám a hobby tartók vagy érdeklődők számára egy kicsit más szempontból írjuk körül a fajtát (idézőjelben a sztenderd szövege).

A történelem iránt érdeklődőknek címszavakban: a fajtát Kínában tenyésztették ki, persze még nem mopsznak hívták, onnan hozták el európaiak világhódító útjára. Uralkodókat is meghódított, aztán ahogy lenni szokott, sokan sokféleképpen próbálták kihasználni szegény állatokat, más fajtákkal is keresztezték, aminek az lett a következménye, hogy a fajta léte is veszélybe került. Az angolok voltak aztán, akik más fajták mintájára elkészítették a fajta-sztenderdet és szerezték meg a fajtagondozó ország titulust.

De térjünk rá „imádatunk tárgyára”:

A mopsz „kimondottan kvadratikus, zömök testfelépítésű kutya”, tömör, arányos, feszes izomzattal. A kvadratikus (négyzetes) azt jelenti, hogy oldalról nézve a nyakától a faroktövéig körülbelül ugyanakkora a távolság, mint a földtől a háta vonaláig (a nyak tövénél és a farok tövénél). Így, ha a fenti pontokat összekötjük, egy négyzetet kapunk. Bizony, a mopsz tömör, de izmos és NEM KÖVÉR, mint ahogy a nép körében elterjedt tévhit tartja. A kövér mopsz nem aranyos, hanem veszélyeztetett, konkrétan a szíve és az ízületei hamar megbetegedhetnek és az életkora lerövidül.

„Sötét, nagyon nagy és gömbölyű szeméből gyengéden aggódó tekintetet sugároz, mely ragyogó és izgalmi állapotban tűzzel teli”. Ehhez a költői meghatározáshoz hozzátennénk, hogy – szintén a közhiedelemmel ellentétben – a genetikailag egészséges mopsz szeme NEM DÜLLEDT! Ráadásul, mivel nincs hosszú orr, amely megvédje, mint a kutyák túlnyomó többségének, rendkívül sérülékeny. És még egy gyenge pont: gyakran száraz a szem, amit abból lehet észrevenni, hogy sűrűn dörzsöli az orrát/arcát bármihez; ekkor műkönnyet célszerű adni.

„Vékony, kicsi fülek,… …a fülhegy szorosan simul a koponyához úgy, hogy fülhegyek a szemek felé mutatnak.” Főleg fiatal korban a fülek jelzik a kalcium hiányt: ha a fülek hajlása megtörik és a fülhegyek járáskor fel-le lebegnek, akkor a kutyának kálcium hiánya van, akár fogváltás, akár tüzelés vagy valamilyen elhúzódó betegség miatt.

„Egyenes hát…, …a farok magasan tűzött, olyan szorosan, ahogy csak lehet a farra kunkorodó.” A faroknak legalább egy zárt gyűrűt kell alkotni, de jobb esetben briós csiga módra csavarodik. Ha a gyűrű nem záródik, akkor az szépséghiba (de nem egészségi). Ha a hát viszont nem egyenes, hanem felfelé ívelt (kvázi „púpos”),  akkor az arról árulkodik, hogy vagy a gyomra/hasa fáj, vagy a gerince, tehát javasolt orvoshoz vinni.

„Nagyon enyhe előreharapás,” azaz az alsó fogsor előrébb áll. A mopszok fogsora híres arról, hogy olyan, mint az ökörpisilés, tehát ettől nem kell megijedni. De arra azért figyeljünk, hogy tejfog ne maradjon meg.

A nyelv a szájban van! Sőt, a kilógó nyelv nem cuki! Ugyanis általában valamely felső légúti rendellenességet jelez garat-lágy szájpad táján. Van persze, hogy egyszerűen túl hosszú (de keskenyebb) a nyelv, ez sem jobb, mert a kilógó rész kiszárad és fáj. (Ez utóbbira tessék gondolni, amikor lájkolnak egy kilógó nyelvű szegény mopszit!) Mindkét esetben javasolt fül-orr-gégész szakorvos felkeresése.

