Szilveszteri BUMMM!

Hogyan ne váljon kóborrá kutyánk..

A Szilveszteri ünneplés nemcsak a petárdáktól és a tüzijátékoktól hangos, hanem a kutyák ugatásától, és másnap a gazdák sírásától is az lehet...

Szögezzük le, hogy nem az állatban a hiba, és nem biztos, hogy félős a kedvencünk, mert világgá akar szaladni ezektől a hangoktól. A tűzijáték sikítása, a rakéta sistergése vagy a petárda robbanása körülveszi az állatokat, értelmezhetetlen számukra, menekülési ösztönt vált ki belőlük. 

A legjobb idegrendszerű kutya vagy cica is veszélyben lehet ebben a pár napban, ezért felelős állattartókként tegyük meg a tőlünk telhetőt, hogy nyugodtan köszöntsük az Új Évet!

 

Mikrochip ellenőrzés!

http://www.petvetdata.hu/
A bal oldali sávban a keresőt a mikrochip számra kell állítani és megadni azt a számot, ami az oltási könyvben szerepel (matrica vonalkóddal). Amennyiben nincs regisztrálva akkor meg kell kérni az állatorvost, hogy tegye ezt meg, illetve érdemes frissíttetni az adatokat is ha van változás! 

 

Sétáltatás!

Ilyenkor minden városi kutyát pórázon kell sétáltatni, és lehetőség szerint kora délutánra kell tenni az utolsó sétát!  A kerítést is érdemes átellenőrizni a kertben, illetve ha szomszédaink szeretnek "hangoskodni" oda is csak felügyelettel engedjük ki! 

 

Nyugtatás!

Minden kutya és cica örülni fog, ha a gazdi mellett lehet, de ha nem engedjük be a házba kedvencünket, akkor is kivételesen zárt helyre célszerű bezárni. Természetesen gondoskodjunk róla, hogy ott se másban, se magában ne tehessen kárt!  

Ha tudjuk, hogy félős kedvencünk kérjük állatorvosunk segítségét, vagy állatpatikákban, állateledel üzletekben kapható kifejezetten kisállatoknak való nyugatót szerezzünk be! Az embereknek való nyugtató NEM nekik való! Több szert már pár nappal hamarabb kell elkezdeni adni, a kívánt hatás elérése érdekében, figyeljünk erre is! 

Kiképzők tanácsa szerint ha a kutya megijed, és erre a gazdája odarohan és megsimogatja, akkor következő durranásra még jobban megijed, hátha még jobban meg fogják simogatni.Ilyenkor a közömbösség a legjobb viselkedés a gazda részéről, hogy magabiztosságunk által érezze magát biztonságban mellettünk kedvencünk! 

Mindenkinek csendes Boldog Új Évet!

 

Szilveszteri BUMMM! (illusztráció)