Kutya lopás!

Az ünnepek alatt, lehet, hogy többet néztem az internetet, de valamiért feltűnt, hogy elég sok "ellopták a kutyám" felhívást látok. 

Eszembe jutott a mi történetünk is, úgy 15 éve, amikor is Maci kutyánk, aki egy jól megtermett rottweiler volt, egyszer csak eltűnt a kertünkből. A kiérkező rendőröknek elmagyaráztuk, hogy tőlünk biztosan nem kóborolt el, így feljelentést tettünk lopás miatt. Bár ezt a rendőrök kétkedve fogadták, mivel ki lenne olyan őrült, hogy egy hatalmas felnőtt kutyát ellopjon, úgy, hogy a kutya ne harapja meg. Az ügynek hamar a végére jártunk, mert magas pénzjutalmat felajánlva egy óra múlva meglett Macink. Természetesen ahogy a pénz átadásra került, a kutya vissza hozzánk, a rendőrség máris ott volt, így kiderült, hogy pár gyerek gondolta úgy,  jól jönne nekik a zsebpénz, és a mi félelmetes házőrőző kutyánkat pedig egy madzagon elvezették, aki természetesen nem bántotta a gyerekeket. 

Szerencsére nemcsak a mi esetünk, hanem Lajsz András Gordon kutyájának ellopási története is szerencsésen végződött. 

Ahogy a gazditól megtudtuk: "Nagyon örülünk, mivel Karácsonykor eltűnt a kutyus, de 2 napra rá Szekszárdnál megtalálták. Hazafelé tartott a 6-os autópályán, nem kis kalamajkát okozva ezzel a közlekedésben. Valószínűsíthetően a határról menekült visszafelé. Ez még egy nyitott kérdés, hogy valójában mi történt a kutyával."

Gyaníthatóan elbódították az ebet, hiszen az Ebugatta forgatásain is meggyőződhettünk róla, Gordon mennyire védi gazdáját, nem kedveli az idegeneket, és jutalom reményében vissza akarták szolgáltatni a gazdának, csak épp az eb hamarabb haza akart menni. Legalábbis nem tudok mást elképzelni, miért lopna el valaki egy felnőtt kutyát?

Gordon és a boldog gazda

Fotó: https://www.facebook.com/LABodegita

Hogyan lehet megoldani az ilyen eseteket?

Honnan lehet tudni, hogy az állatot valóban ellopták, nem csak elkóborolt valahogy?

Vajon az állatorvos ha bevisznek hozzá egy felnőtt kutyát, automatikusan ellenőrzi a mikrochipet, elkéri a személyit, hogy ellenőrizze a gazda adatait, rákérdez, hogyha más névre regisztrálnák a kutyát, és bejelenti a rendőrségen ha valami gyanúsat észlel, egyáltalán az ilyen ebek eljutnak állatorvoshoz? 

Hogyan ellenőrizhetjük, hogyha jutalmat ajánlunk fel, akkor nem az esetleges elrablója jelentkezik be?

Hol és hogyan keressük a kutyát?

Egyáltalán miért lop el valaki egy felnőtt kutyát?