„Finom, sima, puha, rövid és fényes szőr.” Arról bezzeg nem szól a sztenderd, hogy viszont a beige színű borzasztóan hullik! A fekete nem. Halolaj adása viszont nagyon jó eredményt hozhat!

Ezüst(-beige), barack(-beige), beige vagy fekete szín elfogadott. Ettől eltérő színkombinációk (pl. csíkos, fehér, stb) másik kutyfajtával (elsősorban francia bulldog) való keveredés eredménye. A beige színt a kevésbé hozzáértők az angol nyersfordításból őzszínnek is említik. Valamennyi jegy: maszk, fül, pofafolt, homlokfolt (csillag) olyan sötét legyen, amilyen csak lehet, ellenben a fehér szín színhibának minősül. A fekete színváltozatnál mellkason fehér folt megengedett, másutt, pl. lábon nem.

Mopsz

Igen sármos, méltóságteljes és intelligens, kiegyensúlyozott, vidám és élénk a sztenderd szerint. Találkozott valaki már olyan mopsszal, amelyben a felsorolt hatból legalább három tulajdonság egyszerre megtalálható volt?

Inkább az életből vett tapasztalatok alapján bővítsünk a felsoroláson: makacs, ha valamit nagyon akar, amit mi nem, akkor legalább háromszor kell nyomatékosan eltiltani, mire eláll a szándékától.

Horkol? Nem, ez tévhit! Az egészséges mopsz NEM horkol hangosan!  Persze, sok mopsz horkol hangosan, de ezeknek túl hosszúra nyúlt a lágy szájpadjuk, ami akadályozza a levegő szabad áramlását, amely akár szívnagyobbodáshoz is vezethet és hamar elviheti szegény kedvencünket. Hangosan horkoló kiskutyánál javasolt még fiatal korban elvégeztetni az orrlyuk tágítást, amely segíthet a lágy szájpad megnagyobbodásának megelőzésében. Ha ez kevés, akkor következő lépésben (vagy súlyosabb esetben orrlyuk tágítással együtt) célszerű a lágy szájpad megrövidítése. Az így megműtött kutyák jobban viselik a meleget és tovább is élnek.

Viszont nem mondom, röfögni, azt szoktak, mint a malacok. És ha már a hangoknál tartunk, sokuk ugatása minden csak nem ugatás, csoda, hogy állatkínzásért még nem jelentettek fel…

Kirándulás, sport? Módjával. Sziklamászás, rendszeres lépcsőzés, le- és felugrálás széknél magasabbról KERÜLENDŐ! Tudomásul kell venni, hogy a hosszabb monoton futást sem nekik találták ki. Kirándulni akár hosszabbat is egészséges, de kerüljük a nagyobb szintkülönbségeket. Ha fentieket nem fogadjuk meg, azzal nagy eséllyel sérülésveszélynek tesszük ki őket: előbb-utóbb a gerinc és/vagy csípő és/vagy térd, könyök ízületek károsodni fognak.  

Fiatal korban hiperaktív, ám később a többség kinövi ezt és képes végigfeküdni a napot és aztán jóízűen aludni éjjel, persze van aki aktív felnőtt marad; számára elég, ha naponta egyszer ehet: ébredéstől elalvásig, ennek érdekében a gondolatait leginkább az tölti ki, hol lelhet valami ennivalót; a kivétel erősíti a szabályt.

Végül, de nem utolsósorban a macskákat meghazudtoló hízelkedés: a nyali-fali puszik után a gazdihoz bújva leheveredve kerek a világ…

Első kutyának, családoknak kisgyermek mellett vagy akár gyermek-pótlónak ideális, mivel az átlagosnál sokkal magasabb a tűrés indexe és elviseli a húzás-nyúzást, ha rosszul fogják meg, a hosszú napközbeni távollétet és életritmusában hamar a gazdikhoz igazodik. Kiváló lelkitárs, akinek mindent elmondhatsz, mert hallgatni azt nagyon tud!

Black Jade Pakony Kennel

Mopsz