A rövid szőrű német vizsla

Eppel Péter | 2014.05.31

Visnyi-Vadasz-Vezer

 

A mai (rövid szőrű) német vizsla sokoldalú vadászkutya, amely a vadászat szinte bármely módjához eredményesen használható, magas vadászati intelligenciával. A sokrétű alkalmasság és munka - mező, víz, erdő - igen nagy kombináló készséget kíván a fajta egyeditől.
A német vizsla, különösen a rövidszőrű - elegáns, ragaszkodó, hű vadásztárs és társ. Rövid szőrénél fogva könnyen kezelhető, mezőn és bokorban sem ragad tele a szőre különböző növényi anyagokkal
A német vizsla egészséges, jó karakterű fajta, határozott kiállású, nyugodt és kiegyensúlyozott idegrendszerű. Szenvedélyes, bátor és könnyen alkalmazkodik környezetéhez. 
 
Peaur-von-Hege-Haus-3-eves-kan
 
A kölyök kiválasztásnál ha lehetőség van a szülőkről információ beszerzésére, akkor olyan  párosításból válasszunk, ahol a nagy vérmérséklet nem csap át izgágaságba, túlfűtöttségbe, de ne legyen lövésfélő sem és ne legyen tunya vagy érdektelen a vaddal szemben.
A német vizsla kezelhetőségéhez szükséges a tervszerű tanítás, aminek során az öröklött tulajdonságokat fejlesztjük tovább.
A német vizsla a többi vizslától eltérően nagyobb teherbírású, átlagnál keményebb fajta.
 
Német vizsla
 
A fajtát jól jellemzik Félix Endre szavai: "A  rövid szőrű német vizsla energikus kereső stílusával, szisztematikus keresésével mindenképpen vadat akar találni. Jó fejtartásával és kitűnő orrával szimatol, használja a szelet. Nyílt terepen vagy bokrászva, illetve kajtatva, a jó szelet kihasználva, oldalszéllel haladva és szél elen fordulva jobbra-balra 50-100méterig kileng, és magas orrtartással légszimattal keres."
A német vizsla kitűnő csapatartó, de szenvedélyes elhozó és az egyik legjobb vízi kutya, de ha kell a sebzett dúvadtól sem riad vissza, sőt le is fogja ösztönösen.
 
Német vizsla
 
A vízi munkánál a szőre könnyen, gyorsan szárad, télen a hó és jég nem ragad bele, a pehely és fedő szőr jól védi a testét.
A német  vizsla karakteréből adódóan határozott, következetes bánásmódot igényel a vizslavezetőtől, gazdától.
 
A német vizslára különösen de a többi kutya esetében is igaz és megszívlelendő, hogy a kutya nem gép és nem minden ember alkalmas kutya tartására és tanítására.
Figyelemre, tervszerűségre, következetességre és gondoskodásra van szükség.
A kutyának éreznie kell az ember bizalmát. A kutya gazdáját el kell hogy fogadja falkavezérnek. Az embernek meg kell értetnie magát a kutyával. A kutya gondolkodik, emléképei vannak - jók és rosszak. Az emberi hang színeiből, lejtéséből is következtet az ember akaratára. A jó kutya a mozdulatainkat lesi, ezeket megtanulja és erre reagál.
 
Vlies-von-Hege-Haus-2-5-eves-kan
 
A rövid szőrű német vizsla összefoglaló jellemzése Claus Kiefer a fajta világszövetségének egykori elnökének szavaival:
"A rövid szőrű német vizsla elegáns, sokoldalú, megbízható, könnyen gondozható."
 

 

Eppel Péter
 
Visnyei-Vadasz-Nils